logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RSH5ZLBG – nieprawidłowy odczyt temperatury zamrażarki po napełnieniu czynnikiem

tkgecko 01 Sie 2025 17:49 450 3
REKLAMA
  • #1 21623303
    tkgecko
    Poziom 2  
    Lodówka side by side Samsung RSH5ZLBG źle pokazuje temperaturę.
    WITAM,
    proszę o poradę. Problem jest taki, że z lodówką był problem z chłodzeniem, mrożeniem, ale spuściłem gaz, dałem uszczelniacz i dopuściłem dokładnie tyle, ile powinno być, z wagą 0,088 kg i zaczęła chłodzić. Chłodziarka zeszła na zadaną np. 5 stopni, a zamrażalnik na wyświetlaczu widać, że temperatura schodzi do np. -20, ale jak otworzyłem, to miałem wrażenie, że jest mniej. Wyłączyłem z prądu i po minucie włączyłem, a na wyświetlaczu chłodziarka małe odchylenie plus minus 2 stopnie, a na zamrażalce zamiast -20, jak pokazywało przed wyłączeniem, pokazuje -4 i po jakimś czasie znów temp idzie na te zadane -20, ale nie dociąga do tej temperatury. Czy jestem w stanie coś kupić, wymienić, aby znów działał poprawnie?

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam, że agregat cały czas chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 21623433
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Czy te zabiegi były wykonywane z użyciem pompy próżniowej i jakie to były zabiegi?
    Czy wykonano pomiary temperatury w komorach jakimś termometrem np elektronicznym?
    Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania są na "nie", to dziękuję , nie mam pytań.
  • REKLAMA
  • #3 21623662
    tkgecko
    Poziom 2  
    Co do termometru to tak jest włożony na stałe do środka odkąd zaczęły się z nią problemy, a co do dobicia gazem to miała robione to aż 4 razy pierwszy raz po uszkodzeniu rurki „fachowiec” zalutowal i dobił gazu na OKO ! pytając się czemu nie na wadze itp odpowiedział że nie trzeba, lodówka chodziła jakiś rok aż znów przestała mrozić bo od tego zawsze się zaczynało, a więc zadzwoniłem po serwis rtv AGD gość przyjechał miał niby pompę cos podłączył coś dobił gazu skasował 300 zł i pojechał, lodówka chodziła dokładnie tydzień i znów przestała mrozić, już nastawiony na wymianę na nowa dałem jej ostatnią szansę i z faktu że nie straszne mi majsterkowanie kupiłem odpowiedni gaz z zestawem przyłączy i nanometrem i dobiłem również na oko, zaczęła chodzić i tak było przez jakieś 2 miesiące, ostatnie dobicie było wczoraj rano tzn zastanawiając się nad tym że żaden fachowiec nie robił gazu dokładnie tyle ile jest w zaleceniach na lodówce to spuściłem cały gaz do dużego worka na śmieci żeby na mieszkanie nie wyszedł było aż dwa worki tego gazu i dopiero dobiłem z waga gramowa dokładnie 0,088kg tyle ile jest napisane na tabliczce lodówki, i stosunkowo agregat zaczął normalnie chodzić tzn ciszej i od razu zaczął chłodzić, w chłodziarce ładnie zeszła temp na zadaną 3 stopnie ale w zamrażarce sprawa jest taka że temp w środku jest -4 zadaną -20 i pokazuje że już osiągnęła te -20 a w rzeczywistości jest mniej i gdy wyłączę lodówkę to zaczyna pokazywać rzeczywistą temp -4 agregat chodzi a na wyświetlaczu temp schodzi przez jakiś czas do zadanej -20 a w rzeczywistości jest -4
  • #4 21632953
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 992
    Czyli agregat się włącza, jak osiągnie te -20 °C. Być może miejsca pomiaru tych termometrów są różne, albo któryś z nich jest uszkodzony. Dobijanie gazu nie ma sensu bez spuszczenia całego czynnika i wytworzenia próżni, w tym co najważniejsze usunięcia wilgoci z obiegu oraz sprawdzenia szczelności.

Abstrahując:
    Nie rozumiem tego, że profesjonaliści, np. w klimatyzatorach, muszą się rozliczać i prowadzić sprawozdawczość z zużycia czynnika chłodniczego, a tymczasem czynnik do tzw. home made można kupić wszędzie, nawet w Biedronce.
REKLAMA