Witam, niedawno sprawiłem sobie nowy komputer. przeprowadziłem różne testy (Cinebench, 3DMark, oraz OCCT) i w OCCT zauważyłem nietypową rzeczy, otóż temperatury na CPU wyglądały tak:
Package (niebieskie) to CPU.
Jak widać na załączonym obrazku, to po prostu są takie "schody temperaturowe". Jakby tego było mało, to podczas testu w OCCT (Power test) CPU osiągał temperatury rzędu 70-76*C! Na pulpicie CPU osiągał 40-55*C, w przeglądarce 43-60*C, a w grach 50-67*C. Według producenta, podczas spoczynku CPU powinien osiągać temperatury 40-45*C. Jest to wina, człodzenia, napięć, czy czego?
Miałe także problem z tym, że raz podczas gry (Stellaris) komputer się nagle zawiesił, wywalił zielony ekran i po 1-2s sam się wyłączył. Druga taka sytuacja miała miejsce podczas testu OCCT. Jak dotąd dwa razy mi się to zdarzyło. Czym jest to spowodowane?
Komputer:
CPU: AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera3 RGB (użyłem pasty od chłodzenia)
GPU: RX 5700 MSI GAMING X
Płyta główna: ASUS TUF B450-PRO GAMING
RAM: G.Skill Trident Z Black CL16 2x8GB DDR4 3200Mhz
PSU: SilentiumPC Vero M3 700W 80 Plus Bronze (700W na przyszłość)
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black (dobry przepływ powietrza)
Komputer sam złożyłem tak jak trzeba, więc każdy kabel jest na miejscu itp.
Package (niebieskie) to CPU.
Jak widać na załączonym obrazku, to po prostu są takie "schody temperaturowe". Jakby tego było mało, to podczas testu w OCCT (Power test) CPU osiągał temperatury rzędu 70-76*C! Na pulpicie CPU osiągał 40-55*C, w przeglądarce 43-60*C, a w grach 50-67*C. Według producenta, podczas spoczynku CPU powinien osiągać temperatury 40-45*C. Jest to wina, człodzenia, napięć, czy czego?
Miałe także problem z tym, że raz podczas gry (Stellaris) komputer się nagle zawiesił, wywalił zielony ekran i po 1-2s sam się wyłączył. Druga taka sytuacja miała miejsce podczas testu OCCT. Jak dotąd dwa razy mi się to zdarzyło. Czym jest to spowodowane?
Komputer:
CPU: AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera3 RGB (użyłem pasty od chłodzenia)
GPU: RX 5700 MSI GAMING X
Płyta główna: ASUS TUF B450-PRO GAMING
RAM: G.Skill Trident Z Black CL16 2x8GB DDR4 3200Mhz
PSU: SilentiumPC Vero M3 700W 80 Plus Bronze (700W na przyszłość)
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black (dobry przepływ powietrza)
Komputer sam złożyłem tak jak trzeba, więc każdy kabel jest na miejscu itp.