logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?

Lux7301 07 Cze 2020 02:45 5796 22
REKLAMA
  • #1 18743693
    Lux7301
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam, niedawno sprawiłem sobie nowy komputer. przeprowadziłem różne testy (Cinebench, 3DMark, oraz OCCT) i w OCCT zauważyłem nietypową rzeczy, otóż temperatury na CPU wyglądały tak: Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?
    Package (niebieskie) to CPU.
    Jak widać na załączonym obrazku, to po prostu są takie "schody temperaturowe". Jakby tego było mało, to podczas testu w OCCT (Power test) CPU osiągał temperatury rzędu 70-76*C! Na pulpicie CPU osiągał 40-55*C, w przeglądarce 43-60*C, a w grach 50-67*C. Według producenta, podczas spoczynku CPU powinien osiągać temperatury 40-45*C. Jest to wina, człodzenia, napięć, czy czego?
    Miałe także problem z tym, że raz podczas gry (Stellaris) komputer się nagle zawiesił, wywalił zielony ekran i po 1-2s sam się wyłączył. Druga taka sytuacja miała miejsce podczas testu OCCT. Jak dotąd dwa razy mi się to zdarzyło. Czym jest to spowodowane?

Komputer:
    CPU: AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz
    Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera3 RGB (użyłem pasty od chłodzenia)
    GPU: RX 5700 MSI GAMING X
    Płyta główna: ASUS TUF B450-PRO GAMING
    RAM: G.Skill Trident Z Black CL16 2x8GB DDR4 3200Mhz
    PSU: SilentiumPC Vero M3 700W 80 Plus Bronze (700W na przyszłość)
    Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black (dobry przepływ powietrza)

Komputer sam złożyłem tak jak trzeba, więc każdy kabel jest na miejscu itp.
    Załączniki:
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? OCCT.jpg (154.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? OCCT (2).jpg (58.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18743715
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Na początek przywróć ustawienia fabryczne biosu. Jakiej past termoprzewodzącej użyłeś ? i czy fabryczną pastę z CPU usnąłeś i CPU wyczyściłeś np: zmywaczem do paznokci ?
  • #3 18743934
    Lux7301
    Poziom 4  
    Przed nałożeniem pasty, przetarłem CPU denaturatem, ponieważ działa podobnie do alkoholu izopropylowego, czyli nie zostawia smug. Potem dwa razy nałożyłem pastę Pactum PT-2 (czyli pastę dołączoną z chłodzeniem Fera 3). Za pierwszym razem użyłem jej za dużo, więc starłem, potem nałożyłem to co mi zostało.
    Po co miałbym przywracać fabryczne ustawienia biosu? Jedyne co w nim zmieniłem, to taktowanie RAMu.

Nie nakładałem chłodzenia dołączonego z CPU, tylko użyłem specjalnie kupionego.
  • #4 18743935
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    Lux7301 napisał:
    Komputer sam złożyłem tak jak trzeba, więc każdy kabel jest na miejscu itp.

Patrząc na tę wahania temperatury procesora, raczej nie "tak jak trzeba".

Zdejmij chłodzenie, wyczyść pastę, nałóż nową, przykręć dokładnie, w BIOSie ustaw krzywą wentylatora, żeby wzrost obrotów szedł w parze ze wzrostem temperatury, w miarę liniowo.

BIOS płyty najnowszy?
    Sterowniki płyty pobierane skąd?

Magic_moon napisał:
    i czy fabryczną pastę z CPU usnąłeś

Fera nie ma fabrycznie zaaplikowanej pasty. W opakowaniu jest Pactum PT2, autor o tym napisał.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #5 18743960
    Lux7301
    Poziom 4  
    W tej chwili nie mam jak nałożyć nowej pasty, ponieważ całą zużyłem.
    Jeśli chodzi o bios, to jest on najnowszy jaki jest na stronie ASUSa, czyli wersja 2007. Sterowniki do płyty otrzymałem na płytce DVD dołączonej z płytą główną, potem to zgrałem z płyty na pendrive i zainstalowałem.
    ITSpec. napisał:
    Patrząc na tę wahania temperatury procesora, raczej nie "tak jak trzeba".
    Chodzi mi o to, że wszystkie kable są na miejscu.
  • REKLAMA
  • #7 18743988
    ITSpec.

Poziom 42  
    Lux7301 napisał:
    W tej chwili nie mam jak nałożyć nowej pasty, ponieważ całą zużyłem

To ile razy to chłodzenie montowałeś? 5?
    W tym opakowaniu jest pasty przynajmniej na kilka aplikacji, chyba 1g.

Lux7301 napisał:
    Sterowniki do płyty otrzymałem na płytce DVD dołączonej z płytą główną, potem to zgrałem z płyty na pendrive i zainstalowałem.

Więc zainstaluj najnowsze ze strony producenta płyty.

Lux7301 napisał:
    Chodzi mi o to, że wszystkie kable są na miejscu.

Super, to duży sukces...
    Konto firmowe:
  • #8 18744015
    Lux7301
    Poziom 4  
    enhanced napisał:
    Jedynie co możesz pokazać to jak wygląda rozprowadzenie pasty na rdzeniu chłodzenia i na CPU - zdjęcia i zamontuj to spowrotem.
    Załączniki:
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? IMG_20200607_105143.jpg (3.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? IMG_20200607_104605.jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18744047
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Podejrzewam że jakość podstawki a dokładnie jej równość ma daleko od doskonałości.
    Tak że pasty trzeba by grubo i układać żeby go nie równo dociągać do płyty przy skręcaniu, jak się dociśnie nierównomiernie to takie braki wyjdą.
  • REKLAMA
  • #11 18744048
    Lux7301
    Poziom 4  
    ITSpec. napisał:
    Średnio.
    Teraz i tak musisz zmienić pastę.

Rozumiem. Jaką pastę polecacie, oraz jaki sposób jej nakładania, tak by nie było za dużo?
  • #12 18744104
    ITSpec.

Poziom 42  
    ARCTIC MX4.
    Mały krzyżyk na środku procesora lub mała kulka i rozprowadzić. Lepiej żeby się nie wylewała, po dociśnięciu radiatorem i tak się bardzo rozejdzie, więc nałóż naprawdę małą ilość. Dobrze dokręć chłodzenie.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #13 18744269
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Przecież takie skoki temperatury i napięcia zasilania (nawet do 1.45V) są całkowicie normalne w przypadku tych procesorów.
    AMD twierdzi, że tak ma być.
  • #14 18744321
    Lux7301
    Poziom 4  
    rzymo napisał:
    Przecież takie skoki temperatury i napięcia zasilania (nawet do 1.45V) są całkowicie normalne w przypadku tych procesorów.
    AMD twierdzi, że tak ma być.

Nie sądzę, ponieważ niczego takiego jeszcze nie widziałem nigdzie. A poza tym, to coś takiego jest conajmniej dziwne i mnie to niepokoi.
  • #15 18744431
    rzymo
    Poziom 34  
    No to teraz już widzisz :) Te procesory (seria 3000) po prostu tak działają - mam to samo na Ryzenie 3100 oraz na 3600.
    Napięcie skacze nawet do 1.45V, co za tym idzie temperatura też (rdzeń jest mały i chłodzenie nie jest w stanie szybko odebrać ciepła), ale zaraz procesor skończy co ma zrobić i napięcie wraz z temperaturą spadają. Dlatego masz takie góry i doliny na wykresach.
    Chcesz mieć inaczej - to zamiast auto ustaw napięcie i taktowania ręcznie.

Natomiast siedemdziesiąt kilka stopni w wygrzewaczach (różne OCCT / Stability Test / Prime / LinX) to jest b. dobra temperatura.
  • #16 18744766
    Lux7301
    Poziom 4  
    rzymo napisał:
    No to teraz już widzisz :) Te procesory (seria 3000) po prostu tak działają - mam to samo na Ryzenie 3100 oraz na 3600.
    Napięcie skacze nawet do 1.45V, co za tym idzie temperatura też (rdzeń jest mały i chłodzenie nie jest w stanie szybko odebrać ciepła), ale zaraz procesor skończy co ma zrobić i napięcie wraz z temperaturą spadają. Dlatego masz takie góry i doliny na wykresach.
    Chcesz mieć inaczej - to zamiast auto ustaw napięcie i taktowania ręcznie.

Natomiast siedemdziesiąt kilka stopni w wygrzewaczach (różne OCCT / Stability Test / Prime / LinX) to jest b. dobra temperatura.

Na razie spróbuję z tą pastą termoprzewodzącą. Jeżeli to nie pomoże, to ustawię napięcie i taktowanie ręcznie.
    Co do temperatury, to jednak wolałbym, dla świętego spokoju, nie przekraczać tych 70*C.
  • Pomocny post
    #17 18744783
    rzymo
    Poziom 34  
    Skoro w programach sztucznie obciążających CPU masz te ~75*, to w realnych zastosowaniach nigdy > 70* nie zobaczysz.
    Nie ma sensu bawić się w różne pasty termo... Bo to po prostu nic nie da.
    Jak już pisałem (jest to wada niższego procesu) - rdzeń jest mały, gęstość mocy wzrosła i po prostu żadne chłodzenie nie będzie w stanie dostatecznie szybko odebrać ciepła, więc takie skoki temperatury o kilkanaście - kilkadziesiąt stopni są całkowicie normalne. Tak samo będzie z Intelem, jak tylko porzuci 14nm z wieloma plusami i zejdzie do niższego procesu.

Dużo watów, mała powierzchnia = skoki temperatur. Tego się nie przeskoczy i to jest realny hamulec w dalszej miniaturyzacji.
  • #18 18744914
    Lux7301
    Poziom 4  
    rzymo napisał:
    Dużo watów, mała powierzchnia = skoki temperatur. Tego się nie przeskoczy i to jest realny hamulec w dalszej miniaturyzacji.

Ma to sens. Ale nie sposób zauważyć, że jest to denerwujące jak wentylatory próbują się przystosować do temperatur i co chwilę zmieniają prędkość obrotów/min. Jeżeli to jest nieuniknione, to przynajmniej dobrze, że o tym wiem 🙂
    Lux7301 napisał:
    Miałe także problem z tym, że raz podczas gry (Stellaris) komputer się nagle zawiesił, wywalił zielony ekran i po 1-2s sam się wyłączył. Druga taka sytuacja miała miejsce podczas testu OCCT. Jak dotąd dwa razy mi się to zdarzyło. Czym jest to spowodowane?

Ten problem z ekranem, on też jest związany z temperaturami, a jeśli nie, to z czym?
  • Pomocny post
    #19 18744948
    rzymo
    Poziom 34  
    Lux7301 napisał:

Ma to sens. Ale nie sposób zauważyć, że jest to denerwujące jak wentylatory próbują się przystosować do temperatur i co chwilę zmieniają prędkość obrotów/min. Jeżeli to jest nieuniknione, to przynajmniej dobrze, że o tym wiem

Szukaj w biosie opcji odpowiedzialnych za zachowanie wentylatorów w funkcji temperatury - zazwyczaj da się ustawić większą zwłokę dla zadziałania wyższych obrotów wentylora.
    Da się to ogarnąć, aczkolwiek wymaga to chwili uwagi.

Wbrew temu co twierdzą wyznawcy Ryzenów to Intel jest jednak znacznie bardziej intuicyjny do ustawienia - przy niskich zegarach pobór mocy jest niewielki, napięcie normalnie spada, obroty wentyli też, natomiast u AMD wygląda to różnie...
  • #20 18749584
    Lux7301
    Poziom 4  
    Kupiłem pastę MX-4, oraz nałożyłem na procesor. Po tym zabiegu temperatury podczas OCCT spadły z 77-78*C na 74-75*C (wentylator CPU osiągał 1687rpm). Spadły także wahania temperatur, które nie są aż tak wielkie jak wcześniej, ale nadal występują. Jedyne co się podniosło, to są temperatury płyty głównej, które wcześniej miały 27-29*C, a teraz mają 29-32*C.

Jeśli chodzi o napięcia i taktowanie, to jak dotąd tego nie próbowałem i szczerze boję się to robić, z obawy o zepsucie procesora.
    Załączniki:
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Bez tytułu.png (85.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? płytka.png (8.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? przeglądarka.png (111.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 18750162
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Dla tego cpu Link_ opis 12_str. takie wskazania są zupełnie normalne , jeśli masz ust. na auto ( lub tryb Turbo)
    - plus zależyod płyty i
    - układu zasilania VRM dla cpu (mniej lub b. rozbudowany VRM)

Porównaj zrzuty i Voltage dla częstotliwości pracy
    Cytat:
    4.025GHz on load with very high voltage even on offset (1.47V Auto, 1.37V Manually offset ( * 1.325V for MSI B450 GAMING PRO CARBON))

Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?

ten sam cpu na Asus Prime X370 Pro
    Cytat:
    Processors in the Socket AM4 version..... need VRM power supply schemerequires two main voltages for operation: CPU VCore and CPU NB/SoC.

On ASUS Prime X370-Pro, the CPU NB/SoC Converter is 4-phase and the CPU VCore is 6-phase.

Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?

p.s

Z forum Link_ community.amd

Na kol. płycie : ASUS TUF B450-PRO GAMING
    - ukł. VRM to ( 4+2) fazy na ASP1106GGQW (przemarkowany (uproszczony) ... RT8894A) dobry dla 6-core AMD ...z 8-core (tylko niektóre egz.)
    - sam VRM system skopiowany z poprzednich rozwiazań MSI na płytach budżetowych z ... podwojeniem użytych polowych NTMFS4C10B i NTMFS4C06B w kazdej z faz
    Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?

Np. płyta ASUS TUF B450-Plus Gaming
    - b. ubogi ukł. zasilania
    Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?
  • #22 18751089
    Lux7301
    Poziom 4  
    Po pierwsze, czy coś mi grozi na ustawieniu auto?
    Po drugie, to co mam w końcu ustawić, oraz gdzie mam ustawić, bym miał jakkolwiek stabilną temperaturę? Czy mam cokolwiek zmieniać?
    Po trzecie, mam różne temperatury w Ryzen Master, w OCCT, oraz w programie od Płyty głównej.
    A po czwarte, mam płytę ASUS TUF B450-PRO GAMING.
    A po piąte, to co oznacza ten przycisk? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?
    A po szóste, czy tak jest dobrze? Nietypowe skoki temperatury CPU AMD Ryzen 5 3600 - co jest przyczyną?
  • #23 18762556
    Lux7301
    Poziom 4  
    Z powodu, że jest to wina procesora AMD, temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nietypowe skoki temperatury procesora AMD Ryzen 5 3600 podczas testów obciążeniowych, osiągając maksymalne wartości 70-76°C w OCCT. Problemy z temperaturą mogą wynikać z niewłaściwego nałożenia pasty termoprzewodzącej, ustawień BIOS-u oraz jakości chłodzenia. Użytkownik zastosował pastę Pactum PT-2, a po wymianie na ARCTIC MX4 zauważył niewielki spadek temperatur. Wahania temperatury są normalne dla procesorów AMD serii 3000, co potwierdzają inni użytkownicy. Dodatkowo, problemy z zawieszaniem się komputera mogą być związane z napięciem lub ustawieniami zasilania. Użytkownik rozważa ręczne ustawienie napięcia i taktowania, aby poprawić stabilność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA