logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Switch PoE GTX-C1-10-8G2G – czy obsłuży 5 kamer IP bez przełączania na Extend?

Tabeusz 24 Maj 2025 19:30 318 9
  • #1 21559033
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Planuję Zakup, SWITCH POE GTX-C1-10-8G2G , by zwiększyć ilość kamer. Obecny Switch POE na cztery kamery o mocy 4,5,8 Mpx musiał chodzić na Extend z uwagi na łączną długość kabla żelowanego C5 przy 4 kamerach to 130m i jakieś tam obciążenie w zasilaniu było. Jak myślicie, czy po podłączeniu 5 kamer IP, nowy switch będzie dobrze się sprawował bez przełączenia na Extend. Czy pod pierwszy port Hi-PoE można podpiąć kamerę 8Mpx?
  • #2 21559102
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Co do zasady - bez extend 100 metrów. Oczywiście ma prawo zadziałać na dłuższych odcinkach bez extend ale to już trzeba sprawdzić organoleptycznie. Poza tym spadek napięcia może być tak duży, że kamera mimo, że zadziała to np. będzie się restartowała co jakiś czas... stąd jeszcze raz - trzeba to przetestować.
  • #3 21559121
    Tabeusz
    Poziom 6  
    >>21559102 Słuszna uwaga, miałem wcześniej taki problem w którym to przypadku wszystkie się restartowały aż do czasu zamontowania nowego routera. Teraz czekam na dostawę i się okaże, czy bez przełączenia na Extend będzie chodzić, zawsze to mniejsze zużycie prądu.
  • #4 21560980
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Erbit napisał:
    Poza tym spadek napięcia może być tak duży, że kamera mimo, że zadziała to np. będzie się restartowała co jakiś czas

Witam, mam jeszcze takie pytanie, po lewej stronie switcha są kontrolki S, V, P Które powinny się świecić przy
    ustawieniu przełącznika na N / V / S a które mrugać? Switch jest nowy.
  • Pomocny post
    #5 21561010
    Erbit
    Poziom 39  
    Nie mam bladego pojęcia. Wiem tylko tyle co wynika z opisu:
    Cytat:
    N - Normal - urządzenie pracuje jak normalny switch PoE
    V - VLAN (Port Isolation) - porty 1 ... 8 są odizolowane od siebie i osobno współpracują z portami 9, 10
    S - Extend - Zasięg : 250 m @ 10 Mbps
  • #6 21561052
    Tabeusz
    Poziom 6  
    >>21561010 Dobrze, że mówisz prawdę. Chyba ustawienie na S nie spowoduje uszkodzeń w kamerach. W poprzednim switchu używałem ustawień na Extend, diody przy portach mrugały słabiutko, wolno te zielone i brązowe naprzemiennie. W nowo zakupionym switchu mrugają tylko zielone bardzo szybko a brązowe świecąc stoją w miejscu, natomiast kontrolki różnie się palą, zależnie od przełącznika w danej pozycji.
  • #7 21561951
    Tabeusz
    Poziom 6  
    >>21561052
    Widać, że zbyt trudny temat poruszyłem nawet specjalistom trudno to ogarnąć. Szkoda, że przy zakupie takich urządzeń nie ma instrukcji obsługi do czego służy dany przełącznik czy port. Nie jest jasne czy port Giga Link podłączyć kablem do routera czy do rejestratora. Zmiana tych podłączeń powoduję mruganie diod brązowych a zielone są bez mrugania. Natomiast podłączając router pod port 1-HIPoe, mrugają kontrolki S-V-P.
  • #8 21561967
    Erbit
    Poziom 39  
    Tabeusz napisał:

Widać, że zbyt trudny temat poruszyłem nawet specjalistom trudno to ogarnąć. ...

Wiesz... jeśli pijesz do mnie to napiszę tak: nie czuję się specjalistą ale byle g...na nie kupuję i nie używam więc i pomóc nie mogę.

Tabeusz napisał:

Szkoda, że przy zakupie takich urządzeń nie ma instrukcji obsługi do czego służy dany przełącznik czy port.
    ...

No cóż... chyba zostawię to bez komentarza ale zwrócę jedynie uwagę na część poprzedniego zdania, w którym wspominam o fekaliach.

Tabeusz napisał:

... Nie jest jasne czy port Giga Link podłączyć kablem do routera czy do rejestratora.
    ...

Z technicznego punktu widzenia jeden port Giga do rejestratora a drugi do "routera". Chodzi o to aby ruch pomiędzy rejestratorem a kamerami zamknąć w obrębie tego switcha. Oba porty Giga to te oznaczone jako UP-LINK (nr 9 i 10).

Tabeusz napisał:

Zmiana tych podłączeń powoduję mruganie diod brązowych a zielone są bez mrugania. Natomiast podłączając router pod port 1-HIPoe, mrugają kontrolki S-V-P.
    ...

Zostaw te kontrolki i przełączniki w spokoju. Do portu nr 1-HiPoe podłącza się odległą kamerę a nie rejestrator i ewentualnie włącza się tryb extend (przełącznik S) w razie potrzeby. Opis co się stanie z portem 1-HiPoE) podałem wcześniej.
    Ustawienia "V" (vlan) nie używaj.
  • #10 21564131
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Po wymianie switcha i routera, wszystkie kamery działają. Przyczyną był słaby sygnał z Internetu i spadek napięcia w switchu. Dodatkowo mogę powiedzieć, że ustawienie przełącznika na Extend nie zmieniło jakości obrazu. Wcześniejszy Switch wykorzystam do kamer i rejestratora Hikvision.

Podsumowanie tematu

✨ Switch PoE GTX-C1-10-8G2G jest rozważany do obsługi 5 kamer IP o rozdzielczości do 8 Mpx bez konieczności przełączania na tryb Extend, który zwykle stosuje się przy przekroczeniu standardowego limitu 100 metrów kabla. Standardowo bez Extend maksymalna długość kabla to 100 m, a przy dłuższych odcinkach może wystąpić spadek napięcia skutkujący niestabilną pracą kamer, np. restartami. Port 1-HiPoE przeznaczony jest do podłączenia kamery o większym zapotrzebowaniu na moc, a nie do rejestratora czy routera. Porty Giga Link (9 i 10) służą do podłączenia routera i rejestratora, aby ruch sieciowy między kamerami a rejestratorem był zamknięty w obrębie switcha. Ustawienia przełączników S (Extend), V (VLAN) i innych nie są dokładnie opisane w instrukcji, co utrudnia ich prawidłową konfigurację. W praktyce wymiana switcha i routera poprawiła stabilność działania kamer, a tryb Extend nie wpłynął na jakość obrazu. Wcześniejszy switch planowane jest wykorzystać do kamer i rejestratora marki Hikvision.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA