logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion X40 SW – lokalizacja i czyszczenie czujnika lasera, robot nie rusza

jerzykkrk 01 Cze 2025 13:17 924 5
REKLAMA
  • #1 21566552
    jerzykkrk
    Poziom 10  
    Robot Medion X40 SW ruszył, po chwili pojawił się komunikat: "Czujnik lasera zablokowany, przetrzyj szmatką". Gdzie on jest? Wyczyściłem wszystko, co mi przypomina jakiś laser, ale nadal po włączeniu świeci na biało, powiadamia, że wznawia sprzątanie, ale nie rusza. Coś tam jakby w środku brzęczało, po chwili świeci na czerwono: "Czujnik lasera zablokowany".
    Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 21566692
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Może coś wpadło do środka i zablokowało skaner, masz u góry ten mały krążek na robocie, żeby się dostać do niego, musisz ściągnąć obudowę, innymi słowami rozebrać robota.
  • REKLAMA
  • #3 21566721
    jerzykkrk
    Poziom 10  
    Nie mogę rozebrać, jest na gwarancji. Wyczyściłem, tam są dwa otwory i dalej komunikat "czujnik laserowy może być zablokowany".
    Nawet nie wiedziałem, że tam jest ten czujnik.
  • REKLAMA
  • #4 21566760
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    No to innego wyjścia nie masz jak zanieś do serwisu .
  • REKLAMA
  • #5 21568038
    PoProstuKrzysiek
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Jak już kolega Wiesio napisał, zablokowany moduł nawigacji LIDAR (wieżyczka na górze robota). Spróbuj jeszcze obrócić robota do góry nogami i nim trochę "potrzepać" na wszystkie strony, może coś wypadnie i się odblokuje.

Zanim zaczniesz to robić, to wyciągnij pojemnik z wodą, żebyś go przypadkiem tym "trzepotaniem" nie zalał.
  • #6 21568065
    jerzykkrk
    Poziom 10  
    Zrobiłem, jak zasugerowałeś, ale nic nie pomogło – wysyłam do serwisu. Dzięki
REKLAMA