logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać złącze wtyczki zasilacza ze zdjęcia do lutowania przewodów?

psyxishna 31 Maj 2025 16:24 705 6
REKLAMA
  • #1 21565865
    psyxishna
    Poziom 6  
    Ocena: 18
    Jak to otworzyć? Chcę zlutować

Czarna kostka z przewodem trzymana w dłoni nad stołem.
    Czarna ładowarka sieciowa z dwoma bolcami leży na stole, przewód jest lekko uszkodzony przy wejściu do obudowy.
    Zasilacz sieciowy ASUS z wtyczką i kablem widoczny na kolorowym obrusie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21565989
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Ja takie klejone traktuję brutalnie. Opieram na krawędzi narożnej (nie narożnik tyko płaska krawędź narożnika) o stabilne podłoże ( np. kowadło) i uderzam młotkiem w krawędź przeciwległą po przekątnej.
    Zasilacz firmy ASUS leżący na stole, z zaznaczonymi kolorowymi liniami przekątnych na obudowie.
    Obudowa otwiera się (pęka) na krawędziach klejenia. Sposób niezawodny. Tylko z wyczuciem.
    Jedna przekątna, druga przekątna i puszcza. Jeszcze nie było takiej obudowy, która by się oparła tej metodzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21566172
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Ja używam tępego noża z płaskim ostrzem - nóż w szczelinę i młotkiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21566283
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Proszę potraktować to opalarką i klej puści.
  • #6 21566332
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Magic_moon napisał:
    potraktować to opalarką i klej puści
    Dając taką radę warto podać szczegóły - bo jak ktoś podejdzie ze zwykłą budowlaną i przygrzeje z małej odległości to już otwieranie nie będzie miało sensu...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21566698
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 447
    >>21565989 Dobre jest imadło bo można z wyczuciem skręcać do momentu usłyszenia chrupnięć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod rozebrania złącza wtyczki zasilacza w celu lutowania przewodów. Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne rozłupywanie obudowy poprzez uderzenia młotkiem na krawędź narożną, co powoduje pęknięcie klejonych łączeń. Alternatywnie, stosuje się tępy nóż z płaskim ostrzem wprowadzany w szczelinę i delikatne uderzenia młotkiem. Inna metoda to podgrzewanie kleju opalarką, co powoduje jego rozpuszczenie i umożliwia otwarcie obudowy. Zaleca się ostrożność przy użyciu opalarki, aby nie uszkodzić elementów wewnętrznych. Użycie imadła pozwala na kontrolowane rozkręcanie obudowy do momentu usłyszenia charakterystycznych odgłosów pęknięcia kleju. Dodatkowo wskazano na dostępność materiałów instruktażowych, np. filmów na YouTube, które pokazują techniki otwierania podobnych złączy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA