logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 9,9 kW (22x450W, DEYE 10kW) – niska maksymalna produkcja 7,1 kW

maszkety8 25 Maj 2025 09:41 3045 66
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego moja instalacja fotowoltaiczna 9,9 kW z falownikiem Deye 10 kW ma stałe maksimum około 7,1 kW i jak sprawdzić, co ją ogranicza?

Najbardziej prawdopodobne jest, że falownik jest programowo ograniczony albo przegrzewa się, bo sam kształt wykresu z „ściętym” szczytem wskazuje na limit mocy, a nie na azymut czy kąt paneli [#21561357][#21577344] W Solarman trzeba wejść w zdalne sterowanie i odczytać „Regulacja mocy czynnej”; w wątku wyszło 0%, a powinno być 100%, więc to ustawienie może obcinać produkcję [#21577344][#21569423] Drugi mocny trop to temperatura: przy około 60°C falownik może redukować moc, a przy pasywnym chłodzeniu trzeba zapewnić bardzo dobrą cyrkulację powietrza i duży odstęp od otoczenia; sugerowano nawet test z dodatkowym wentylatorem [#21562069][#21562375][#21562807] Jeśli po ustawieniu limitu na 100% i poprawie chłodzenia dalej będzie około 7 kW, trzeba sprawdzić rzeczywisty model/fabryczne ograniczenie falownika oraz zrobić próbę z jednym odłączonym stringiem, żeby wykluczyć sprzęt o mniejszej mocy niż deklarowana lub błędne podłączenie [#21569308][#21573912]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21559441
    maszkety8
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Mam instalację fotowoltaiczną 9,9 kW.
    22 panele, każdy po 450 W. Do tego inwerter DEYE Sun 10 kW.
    Wszystko podłączone jest on-grid, długość podłączonego przewodu to 50 m, kabel 5x10².
    I zastanawiam się, czy moja produkcja nie jest zaniżona z jakiegoś powodu. Albo jest grono osób, co próbują się wywyższyć i gadają bzdury, albo ja mam coś nie tak. Moja maksymalna produkcja to 7,1 kW/h, nigdy nic więcej, bo czasem słyszę, że ktoś tam w "piku" miał 8,9 kW i produkcję dzienną dochodzącą do 84 kWh, a ja przedstawię moje.
    Może ktoś coś podpowie mi, co jest nie tak albo że mam wszystko ok. Napiszę jeszcze, że z rana mam mały cień, co zresztą widać na wykresie. Ale to nie zmienia maksymalnej produkcji w dzień, jaka się osiąga.
    Wykres słupkowy dziennej produkcji energii z instalacji fotowoltaicznej w kwietniu 2025 roku, z wartościami w kWh dla każdego dnia miesiąca.
    Wykres słupkowy rocznej produkcji energii przez instalację fotowoltaiczną, na którym widoczne są miesiące i sumy MWh. Łączna produkcja to 8,64 MWh, a roczne godziny szczytu 872,76 h.
    Wykres słupkowy pokazujący dzienną produkcję energii z paneli fotowoltaicznych za maj 2024, z zaznaczoną produkcją 62,4 kWh dla 15 maja.
    Wykres dziennej produkcji energii z fotowoltaiki, maksymalna moc 7,1 kW o godzinie 12:20, dzienna produkcja 62 kWh.
  • REKLAMA
  • #2 21559460
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Na wykresie też widać że coś obcina produkcję może jest ograniczenie mocy wysyłanej wystarczy ustawić na większą wartość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21559465
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Trudno jednoznacznie stwierdzić że coś jest nie tak. Możesz dodać więcej informacji: azymut, kąt, jaki jest układ elektryczny stringów. Cienie.
    Taki wykres mocy zarówno można wywnioskować jak wyżej @marekj31, ale również może być wynikiem dwóch stringów z nieco innym azymutem/nachyleniem.
    Również chwilowe napięcia faz, które dobijając do granicy 253V powodują ograniczenie mocy falownika, aby nie dopuścić do zwiększenia napięć ponad normę.

Dodam, że w większości czasu pracy u mnie również moc wyjściowa jest w okolicy siedmiu z kawałkiem kW, mam 9.3kWp. Mam od czasu do czasu piki przekraczające 10kW, właśnie w tym miesiącu jako że chłodne i słoneczne dni, jest to bardzo często. Ale muszą być spełnione warunki: idealnie padające promienie słoneczne prawie pod kątem prostym, niska temperatura paneli i bardzo dobra przejrzystość powietrza. Najczęściej jest to w dniach zachmurzonych, albo zaraz po deszczu, kiedy na kilkanaście minut błyśnie słońce. Trwa to nie długo, gdyż przepływ prądu nagrzewa panele i ich moc spada.

Dodano po 14 [minuty]:

Podsumowując:
    Podaj azymut, kąt, jaki jest układ elektryczny stringów, czy są cienie.
    Jeśli masz w danych z falownika wykres napięć faz z danego dnia, to również wklej.
  • #4 21559574
    maszkety8
    Poziom 3  
    michal.zd napisał:
    Podsumowując:
    Podaj azymut, kąt, jaki jest układ elektryczny stringów, czy są cienie.
    Jeśli masz w danych z falownika wykres napięć faz z danego dnia, to również wklej.

Azymut 220°
    Kąt nachylenia 26°
    2 stringi poziome, jeden nad drugim.
    Wyświetlacz falownika Deye pokazujący moc 7079 W oraz status „Normal”.
    Wyświetlacz falownika Deye z odczytem napięć dwóch stringów PV: 463,0V i 459,4V.
    Wyświetlacz falownika Deye pokazujący napięcia i prądy na dwóch stringach fotowoltaicznych.
    Sterownik fotowoltaiczny marki Deye z wyświetlaczem LCD pokazującym napięcie oraz przyciskami sterującymi.
    Wyświetlacz falownika fotowoltaicznego z temperaturą 56,8°C i przyciskami sterującymi poniżej.

To zdjęcia z teraz. No niebo pochmurne, a i tak 7 kW i nic więcej nigdy. Wykresu napięć w aplikacji nie mam. Tak sądzę, jak dojdę, to dodam.
  • Pomocny post
    #5 21559601
    michal.zd
    Poziom 31  
    maszkety8 napisał:
    2 stringi poziome jeden nad drugim

Jeśli tak, rozumiem że oba mają ten sam kierunek i nachylenie. To kolega Marek trafił z diagnozą, taki przebieg ze spłaszczonym grzbietem nie jest prawidłowy w tym przypadku. Ewidentnie coś ogranicza moc.
    Falownik sam ogranicza moc również w przypadku gdy się przegrzewa. Nie znam szczegółów co pokazywane jest z app deye, ale może jest też temperatura radiatora. Raczej wątpliwe aby 10kW falownik miał ustawiony nizszy limit, ale sprawdzić nie zawadzi.

Dodano po 19 [minuty]:

Zauważyłem na zdjęciu temperaturę 56 °C, to może być to.
    Na moim falowniku jest około 37°C, a od ponad dwóch godzin pracuje z mocą powyżej 7kW. W tej chwili 8,5kW. Więcej niż 50 nie widziałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21560155
    michal.zd
    Poziom 31  
    manski napisał:
    Oddzielne niezależne dla każdego stringa,

Oddzielnie, widać na zdjęciach napięcia i prądy PV1 PV2
  • #8 21560231
    maszkety8
    Poziom 3  
    manski napisał:
    Jeśli masz dwa oddzielne stringi, to jak masz ustawione MPPT? Oddzielne niezależne dla każdego stringa, czy wspólne dla obu?

Nie wiem. Elektryk to podłączał i ustawiał. Jak to sprawdzę?

Dodano po 1 [minucie]:

michal.zd napisał:
    manski napisał:
    Oddzielne niezależne dla każdego stringa,

Oddzielnie, widać na zdjęciach napięcia i prądy PV1 PV2

To źle czy dobrze?
  • #9 21560235
    michal.zd
    Poziom 31  
    maszkety8 napisał:
    Jak to sprawdzę?

Widać na zdjęciach jak pisałem. Masz informację PV1 i PV2, a więc stringi są podłączone pod dwa odrębne wejścia mppt.

Dodano po 37 [sekundy]:

maszkety8 napisał:
    To źle czy dobrze?

W tym przypadku - dobrze.
  • #10 21560238
    maszkety8
    Poziom 3  
    michal.zd napisał:
    maszkety8 napisał:
    Jak to sprawdzę?

Widać na zdjęciach, jak pisałem. Masz informację PV1 i PV2, a więc stringi są podłączone pod dwa odrębne wejścia MPPT.

Dodano po 37 [sekundy]:

maszkety8 napisał:
    To źle czy dobrze?

W tym przypadku – dobrze.

Ok
    Jutro ogarnę sprawę zdalnego dostępu do temperatury i napięcia
  • #11 21560544
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    To że są dwa napięcia PV nie oznacza że jest ustawiony oddzielny MPPT dla każdego stringa. Ja mam inwerter Sofar i mam dwa stringi ( bo przy mocy dochodzącej do 10kW nie da się na jednym ) ale w menu mogę ustawić który string jest wzorcem dla MPPT , czy też każdy string ma oddzielny MPPT, a ponieważ mam drobne zacienienia to każdy string pracuje inaczej w ciągu dnia. No i moja instalacja na dachu wyciąga do 65 kWh dziennie. Kolega ma podobną na gruncie i wyciągał ponad 70kWh ( wyciągał bo teraz sąsiedzi mu tak podbijają napięcie że mu się wyłącza).
  • #12 21560570
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Azumut 220 i kąt pochylenia 26. Tu jest problem. Nie jest na południe i za słabo pochylony. Stąd tylko 70 parę procent wartości max.
  • #13 21560772
    maszkety8
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    Azymut 220 i kąt pochylenia 26. Tu jest problem. Nie jest na południe i za słabo pochylony. Stąd tylko 70 parę procent wartości max.

Nie sądzę, że to jest największym problemem. Bo 26° to u mnie w okolicy wszyscy tak mają. I na nich się wzorowałem, a mimo tego ja już o godzinie 10/11 osiągam 7 kW i tak przez parę godzin i nic więcej. Wg mnie jest gdzieś problem z podłączeniem i słabym odbiorem bądź coś w falowniku. Możliwe, że chłodzenie kiepskie, bądź coś z wysokim napięciem.
  • #14 21560889
    sigwa18
    Poziom 43  
    Azymut 220 stopni czyli u ciebie słonce prosto pada na panele w płaszczyźnie horyzontalnej o około 14.15 wtedy kąt padania to jakieś 53-56 stopni zależne od położenie w Polsce. Idealny kąt ustawienie wtedy to 34-37 stopni. Do godziny 14 panele pewnie zdąża się już porządnie nagrzać.

Choć faktycznie dziwi płaski szczyt wykresu produkcji dziennej. Powinno być coś kształt połówki sinusoidy. Nie masz cieni na panelach w godzinach 11 -16.
  • REKLAMA
  • #15 21561179
    maszkety8
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    Azymut 220 stopni, czyli u ciebie słońce prosto pada na panele w płaszczyźnie horyzontalnej o około 14.15, wtedy kąt padania to jakieś 53-56 stopni, zależne od położenia w Polsce. Idealny kąt ustawienia wtedy to 34-37 stopni. Do godziny 14 panele pewnie zdążą się już porządnie nagrzać.

Choć faktycznie dziwi płaski szczyt wykresu produkcji dziennej. Powinno być coś w kształcie połówki sinusoidy. Nie masz cieni na panelach w godzinach 11-16.

Nie mam żadnych cieni. Przez cały okres marzec–październik mam czysto.
    Widzę, że dość masz pojęcie o położeniu i stopniach nachylenia. Ale tutaj ewidentnie nie o to chodzi. Coś jest nie tak. Mam wykresy. Napięcia w sieci nie zauważyłem większego niż 240 V, reszty nie ogarniam. Widzę, że temperatura inwertera też w okolicach 60 stopni.
    Wykres parametrów pracy instalacji fotowoltaicznej z napięciami i temperaturą inwertera na ekranie monitora.
    Zrzut ekranu wykresu parametrów pracy instalacji fotowoltaicznej z odczytami napięć, prądów, mocy i temperatury inwertera.
  • #16 21561357
    michal.zd
    Poziom 31  
    sigwa18 napisał:
    Azumut 220 i kąt pochylenia 26. Tu jest problem

Nie, nawet dowolny azymut i kąt da wykres mocy z wyraźną górką odpowiadającą najlepszym warunkom naświetlenia.
    Ja mam właśnie podobnie, kierunek zachodniopoludniowy i jest wyraźny szczyt na wykresie.
    Taki płaski przebieg wskazuje na ograniczenie mocy.

Dodano po 2 [minuty]:

maszkety8 napisał:
    temperatura inwertera też w okolicach 60 stopni.

Na moje oko to trochę za dużo. Wentylator jest? Pracuje? Zrób zdjęcie jak jest umieszczony tak aby było widać ścianę od góry.
    Jeszcze prośba, pokaż wykresy tylko temperatury, odhacz napięcia i wszystko inne poza temperaturami, mogą być jeszcze inne temperatury.
  • #17 21561432
    maszkety8
    Poziom 3  
    Dodano po 2 [minuty]:

maszkety8 napisał:
    temperatura inwertera też w okolicach 60 stopni.

Na moje oko to trochę za dużo. Wentylator jest? Pracuje? Zrób zdjęcie, jak jest umieszczony, tak aby było widać ścianę od góry.
    Jeszcze prośba, pokaż wykresy tylko temperatury, odhacz napięcia i wszystko inne poza temperaturami, mogą być jeszcze inne temperatury.[/quote]
    Ok, dziś to wszystko zrobię.
    Inwerter jest pod panelami, tam jest cień i nawet latem nie grzeje od paneli, jest przewiewne miejsce. Ale jest przykręcone do płyty. Nigdy nie słyszałem wentylatora, by tam pracował.
    Wszystkie mają wentylatory?

Dodano po 10 [godziny] 8 [minuty]:

michal.zd napisał:
    Na moje oko to trochę za dużo. Wentylator jest? Pracuje? Zrób zdjęcie jak jest umieszczony tak aby było widać ścianę od góry.
    Jeszcze prośba, pokaż wykresy tylko temperatury, odhacz napięcia i wszystko inne poza temperaturami, mogą być jeszcze inne temperatury.

A więc tak. U mnie nie ma wentylatora. Jest zewnętrzny radiator. Nie wiem dlaczego tak producent wymyślił. Mogę dostawić jakieś chłodzenie... Co ty na to? Z termostatem.
    Trzy elektryczne skrzynki zamontowane na metalowej płycie na zewnątrz, pośrodku inwerter fotowoltaiczny.
  • #18 21562010
    michal.zd
    Poziom 31  
    Dobrze byłoby gdyby użytkownicy podobnego modelu wypowiedzieli się w tym temacie. Ja mam Sofar i moc paneli 9,3kWp, wentylator pracuje całkiem często.
    Aby wykluczyć wpływ temperatury, postaw pod nim jakikolwiek wentylator i niech dmucha. Takie doświadczenie.
    Jeśli pomoże, wówczas włożysz tam jakiś, jest nawet od spodu zaślepka chyba w miejscu wentylatora.
  • #19 21562069
    sigwa18
    Poziom 43  
    Raczej faktycznie ogranicza moc bo jest gorący. Widać na wykresie że zamiast w szczycie napięcie DC spadać (z racji dużego prądu) to gdy zaczyna ściągać moc delikatnie rośnie co świadczy o tym że falownik po prostu nie wyciąga pełnej mocy z paneli. Daj jak sugerują wentylator od spodu i niech dmucha. Jak pomoże to trzeba pomyśleć na stałym rozwiązaniem.
  • #20 21562168
    maszkety8
    Poziom 3  
    michal.zd napisał:

Dodaję zdjęcie z dziś temperatura.
    I zrobię z tym wentylatorem. I sprawdzę gdzieś w internecie, co to za zaślepka.

Wykres temperatury falownika z dnia 2025-05-27, przedstawiający pomiary różnych komponentów w czasie rzeczywistym.

Dodano po 16 [minuty]:

>>21562168
    Zakres temperatur roboczych:
    Falowniki Deye są zaprojektowane do pracy w szerokim zakresie temperatur, od -40 do 60 stopni Celsjusza.
    Obniżenie mocy przy wyższych temperaturach:
    Jeśli temperatura przekroczy 45 stopni Celsjusza, falownik może zmniejszyć swoją moc wyjściową, aby zapobiec przegrzaniu.
    Inteligentne chłodzenie:
    Niektóre modele Deye, np. hybrydowe, posiadają inteligentny system chłodzenia, który automatycznie dostosowuje się do warunków otoczenia.
    Coś takiego znalazłem na stronie producenta. A że ja nie mam hybrydy, więc on nie posiada żadnego chłodzenia. Więc w czwartek już będzie👍🙂
  • #21 21562375
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    maszkety8 napisał:

Trzy elektryczne skrzynki zamontowane na metalowej płycie na zewnątrz, pośrodku inwerter fotowoltaiczny.

Nie trzymasz odległości od falownika ze wszystkich stron, tam powinno być co najmniej po 500mm wolnej przestrzeni. Szczególnie boki i dół. To jest falownik z chłodzeniem pasywnym - tu zapewnienie odpowiedniego przepływu i opływu powietrza przy falowniku jest niezbędne.

Manual --> Link - strona 09. Zweryfikuj to w manualu, który powinieneś mieć ze swoim falownikiem.

Możliwe, że go przegrzewasz przy szczytowych mocy, a on się broni ograniczając moc wyjściową.
  • #22 21562807
    michal.zd
    Poziom 31  
    maszkety8 napisał:
    Jeśli temperatura przekroczy 45 stopni Celsjusza, falownik może zmniejszyć swoją moc wyjściową, aby zapobiec przegrzaniu.

A widać że przekracza,, masz prawie 60stC.
  • #23 21563088
    maszkety8
    Poziom 3  
    michal.zd napisał:
    A widać, że przekracza, masz prawie 60°C.

Dobra, założyłem taki wentylator łazienkowy plus sterownik, który go uruchomi przy 45 stopniach i wyłączy przy 40. Mam nadzieję, że dzisiejszy deszcz tam nie zerknie. I jestem ciekaw jutrzejszego wykresu, o ile będzie pogoda.
  • #24 21563888
    michal.zd
    Poziom 31  
    Od kiedy masz instalacje? W marcu była?
    Jeśli tak, to pokaż wykresy z dowolnego dnia słonecznego, zarówno mocy jak też temperatury.

Dodano po 1 [minuty]:

maszkety8 napisał:
    plus sterownik

Nie ma potrzeby, skąd bierzesz temperaturę do niego? miała być próba chłodzenia, obawiam się że końcówki radiatora będą chłodniejsze od miejsca pomiaru temperatury przez falownik.
  • #25 21569169
    maszkety8
    Poziom 3  
    Ok. Pierwsze próby już były. Było tylko trochę słońca, ale to wystarczyło, by test przeprowadzić. Temperatura w granicach 45 stopni i nadal ok. 7 kW w godzinach szczytu. Bez zmian. Później prześlę wykresy.
    Instalacja w sierpniu będzie mieć 4 lata. Od samego początku tak było.
  • Pomocny post
    #26 21569308
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    >>21569169
    To albo masz ustawione ograniczenie mocy, albo falownik malowany pozornie 10 kW a faktycznie 7 kW.
  • Pomocny post
    #27 21569423
    sigwa18
    Poziom 43  
    Deye ma parametr ograniczenia mocy.
  • #28 21569568
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    A jaki masz przydział mocy z ZE ? Może ustawione jest ograniczenie żeby nie oddawać więcej niż posiadany przydział mocy ( jak się oddaje więcej można zapłacić karę ) albo instalator tak ustawił żeby wydębić flaszkę za zwiększenie wydajności.
  • #29 21570753
    maszkety8
    Poziom 3  
    manski napisał:
    A jaki masz przydział mocy z ZE? Może ustawione jest ograniczenie, żeby nie oddawać więcej niż posiadany przydział mocy (jak się oddaje więcej, można zapłacić karę), albo instalator tak ustawił, żeby wydębić flaszkę za zwiększenie wydajności.

Mam 12 kW. Tyle mam na umowie.
    A instalator rozkłada ręce, gada, że tak to jest, bo nigdy nie ma sprawności 100%.

Dodano po 1 [minucie]:

sigwa18 napisał:
    Deye ma parametr ograniczenia mocy.

Jak to?
    Można coś z tym zrobić?
  • #30 21570878
    michal.zd
    Poziom 31  
    maszkety8 napisał:
    nigdy nie ma sprawności 100%.

To racja, ale u ciebie wykres dzienny wygląda na obcięty. Brakuje wyraźnej górki.
    Tak wygląda u mnie. Jak pisałem, mam 9,3kWp kierunek zachodni azymut jakieś 210stopi, nachylenie dwadzieścia parę stopni.
    Wykres prezentujący produkcję mocy z instalacji fotowoltaicznej w ciągu doby, z wyraźną górką szczytową.
    Nie patrz na moc, to zrzut który już wcześniej wkleiłem na elkę, chyba w październiku.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz instalacji fotowoltaicznej o mocy 9,9 kW (22 panele 450 W, inwerter DEYE Sun 10 kW) zgłasza problem z maksymalną produkcją ograniczoną do około 7,1 kW, mimo deklarowanej mocy falownika 10 kW. Instalacja składa się z dwóch stringów ułożonych poziomo, o azymucie 220° i kącie nachylenia 26°. W dyskusji wskazano, że płaski przebieg mocy na wykresach sugeruje ograniczenie mocy przez falownik, prawdopodobnie z powodu przegrzewania (temperatura falownika sięga około 60°C) oraz możliwego ustawionego limitu prądu wejściowego (około 10 A), co jest poniżej nominalnych parametrów paneli. Falownik DEYE w wersji pasywnego chłodzenia bez wentylatora może ograniczać moc, aby zapobiec przegrzaniu. Użytkownik zainstalował wentylator z termostatem, jednak nie zaobserwowano znaczącej poprawy produkcji. Sprawdzono ustawienia falownika poprzez aplikację Solarman, gdzie wykryto, że limit mocy czynnej był ustawiony na 0%, co po zmianie na 100% nie przyniosło oczekiwanej poprawy. Wskazano również, że azymut i kąt nachylenia paneli nie są optymalne, co może obniżać produkcję do około 70-80% wartości maksymalnej. Dodatkowo poruszono temat możliwej podróbki falownika lub błędnego oznaczenia mocy, co mogłoby tłumaczyć ograniczenia produkcji. Zalecano sprawdzenie parametrów prądu DC, napięć, a także ewentualne testy odłączania pojedynczych stringów w celu diagnozy. Problemy z serwisem producenta DEYE i brakiem wsparcia technicznego również zostały podkreślone. Podsumowując, główne przyczyny niskiej produkcji to ograniczenia falownika związane z przegrzewaniem i ustawieniami prądowymi, nieoptymalne warunki montażu oraz możliwe ograniczenia sprzętowe lub konfiguracyjne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA