logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 5060 Ti – brak sygnału po instalacji sterowników, Ryzen 3 2300X, ASRock A320M-HDV

pawelkosla44 20 Maj 2025 21:33 369 3
REKLAMA
  • #1 21555293
    pawelkosla44
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z najnowszą kartą graficzną. Ale zacznijmy od początku.
    Specyfikacja:
    AMD Ryzen 3 2300X
    Płyta główna ASRock A320M-HDV
    Grafika NVIDIA GeForce 5060 Ti
    Zasilacz 1000 W be quiet
    32 GB RAM Kingston Fury

Na starej karcie graficznej od MSI 1030 wszystko świetnie działało. Dopiero jak odinstalowałem sterowniki przez aplikację DDU i zamontowałem nową kartę oraz zainstalowałem najnowsze sterowniki, nagle pojawił się napis "No signal" i monitor się nie włączał. Próbowałem ze starszymi sterownikami i to samo. Próbowałem z innym monitorem i to samo. HDMI oraz DP były sprawdzane i to samo. A jak odinstalowałem sterowniki i na tych podstawowych włączyłem kartę, to wszystko normalnie działało. Dlatego sądzę, że problem dotyczy nowych sterowników. Ostatnio widziałem na Reddicie, że dużo ludzi ma problem z tymi sterownikami. Ktoś ma jakiś pomysł, czemu nie mam sygnału po zainstalowaniu sterowników?
  • REKLAMA
  • #2 21556430
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    pawelkosla44 napisał:
    Ktoś ma jakiś pomysł, czemu nie mam sygnału po zainstalowaniu sterowników?

Nie napisałeś w jakim systemie i jakiej wersji sterowników używałeś. Próbowałeś starszej wersji, skoro twierdzisz że problem jest w najnowszych?
  • REKLAMA
  • #3 21556449
    pawelkosla44
    Poziom 2  
    Na Windows 10 64-bit 22H2
    Używałem wszystkich sterowników pasujących do tej karty graficznej.
    Sprawdzałem starsze sterowniki i też nie działały.
    Mam pytanie: mam płytę główną od ASRock, na której BIOS był aktualizowany w 2019 roku, i czy to może być problem nie działania nowych sterowników?
    Jeśli tak, co mam zrobić, bo jak patrzyłem, to wszystkie nowsze aktualizacje piszą, że nie polecają pobierania nowszego BIOS-u dla płyty od ASRock, więc się trochę boję, bo nie da się przywrócić starszego BIOS-u, jak już zdecydowałbym się na jego pobranie.
    Czy dobrym pomysłem jest kupienie nowszej płyty głównej?
  • #4 21556469
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    pawelkosla44 napisał:
    A jak odinstalowałem sterowniki i na tych podstawowych włączyłem kartę, to wszystko normalnie działało.

Co rozumiesz przez podstawowe? Co jest w menadżerze urządzeń - jak nazywa się sterownik?
    Druga rzecz - bez urazy ale też się zdarza - Czy kabel sygnałowy (hdmi / DP) jest włożony w gniazdo karty graficznej czy może jest wpięty do gniazda ale na płycie głównej?
REKLAMA