logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przedłużyć krótkie żyły skrętki RJ45 w puszce – najmniejsze łączniki, alternatywy

szpniak 29 Maj 2025 12:35 579 6
  • #1 21563695
    szpniak
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Mam problem w podwójnym gnieździe RJ45 - zerwały mi się dwie żyły przy montażu i aktualnie nie sięgają do złączki gniazda. Reszta też jest dość krótka i boję się o ich pozrywanie, gdy przedłużę te zerwane żyły złączkami UY i będę próbował zarobić całość na nowo. Aby nie szarpać tych już krótkich żył, pomyślałem, żeby obydwie skrętki w całości przedłużyć - niestety w gniazdku mega mało miejsca. 16 łączek UY odpada na pewno. Jakie najmniejsze łączniki znacie? Czy da się użyć wtyczki RJ45 typu pass-through do połączenia dwóch skrętek - wejść żyłami z dwóch stron i zacisnąć?
    Albo wydłubać ten mikrołącznik plastikowy z takiego produktu:
    https://allegro.pl/oferta/wtyk-wtyczka-rj45-s..._unit_id=3bd58a5f-f3cf-4cd1-aaaa-b0edab2915d0
    i tam spróbować połączyć?
    Macie jakieś doświadczenia?
    Chcę wykroić tylną ściankę gniazdka, aby zrobiło się więcej miejsca, ale szału tam nie będzie...

Z góry dziękuję za pomoc
    Szymon
    AI: Jakiego dokładnie typu i rozmiaru puszki oraz gniazda RJ45 używasz (np. podtynkowe/natynkowe, marka/model)? To pomoże ocenić, ile realnie jest miejsca na dodatkowe łączniki.
    Gniazdo podtynkowe Berker Q3
    AI: Ile dokładnie żył wymaga przedłużenia i jak bardzo są krótkie (czy np. wystaje z nich choć 1 cm, czy jeszcze mniej)?
    Żyły około 7 cm, dwie krótsze - 5 cm
  • #2 21563709
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Zaciski telefoniczne, żelki. małe, łatwo użyć i upchać ze względu na rozmiar.
  • #3 21563767
    szpniak
    Poziom 3  
    >>21563709 Nie >>21563709 nie upchnę tam 16 żelków (dwie skrętki, podwójne gniazdo). Stąd pomysły takie, jak napisałem.
  • #4 21563969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21566065
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    MagikElektronik_ napisał:
    żelki. małe, łatwo użyć i upchać ze względu na rozmiar.

100% gwarancji, że połączenie nie spełni wymagań kategorii i będą problemy ze stabilnością połączenia. Będziesz potem miesiąc szukal po calej sieci, co jest przyczyną jakiegoś niestandardowego zachowania sprzętu X czy Y nawet nie wpietego na danym linku.
    rasputnik6502 napisał:
    przylutuj przedłużki, na to rurka termokurcz

Tu szanse działania wyższe (jeśli krótkie linki i transmisja absolutne max 1Gbps). Jednak żyły należy porządnie skręcić i odtworzyć pary a całość pokryć odtworzoną powłoką. Jak to w domu, to kombinuj, ewentualnie sam będziesz poprawiał. Jak u klienta, to nie baw się tak, tylko odkuj 20 cm przewodów, wstaw puszkę fi 80, do puszki porządne złączki na LSA. Potem rurkę z puszki pod gniazdko. Włożysz przewody I zamykając gniazdko cofniesz przewody do puszki, tworząc dla nich zapas.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21567258
    szpniak
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    Jak to w domu, to kombinuj, ewentualnie sam będziesz poprawiał.

>>21566065
    Dziękuję, to u mnie w domu. Impulsem do rozebrania gniazdka było to właśnie, że było brak łączności między tym gniazdkiem (przy którym stał modem TV kablowej) a switchem. Pamiętałem, że w tym gniazdku miałem ten problem zbyt krótkich przewodów, jedną z żył dołączyłem przedłużkę, skręcając amatorsko przedłużkę, nawet bez izolacji... Ale faktem jest, że gdzieś w innym pokoju mam też jakiegoś żelka....
    Jednym słowem, muszę chyba zaprosić fachowca, który tę moją sieć zdiagnozuje i poprawi....
  • #7 21567268
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    szpniak napisał:
    muszę chyba zaprosić fachowca

Tylko zaproś fachowca a nie "fachowca", bo w tej branży niestety "fachowców" jest bardzo wielu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przedłużenia krótkich żył skrętki RJ45 w podwójnym gnieździe, gdzie dwie żyły zostały zerwane podczas montażu i nie sięgają do złączki. Standardowe łączniki UY (żelki) są zbyt duże, by zmieścić ich 16 w ograniczonej przestrzeni puszki. Proponowane rozwiązania to użycie małych zacisków telefonicznych lub przylutowanie przedłużek z rurką termokurczliwą, co pozwoli na kompaktowe połączenie. Jednak takie połączenia mogą nie spełniać wymagań kategorii sieci i powodować niestabilność transmisji, zwłaszcza przy prędkościach powyżej 1 Gbps. Zaleca się odtworzenie par skrętek i zabezpieczenie połączenia izolacją. W warunkach domowych można eksperymentować, ale w instalacjach klienta lepszym rozwiązaniem jest wymiana przewodów, zastosowanie puszki fi 80 z złączkami LSA oraz zapewnienie zapasu przewodów. Próba użycia wtyczek RJ45 typu pass-through do łączenia dwóch skrętek nie została potwierdzona jako skuteczna. Ostatecznie rekomendowane jest skorzystanie z usług doświadczonego fachowca do diagnozy i naprawy sieci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA