logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie zawartości uszkodzonego pliku DOCX po edycji w docx viewer

anetablociszewska 28 Maj 2025 19:17 264 3
REKLAMA
  • #1 21562958
    anetablociszewska
    Poziom 1  
    Czy ktoś mógłby mi pomóc naprawić plik docx?
    Plik pochodzi z programu docx viewer. Kliknęłam zapisz, zamknęłam komputer i odłączyłam od prądu. Chyba zbyt gwałtownie :(
    Próbowałam go naprawiać różnymi programami, nic z tego nie wyszło.
    Pomóżcie, błagam.
    AI: Jaki dokładnie komunikat pojawia się, gdy próbujesz otworzyć ten plik?
    Error occurs when loading the file in Docx Reader, ** is in invalid format or corrupted
    AI: Na jakim systemie operacyjnym pracujesz i jakiego dokładnie programu (nazwa, wersja) używałaś do otwarcia/edycji tego pliku?
    Windows 10 Docx Reader
    Załączniki:
    • PRACA DYPLOMOWA PIRACTWO.docx (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21562969
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    @anetablociszewska
    Zainstaluj sobie LibreOffice, on otwiera pliki Worda.

Oczekujesz pomocy, a ustawiłaś punktację na pliku - afee.

Z drugiej strony pobierać z publicznego forum jakikolwiek plik od nowo zarejestrowanego usera - bezcenne 🤣
  • REKLAMA
  • #3 21562982
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Niczego z tego nie odzyskasz, a na przyszlosc naucz sie robic kopie zapasowe plikow.
  • #4 21600484
    ZDV12
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    O ile temat jest aktualny to:

Przyznam, że nie wiem, którego programu używałaś. Możesz podać linka do strony tego programu z którego korzystałaś? Bo najpierw piszesz:
    anetablociszewska napisał:
    Plik pochodzi z programu docx viewer.

A potem:
    Windows 10 Docx Reader

Przy czym ten pierwszy nie ma możliwości edycji (jeżeli myślimy o tym samym) a jedynie podglądu.

Piszesz też:
    Próbowałam go naprawiać różnymi programami

Jakimi programami próbowałaś go naprawić? Dokonywałaś napraw na kopii pliku czy na oryginalnym pliku? Czy te programy modyfikowały ten plik? Czy masz kopię pliku na której nie dokonywałaś prób naprawiania? (taką zaraz po zepsuciu pliku)

Czasami program, którym otwierasz dany plik tworzy jego kopię roboczą, być może ta kopia jest wolna od błędów. Jeżeli uda się nam ustalić jaki to dokładnie program to będzie łatwiej znaleźć plik kopii roboczej (o ile oczywiście taki istnieje). Niektóre programy tworzą taki plik jako ukryty w katalogu, w którym jest oryginał, inne tworzą taką kopię w "sobie znanych" folderach - dlatego potrzebujemy ustalić który to był dokładnie program.

Faktycznie plik, który załączyłaś jest uszkodzony (jest namieszane, brakuje np właściwej sygnatury przy końcu pliku). Da się sensownie jedynie wyciągnąć z niego 13 obrazków (z tego jeden uszkodzony) - brakuje pełnej struktury "zdrowego" dokumentu. Jeżeli jakoś ratują Cię same grafiki to zrób sobie kopię swojego pliku (najlepiej na inny dysk/pendrive/kartę a przynajmniej do innego katalogu, następnie zmień rozszerzenie pliku z docx na zip, rozpakuj i w podkatalogu "media" masz obrazki z pliku).

Zawsze też możesz to kupić na Amazonie i zeskanować OCR - rozumiem, że praca i książka mają dość zbliżoną treść?
    https://www.amazon.com/Wsp%C3%B3lczesne-pirac...Bniny/dp/3639890701#detailBullets_feature_div
    To może być znacznie mniej zachodu i kosztów niż odzyskiwanie pliku (szczególnie po takim czasie, po którym odpisuję na Twojego posta).
REKLAMA