logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mały oczyszczacz powietrza na biurko do walki z dymem papierosowym?

KwiProKwo 21 Maj 2025 23:59 597 4
REKLAMA
  • #1 21556479
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję kupić jakiś mały oczyszczacz powietrza, można rzec, że "biurkowy".

Chodzi o to, że pracuję przy komputerze przy oknie, mam sąsiadów, którzy palą pety przez okna i balkony, wszystko leci do mnie i czuję to intensywnie. Byłem w administracji, rozkładają ręce, więc muszę sobie z tym jakoś radzić.

Kiedyś miałem Xiaomi Air Purifier 3H, był dobry, ale za duży, obecnie potrzebuję coś, co postawię przy oknie/na biurku i tam spełni swoje zadanie.
  • REKLAMA
  • #2 21556539
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    żaden oczyszczacz Ci nie pomoże, oczywiście zależy "jak bardzo czuły nos masz". Czy bardziej Ci przeszkadza sam zapach dymu papierosowego, czy przejmujesz się samą jego szkodliwością? Aby to zadziałało, musiałby to być układ zamknięty, do którego wprowadzasz powietrze przez odpowiedni filtr, przez otwarte okno masz zawsze napływ "świeżego powietrza skażonego".
    Niestety z ludzką głupotą i brakiem tolerancji nie da się walczyć, należy to omijać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21556570
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Nie, no sam smród dymu mi przeszkadza, a co za tym idzie, wiem, co to "bierne palenie".

A coś z filtrem węglowym, co będzie pochłaniać te smrody?
  • REKLAMA
  • #4 21556673
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    tego typu filtry będą pochłaniać, ale przy otwartym oknie filtrujesz coś w nieskończoność, co się odnawia. Jest to jakby na mniejszą skalę, ale porównywalne do siedzenia na otwartej przestrzeni przed filtrem, bo z niego wypływa świeże powietrze, a co ze jest dookoła?
    Obawiam się, że niewiele da się zrobić, dodatkowo filtry mogą absorbować substancje odpowiedzialne za zapach, ale niekoniecznie np. PAH.
    Pozdrawiam
  • #5 21556810
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Ale nawet jak zamknę okno, to przez wywietrzniki czuć smród... Czyli nie ma rozwiązania w 2025 roku? Ludzie latają w kosmos i są roboty, AI i nie ma rozwiązania na smród z petów?
REKLAMA