logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzen 5 3600 i Ryzen 7 7700 – wysokie temperatury CPU w spoczynku i pod obciążeniem

xxxyyyzzz123 01 Cze 2025 21:07 1071 4
  • #1 21566945
    xxxyyyzzz123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, otóż ostatnio sprawdzałem sobie temperatury na starym i na nowym kompie.

Otóż na tym pierwszym, jak włączę stress test w OCCT, to mam temperatury sięgające nawet 87 stopni, a przy graniu w Fortnite mam ok. 65, w spoczynku mam około 45-50, ze skokami do 55-60. Najbardziej mnie niepokoją temperatury pod stress testem i nie wiem, czy są one normalne, 87 stopni (załączam ss'a).

W nowym kompie robi się jeszcze ciekawiej, bo gdy na kompie absolutnie nic się nie dzieje, to temperatura utrzymuje się na poziomie 50 stopni, gdy włączę YouTube i launcher Epica, to mam około 60-65 ze skokami do 70. Obciążenie procka wtedy wynosi 12-15%. Raz, gdy Doom the Dark Ages mi się ładował, przez moment miałem 76 stopni. Gdy gram w Fortnite, temperatura to około 70-71 stopni. Pod stress testem w OCCT po 25 minutach mam 67-68 stopni. Jest to dla mnie chore, że pod stress testem mam podobne temperatury jak w spoczynku i jest to denerwujące, bo wentylatory robią fikołki. Sprawdzane to też było na innym AIO.

STARY KOMP:
    CPU: Ryzen 5 3600
    RAM: Crucial Ballistix Black 2x8 GB 3200 MHz CL16
    SSD 1: Samsung 980 PRO 250 GB
    SSD 2: Crucial MX500 1 TB
    GPU: Powercolor RX 5700 XT
    MOBO: Gigabyte B550 Aorus Elite
    Chłodzenie: Endorfy Fera 5
    Zasilacz: SilentumPC Supremo FM2 750 W
    Obudowa: SilentumPC Astrum AT6V EVO TG ARGB

NOWY KOMP:
    CPU: Ryzen 7 7700
    RAM: ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000 MHz, CL30
    SSD: Lexar NM790 1 TB
    GPU: RX 6700
    MOBO: Asrock B850 Pro RS WiFi (BIOS najnowszy, jaki był)
    Chłodzenie: Endorfy Navis F240
    Zasilacz: Deepcool PN850M 850 W
    Obudowa: Fractal Design North TG biała
    Wentylatory: Redragon GC-F012 (zamiast fabrycznych w obudowie)

Czy da się coś zrobić w jednym, jak i w drugim przypadku?

Zrzut ekranu z programu OCCT pokazującego test stresowy procesora AMD Ryzen 7 7700 z maksymalną temperaturą 67,9°C.
    Zrzut ekranu z programu OCCT pokazujący temperatury procesora AMD Ryzen 5 3600 podczas testu obciążeniowego, najwyższa temperatura rdzenia to 87,75°C.
  • #2 21567732
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 773
  • #3 21567777
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Cytat:
    włączę stress test w OCCT, to mam temperatury sięgające nawet 87 stopni, a przy graniu w Fortnite mam ok. 65, w spoczynku mam około 45-50, ze skokami do 55-60. Najbardziej mnie niepokoją temperatury pod stress testem

Na codzien masz na stale wlaczony i uzywasz OCCT ?

Poczytaj o roli tego testu OCCT
    - plus np. Link_ understanding_occt

Cytat:
    OCCT (OverClock Checking Tool) is the best software for testing system stability, diagnosing hardware issues, and monitoring performance. Whether you're an overclocking enthusiast, a technician, or just want to ensure your PC is running smoothly, OCCT provides a powerful suite of tools to push your hardware to the limit...
    OCCT is a program that is used to stress test and monitor the stability of a computer's components. It can help users determine if their computer components are running at their optimal performance levels and if they are stable, or if they are experiencing issues such as overheating or instability. It can help users identify hardware issues such as damaged or malfunctioning components by providing detailed information about the component's performance and stability. OCCT can be used as a benchmarking tool, to determine the performance of your computer's components and compare them with other systems.

Skro na codzie w grach masz Temp. (jak napisales) to nie ma co sie martwic.
  • #4 21567887
    xxxyyyzzz123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21567732
    W przypadku Ryzenów 7000 o tym wiedziałem, ale dobrze wiedzieć, że Ryzeny 3000 też mają taką samą maksymalną temperaturę działania.

Dodano po 13 [minutach]:

>>21567777
    Z tego fragmentu, który przytoczyłeś, nie dowiedziałem się czegoś specjalnie nowego. Tak jak jest napisane, program służy do sprawdzania stabilności i temperatur komputera. Temperatura 87 stopni pod pełnym obciążeniem jest dość wysoka jak dla mnie i dlatego tutaj napisałem. Jeśli twierdzisz, że temperatury w grach są okej, to jestem spokojny :)

Robiłem ten sam test rok temu na starym kompie i miałem o 20 stopni mniej niż teraz. A teraz, nieważne czy to wariant variable czy extreme, mam takie same temperatury. Nie wiem, czy oni coś zmienili w sofcie, czy coś u mnie.

Co do temperatur na nowym kompie, czy one według ciebie są w porządku w spoczynku? Co mogę z nimi zrobić? Czy mogę wyeliminować te peaki temperatur albo je jakoś ograniczyć?
  • #5 21568313
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    U mnie na R7 8700f temperatury podczas obciążenia osiągają 87-88 stopni na wieżowym chłodzeniu od DeepCool i paście MX-4. Dość ciepło, ale AMD nie bardzo chce z tym cokolwiek zrobić, bo temperatury mieszczą się w granicach przewidzianych przez nich norm.

Jeśli nie pojawia ci się throttling, to nie przejmuj się aż tak temperaturami. Jak chcesz mieć chłodniej to zostaje skalp albo ewentualnie termopad od HoneyWell, chociaż to nie da dużo, bo winna jest pasta pod IHS.
REKLAMA