logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RSH5ZLBG – lodówka nie schładza, nie osiąga zadanej temperatury, lokalizacja termostatu

jonaszsz4 25 Maj 2025 19:30 423 2
REKLAMA
  • #1 21560003
    jonaszsz4
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    Mogę wejść w posiadanie starej lodówki z kostkarką marki Samsung. Model lodówki to RSH5ZLBG. Niestety, po włączeniu i ustawieniu żądanej temperatury (osobno na chłodziarce i zamrażarce) urządzenie nie chce schłodzić się do temp. Ustawiłem 4°C na chłodziarce i -14°C na zamrażarce. Temp. na wyświetlaczu się nie zmienia, tzn. nie schodzi do niższej wartości. Po przyciśnięciu przycisków pokazuje zadaną temp., którą ustawiłem, ale nie mogę jej osiągnąć. Co może być problemem? Czujnik temperatury działa poprawnie, ponieważ sprawdzałem go miernikiem (rezystancja oraz temp.). Gdzie w tym modelu jest termostat? Gdzie szukać problemu? Co sprawdzić w pierwszej kolejności?
  • REKLAMA
  • #2 21560070
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1410
    Jeżeli sprężarka pracuje cały czas i nie osiąga zadanej temperatury to usterki szukaj w sprężarce.
  • #3 21560227
    jonaszsz4
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    >>21560070
    Kompresor pracuje. Do kompresora czynnik chłodzący wchodzi jedna rurka i wychodzi skompresowany drugą. Jezeli ta rurka która wychodzi jest ciepla tzn ze kompresora działa dobrze? Dobrze to rozumiem? Moze w układzie brak czynnika chłodzącego?
REKLAMA