Nie za bardzo wiem, jak mam zrobić drugie zadanie. Jakby ktoś mi pomógł, muszę się tego nauczyć, a pytałem już każdego. Gdyby ktokolwiek pomógł mi to zrobić, proszę?
Ciekawe, że w czasach ChataGPT lub innych AI, ktoś jeszcze zadaje takie pytania. Przecież tam wystarczy wrzucić ten obrazek i po chwili pojawia się odpowiedź.
Jest też @ElektrodaBot
Ciekawe, że w czasach ChataGPT lub innych AI, ktoś jeszcze zadaje takie pytania. Przecież tam wystarczy wrzucić ten obrazek i po chwili pojawia się odpowiedź.
Jest też @ElektrodaBot
1. Bezpośrednia odpowiedź
Dla odbiornika trójfazowego o mocy czynnej P = 5 kW, współczynniku mocy cosφ = 0,6 oraz napięciu fazowym Uf = 200 V otrzymujemy:
Połączenie
Napięcie fazowe Uf [V]
Napięcie przewodowe Up [V]
Prąd fazowy If [A]
Prąd przewodowy Ip [A]
Gwiazda (Y)
200
346,4
13,9
13,9
Trójkąt (Δ)
200
200
13,9
24,1
Moc pozorna S = 8,33 kVA, a moc bierna Q = 6,66 kvar (dla obu połączeń taka sama).
---
2. Jak to otrzymano – szczegółowa analiza
2.1. Rozrysowanie układu
1. Połączenie gwiazda (Y) • Zbierz końce trzech uzwojeń w punkt neutralny N. • Pozostałe końce wyprowadź do zacisków L1, L2, L3. • Zaznacz: – napięcia fazowe Uf (od L1, L2, L3 do N) – wszystkie 200 V, – napięcia przewodowe Up między przewodami: UL1-L2, UL2-L3, UL3-L1, – prądy fazowe If płynące przez każdą fazę, – prądy przewodowe Ip płynące w liniach – w gwieździe If = Ip.
2. Połączenie trójkąt (Δ) • Połącz końce uzwojeń w zamknięty trójkąt. • Do wierzchołków dołącz linie L1, L2, L3. • Zaznacz: – Uf napięcie na każdym uzwojeniu (teraz równe Up), – If prąd w uzwojeniu, – Ip prąd w linii (odchodzi od wierzchołka) – w trójkącie Ip = √3 If.
(Dla przejrzystości warto dopisać wektorową zależność: Up wyprzedza Uf o 30° w gwieździe, w Δ kierunki są zbieżne).
2.2. Dane i podstawowe wzory
• P – moc czynna: P = √3 Up Ip cosφ • S – moc pozorna: S = P / cosφ • Q – moc bierna: Q = P tanφ • Relacje napięć i prądów:
Połączenie
Relacja napięć
Relacja prądów
Y
Up = √3 · Uf
Ip = If
Δ
Up = Uf
Ip = √3 · If
2.3. Obliczenia krok po kroku
1. Moc pozorna S = P / cosφ = 5 000 W / 0,6 = 8 333 VA
2. Prąd fazowy (w obu połączeniach ten sam, zależy tylko od Uf) If = S / (3 Uf) = 8 333 / (3 × 200) ≈ 13,89 A
3. Prąd i napięcie przewodowe • Y: Up = √3 Uf = 1,732 × 200 = 346,4 V, Ip = If = 13,9 A • Δ: Up = Uf = 200 V, Ip = √3 If = 1,732 × 13,89 ≈ 24,1 A
4. Moc bierna (dla pełności) φ = acos(0,6) ≈ 53,13° → tanφ ≈ 1,333 Q = P tanφ = 5 000 × 1,333 ≈ 6 660 var
2.4. Sprawdzenie wyników
• Gwiazda: √3 Up Ip cosφ = 1,732 × 346,4 × 13,9 × 0,6 ≈ 5 000 W ✔ • Trójkąt: √3 Up Ip cosφ = 1,732 × 200 × 24,1 × 0,6 ≈ 5 000 W ✔
---
3. Wskazówki praktyczne
1. Rozsądny dobór przekrojów przewodów – w trójkącie linia przenosi √3 razy większy prąd niż uzwojenie, co zwiększa wymagany przekrój przewodu zasilającego, – przy rozruchu silników stosuje się przełącznik Y/Δ, by ograniczyć prąd rozruchowy (najpierw gwiazda, potem trójkąt).
2. Pomiar i weryfikacja – podczas badań laboratoryjnych prądy i napięcia można zweryfikować amperomierzem cęgowym i analizatorem mocy; odchyłki ∼2-3 % są normalne ze względu na tolerancje napięcia sieci i rezystancji uzwojeń.
3. Model symulacyjny – w LTspice / PSpice można zbudować dwa warianty układu z idealnym źródłem trójfazowym 3×200 V (faza) lub 3×346 V (linia) i impedancją równoważną Zf = Uf / If ≈ 14,4 Ω ∠ φ.
---
4. Co dalej?
• Jeśli masz wątpliwości przy rysowaniu diagramu fazorowego, dołącz szkic – sprawdzimy znaki i przesunięcia. • Gdyby zadanie wymagało dodatkowo wyznaczenia impedancji, prądów symetrycznych-i-zerowych lub analizy niesymetrii, daj znać – rozbudujemy model. • Warto poeksperymentować w programie edukacyjnym (np. Siemens PowerConfig, LabVolt EMS) – wizualizacja fazorów mocno ułatwia zrozumienie zależności Y/Δ.
Powodzenia w dalszej nauce układów trójfazowych!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.