logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Predator CG437K – migotanie obrazu i poziome pasy, co sprawdzić przed serwisem?

NanoCorp 22 Maj 2025 13:02 318 6
REKLAMA
  • #1 21556917
    NanoCorp
    Poziom 7  
    Hej,
    Mam monitor: Acer Predator CG437K.
    Dzisiaj zaczął obraz migotać, mianowicie co 4 sekundy na kilka sekund pojawiają się poziome pasy i obraz w tym czasie miga i jest niewyraźny.
    Sprawdzane na laptopie i na komputerze stacjonarnym, na 2 osobnych kablach. Efekt ten sam.
    Włączyłem i wyłączyłem zasilanie monitora. Nie pomogło.
    Czy to oznacza serwis? Mogę coś sam jeszcze zrobić?
    AI: Czy problem z migotaniem i pasami pojawia się także, gdy monitor jest włączony bez podłączonego komputera (np. w menu OSD monitora)?
    Sprawdzałem, nie miga obraz.
    AI: Czy ostatnio aktualizowałeś sterowniki karty graficznej, firmware monitora lub system operacyjny?
    NIE
  • REKLAMA
  • #2 21559011
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    Nie wiem co Kolega ma na myśli pisząc SERWIS, ale moim zdaniem bez rozkręcania sprzętu się nie obędzie.

Na początek bym spróbował wyjąć taśmę sygnałową od MAIN i T-CON i ponownie wsunął.

Oczywiście podstawie oględziny także są wskazane.
  • REKLAMA
  • #3 21570553
    NanoCorp
    Poziom 7  
    A czy ktoś poleca jakiś dobry serwis monitorów we Wrocławiu?
  • REKLAMA
  • #4 21570633
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Cytat:
    AI: Czy problem z migotaniem i pasami pojawia się także, gdy monitor jest włączony bez podłączonego komputera (np. w menu OSD monitora)?

autor
    Cytat:
    Sprawdzałem, nie miga obraz.

A sa dalej poziome pasy ?

Jesli tak , matryca do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 21570636
    NanoCorp
    Poziom 7  
    >>21570633 >>21570633
    Nie ma.
    I jak tylko włączam monitor, przez 10–15 s jest OK, potem zaczynają się problemy.
    Jak od razu resetuję, to dalej są. Jak odczekam chwilę, to znowu przez 10–15 s OK.
    Tak, jakby się coś grzało i wtedy jest problem.
  • #6 21570671
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Pewnie (ceramiki) na T-con matrycy ?

Napisz jaka matryca?
    - niestety trzeba zdjac tylna scianke.
  • #7 21584598
    rafalsandisk
    Poziom 1  
    Mam ten sam monitor i właśnie dziś zaczął migotać i pojawiają się te pasy. Nawet jak kabel DisplayPort wyjęty. Dziadostwo XD

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Acer Predator CG437K wykazuje problem z migotaniem obrazu i pojawianiem się poziomych pasów co kilka sekund podczas pracy. Problem nie występuje w menu OSD monitora bez podłączonego sygnału, co wskazuje na uszkodzenie wewnętrzne matrycy lub modułu T-CON. Testy na różnych komputerach i kablach nie eliminują problemu. Objawy nasilają się po około 10–15 sekundach pracy, co sugeruje możliwe przegrzewanie się elementów, np. kondensatorów ceramicznych na T-CON. Zalecane jest rozkręcenie monitora i sprawdzenie połączeń taśm sygnałowych między płytą główną a T-CON oraz wizualna inspekcja podzespołów. W przypadku utrzymania się poziomych pasów konieczna może być wymiana matrycy. Użytkownicy zgłaszają podobne usterki w tym modelu, nawet przy odłączonym kablu DisplayPort, co potwierdza uszkodzenie sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA