logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huawei Nova 5T – ekran po wymianie gaśnie po sekundzie

darko412 24 Maj 2025 22:29 339 10
REKLAMA
  • #1 21559236
    darko412
    Poziom 2  
    Witam,
    wymieniłem wyświetlacz w Huawei Nova 5T, ale ekran się czasem sam wygaszał. Następnego ranka ekran po wciśnięciu guzika włącza się na ułamek sekundy i gaśnie. Wygląda to tak, jakby coś go odcinało. Co może być przyczyną? Ekran od Chińczyka, ale wygląda na oryginalny z demontażu.
  • REKLAMA
  • #2 21559366
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Wyświetlacz sam czy ramka z wyświetlaczem. Tak czy owak, zwróć uwagę czy mała uszczelka przy czujniku zbliżeniowym jest, jeżeli tak to czy nie zakrył jej klej i czy jest równo ułożona.
    Jest też coś co się nazywa aktywna pokrywa ale chyba nie teraz...
  • REKLAMA
  • #3 21559374
    darko412
    Poziom 2  
    >>21559366
    Sam wyświetlacz bez ramki, czujnik zbliżeniowy to metalowa blaszka? Była trochę w kleju, ile się dało, wyczyściłem, ale zero efektu.
    Odkleił mi się mały kawałek materiału w prawym dolnym rogu zakrywający maleńkie piny, ale to chyba nie to?

Zbliżenie na dolną część wnętrza wyświetlacza smartfona z widocznymi pinami i fragmentem metalowej blaszki.
  • #4 21559478
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    W górnej części masz czujnik zbliżeniowy nie pamiętam czy nie jest w tym modelu na taśmie z irda, może źle płyte ułożyłeś lub ramkę źle skreciles i tam nie dociska.
  • #5 21559503
    darko412
    Poziom 2  
    >>21559478 >>21559478
    Czujnik wygląda ok, teraz zauważyłem, że to tylko podświetlenie gaśnie, bo ekran pod światłem delikatnie widać, to chyba wyświetlacz jest ok?
    Ekran nie jest na razie przyklejony, więc odsłaniam ten czujnik przy próbach, ale dalej zero efektu.
    Dzieje się też tak przy resecie, logo pojawia się na moment i ekran gaśnie.
  • #6 21559516
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 218
    darko412 napisał:
    >>21559478 >>21559478
    czujnik wygląda ok teraz zauważyłem że to tylko podświetlenie gaśnie bo ekran pod swiatłem delikatne widać to chyba wyświetlacz jest ok?
    ekran nie jest na razie przyklejony więc odsłaniam ten czujnik przy próbach ale dalej zero efektu
    dzieje się też tak przy resecie logo pojawia się na moment i ekran gaśnie

Kiepski ekran i nadaje się do zwrotu. Tak to jest z ekranami do Huaweia. Tu raczej montuje się oryginalne podobnie jak u Samsunga żeby uniknąć niespodzianek.
  • REKLAMA
  • #7 21567560
    darko412
    Poziom 2  
    Kupiłem nowy ekran, wymieniłem i telefon działał: kolory, dotyk, wszystko w porządku, ale wygasiłem go i już nie włącza się. Telefon normalnie wibruje, działa, ale ekran jest czarny. Czy telefon spalił ekran? Czy to możliwe? Czasem po którymś razie ekran mignie na ułamek sekundy.
  • REKLAMA
  • #9 21567707
    darko412
    Poziom 2  
    >>21567648 >>21567648
    Sprawa się trochę wyjaśniła. Ekran działa, ale muszę go lekko przycisnąć w prawym środkowym rogu. Na chwilę obecną jest nieprzyklejony. Jak leży bezwładnie, ekran nie działa, po lekkim przyciśnięciu ekran działa normalnie. Czekam na klej do ekranów. Czy to normalna reakcja nieprzyklejonego ekranu?
  • #11 21587345
    darko412
    Poziom 2  
    ekran działa

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana wyświetlacza w Huawei Nova 5T spowodowała problemy z podświetleniem ekranu, które gaśnie po ułamku sekundy od włączenia. Ekran pochodził od chińskiego dostawcy, choć wyglądał na oryginalny z demontażu. Podejrzewano uszczelkę przy czujniku zbliżeniowym, jego prawidłowe ułożenie oraz ewentualne błędy montażowe, takie jak niewłaściwe ułożenie płyty głównej lub ramki, które mogły powodować brak docisku i problemy z taśmą czujnika. Po wymianie na nowy ekran problem częściowo ustąpił, jednak ekran działał tylko po lekkim przyciśnięciu w prawym środkowym rogu, co wskazuje na konieczność prawidłowego przyklejenia wyświetlacza. Wskazano, że stosowanie oryginalnych ekranów jest zalecane, aby uniknąć takich usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA