logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szumy i trzeszczenie na prawym kanale wzmacniacza Unitra PW-7010

ufol_86 17 Gru 2005 12:17 4593 4
REKLAMA
  • #1 2091435
    ufol_86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Mój problem polega na tym że słychać szumy na jednym z kanałów wzmacniacza. A dokładniej na prawym kanale, lewy jest cichutki i nic nie słychać, zadnych szumów. Wzmacniacz to UNITRA STEREO AMPLIFIER PW-7010.
    Dodam jeszcze że jak zrobie głosniej to niekiedy wogóle prawy kanał nie działa albo włacza się tylko w rytm basów.
    Proszę o pomoc co jest grane ... zależy mi na jego naprawie bo jest to stary sprzet jednakże przewyższający jakością dżwięku większość nowych wzmacniaczy. Wydaje z siebie ładne głebokie basiki i czyste sopraniki. Na moich kolumienkach Tonsila po regeneracji świetnie współgra i jest nieprawdopodobny dżwięk.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje ;)[/url]
  • REKLAMA
  • #2 2091481
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdź końcówkę mocy kanału prawego. Podaj sygnał na potencjometr głośności z pominięciem przedwzmacniacza. Jeśli będzie prawidłowy dźwięk uszkodzenia szukaj w przedwzmacniaczu. Wymień kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu oraz sprawdź napięcia zasilające przedwamacniacz. Jeśli nadal będzie zniekształcony to szukaj uszkodzenia w końcówce mocy.
  • REKLAMA
  • #3 2091522
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Potencjometr przede wszystkim!
    Sprawdź potencjometr głośności.
    Druga rzecz, to ewentualne zerknij na podkówki regulacyjne w końcówce mocy.
    Potencjometr głośnosci najlepiej wymienić na nowy, płyny regeneracyjne pomagają na krótko, poza tym nie naprawią wytartej ścieżki.
    Zgadzam się z Tobą, że warto naprawić takiego wzmaka - on jeszcze bedzie brzmiał nieźle jak do niego trochę serca włożysz.
  • REKLAMA
  • #4 2659447
    Radeon1
    Poziom 15  
    u mnie na poczatku, pomogla zmiana bezpiecznikow na kanalach, pozniej znow zaczelo na jednym kanale trzeszczec, ale wymianka juz nie pomogla, wydaje mi sie ze potencjometr juz sie wytarl bo trzeszczy jak przyciszam lub daje glosniej, ale jak zostawie na danej glosnosci to jest git dlatego nie chce mi sie go rozbierac i szukac wady. A wzmachol to tez unitra z tym ze slawna tosca 303 ;)
  • #5 7442510
    lipowy
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Wiem ze stary temat, ale napiszę bo może komuś się przyda.
    Miałem identyczne objawy w moim PW-7010.

Trzaski, szumy w lewym kanale.
    Pomogła wymiana bc416 w przedwzmacniaczu (t105, t106)
REKLAMA