logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alto TS415 vs Behringer DR115DSP – która kolumna aktywna lepsza dla początkującego DJ?

Zasilacz1027 02 Cze 2025 08:00 1386 17
REKLAMA
  • #1 21567183
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Nie wiem, jakie kolumny aktywne wybrać dla początkującego DJ-a. Chcę, żeby miały pierdyknięcie. Rozważam dwa modele, ktoś słyszał je na żywo, miał może polecić?

- Kolumna pełnopasmowa Alto TS415 aktywna
    - DR115DSP Kolumna Aktywna 1400 W Behringer
  • REKLAMA
  • #2 21567205
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Podobna "klasa".
    W Alto często padają drivery, w DR115 jest trochę "większy" driver i już nie tak "wrażliwy".
  • #3 21567238
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Według porównania Chata kolumna Behringer jest zauważalnie cięższa, a wiadomo, że to, co dobre, waży, lecz jest sporo słabsza: 700 W mocy ciągłej w Behringer, a w Alto jest to 1000 W. Ale co z awaryjnością? Czy jak w Alto padnie driver, jest to raczej droga naprawa, czy już znany problem, łatwy do naprawy i czy zdarza się to często, jak będę katował kolumny na fulla?

Tabela porównawcza parametrów kolumn Alto TS415 i Behringer DR115DSP, zawierająca specyfikacje techniczne, funkcje oraz ceny.

Dodano po 1 [godzinie] 3 [minutach]:

I czy jest taka kolumna Behringer tylko mocniejsza, o mocy takiej jak Alto, bo podoba mi się Behringer wyglądem, ma wyświetlacz.

Dodano po 26 [minutach]:

Czarna aktywna kolumna głośnikowa Mackie Thump215 z logo Mackie, widok z przodu i z tyłu, pokazana na białym tle.

Ewentualnie jeszcze taką rozważam
  • REKLAMA
  • #4 21567457
    audio-m
    Poziom 21  
    Nie ma sensu porównywanie na "cyferki" kiedy wiadomo, że dane są tam mocno naciągane i nie wiadomo w jakich normach podane..
    Zresztą wg Chata driver w DR115 ma cewkę 1,35" a jest 1,75", więc nie tędy droga.
    Zasadniczo w tak niskim budżecie szuka się kolumny z dobra gwarancją, bo niestety trwałość takich produktów jest niska.
    Jeśli grasz pod "korek" i cos padnie i nie masz gwarancji to naprawa zazwyczaj jest nieopłacalna, czasami niewykonalna ( szczególnie elektroniki ).
  • #5 21567668
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Czyli wezmę sobie Kolumna pełnopasmowa Alto TS415 na Allegro i mam 2 lata gwarancji ale jeszcze mocno zozważam nad tym Mackie thump 215
  • #6 21568036
    audio-m
    Poziom 21  
    A jak kupisz w Thomann-e DR115 to będziesz miał 3 lata gwarancji.
    Natomiast z Mackie 215 ta sama sytuacja i trwałość, niedawno widziałem taką sztukę Mackie na oli uszkodzona za 500zł.
  • REKLAMA
  • #7 21568200
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Pytałem sprzedawcy mailowo oto co dostałem w odpowiedzi miałem brać Behringer a tu taka opinia

Dzień dobry

Będę szczery Behringer DR115DSP jest głośny ale nic po za ty . Brzmienie jest bardzo kiepskie ( chociaż to jest indywidualna kwestia ) Alto TS415 gra w miarę poprawnie ale specyfikacja jest przekłamana .

Ciekawie brzmiąca jest konstrukcja :

https://midi.pl/kolumny-aktywne/209883-novox-...be-15-kolumna-aktywna-500w-5902349393315.html

Bardzo mocnymi paczkami gdzie na pewno wszystko się zgadza jeśli chodzi o specyfikację będą :

https://midi.pl/kolumny-aktywne/193014-proel-diva12a-kolumna-aktywna-8032496976066.html

https://midi.pl/kolumny-aktywne/27814-yamaha-dbr12-kolumna-aktywna-4957812559614.html

Yamahę DBR 12 zestawiałem z Alto TS 415 mimo że jest mniejsza 12" a alto 15" w przypadku Yamahay producent deklaruje 130dB a alto 135 dB ..... Yamaha zmiażdżyła konkurenta .

Dodano po 1 [minuty]:

Inny sklep napisał że w zestawieniu tych 3 modeli Alto wygrywa zdecydowanie

Dodano po 2 [minuty]:

Albo kupię jedną Alto drugą Behringer i tą która mi się spodoba zostawię a drugą zwrócę w ciągu 14 dni
  • #8 21568464
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Proponuję kupić jedną Novox i jedną Proel, ale z 15" głośnikiem, porównać i zostawić tę która Ci bardziej będzie odpowiadała.

Jeśli nie zamierzasz w najbliższej przyszłości kupować subwoferów, to nie kupuj kolumn na 12" midbasie. Kolumny na 15" midbasie kupuj takie, w których głośnik ma cewkę o średnicy przynajmniej 2,5" a najlepiej 3" i driver z cewką minimum 1,7".

Co, jakie imprezy zamierzasz ogrywać jako dj?

Pozdrawiam.
  • #9 21568590
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Jeszcze nie mam pojęcia co będę grał dopiero kupuję sprzęt szczerze mówiąc jestem zielony raczej zostanę przy tym Alto i kupię 2 suby od nich i będzie tułkło wtedy ostro
  • #10 21568591
    audio-m
    Poziom 21  
    Zasilacz1027 napisał:
    Bardzo mocnymi paczkami gdzie na pewno wszystko się zgadza jeśli chodzi o specyfikację będą :

https://midi.pl/kolumny-aktywne/193014-proel-diva12a-kolumna-aktywna-8032496976066.html

https://midi.pl/kolumny-aktywne/27814-yamaha-dbr12-kolumna-aktywna-4957812559614.html

Yamahę DBR 12 zestawiałem z Alto TS 415 mimo że jest mniejsza 12" a alto 15" w przypadku Yamahay producent deklaruje 130dB a alto 135 dB ..... Yamaha zmiażdżyła konkurenta .

Tego typu wywody słabo świadczą o sklepie w którym masz zamiar kupić..
    Krótko mówiąc wszystkie te kolumny są podobnej klasy i żadna niczego nie miażdzy ani nie jest "bardzo mocna".
    O kryterium przy zakupie tanich paczek aktywnych już pisałem, DjMapet też napisał o głośnikach.
    PS. Diva15 niczym też nie powala : 1” high-definition compression driver with 1.35” VC and titanium diaphragm.

Zasilacz1027 napisał:
    kupię 2 suby od nich i będzie tułkło wtedy ostro

Do czasu uszkodzenia :)
  • REKLAMA
  • #11 21568594
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Czyli szukam czegoś z dobrą gwarancją o podobnych parametrach widziałem 4 lata na jedne

Dodano po 3 [minuty]:

dobra a powiedzmy że zwiększam budżet ma kolumny to jaka najlepsza marka lub model który jest mało awaryjny i ludzie go kupują
  • #12 21568640
    audio-m
    Poziom 21  
    To znaczy ile?
    Jak co najmniej 6-8kzł to można rozważać RCF, QSC.
  • #13 21568675
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Właśnie nie wiedziałem ile ale skoro w widełkach 6-8k to 7k dał bym radę znieść
  • #14 21568768
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Np RCF ART 915-A lub lepiej RCF ART 915-AX.
    Made in ITALY.

Pozdrawiam.
  • #15 21687451
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Wiem, że powoli wykopalisko ale czemu nikt nie wziął pod uwagę LD ICOA? Kurde na 12" potrafi serio przyjemnie zagrać. Fakt - bas to raczej kopniak ale brzmi to dobrze i miękko ale z wyrazem i pazurem przy "odkręceniu". Wytrzymałe też jest - wiem co mówię ;) . A jest jeszcze opcja druga - HK Sonar ale na 15" z tym, że to pod "dj" bo żywca bym na tym nie zagrał. Basu dość sporo, nawet potrafi zejść i bujnąć obrusem. Czuć braki w paśmie bo brzmi dość ciemno i troszkę się zatyka w górze pasma ale na bidę bardzo muzykalne. Wiadomo, że to chińskie HK ale przy wcześniejszych ALTO czy BEHRINGER to o wiele wiele wyżej a cenowo jakoś nie szokuje. Potem to już wiadome RCF ART itp ale kasa kasa kasa :)
  • #16 21722044
    IMEX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Przeglądałem Internet czytałem oglądałem o Behringer-ach DR112DSP i DR115DSP

Elektronikę maja dokładnie tę samą - tyle ze 12" <> 15"

Zaskoczyła mnie awaryjność elektroniki a dokładniej końcówki mocy - przewijało się wielokrotnie - słabej jakości kondensatory powodowały zwarcie albo puchłu albo ciekły

Dla znających się delikatnie elektroniką

Dwie płytki drukowane z komponentami audio i zasilania, jedna z wyświetlaczem LCD
    Dwie płytki PCB z komponentami audio i złączami XLR, jedna z wyświetlaczem
    Dwie płytki drukowane z elementami zasilania i audio, w tym kondensatory i złącza XLR
    Dwa zielone obwody drukowane z elementami SMD i złączami

Końcówka mocy dla wysokiego to TDA7294 - 100W wzmacniacz pracujący w mostku.
    Końcówka mocy dla dołu jest w klasie D - Driver i 2 tranzystory i na tym koniec.

Wyjście audio nie jest spięte na sztywno z wejściami XLR ale jest to wyjście sygnału z przetwornika cyfrowego audio - więc jest opcja że podłączona druga kolumna np przez bluetooth zadziała w stereo - sprawdzałem połączenia na PCB

może ktoś ma schemat niech doda to może więcej się dowiemy jednak szału w mocy i jakości absolutnie tu nie ma.
    Bardzo prosto i działa.

Pozdrawiam
    Grzesiek
  • #17 21722146
    maciekpakersas
    Poziom 6  
    Ocena: 59
    >>21567457 ta niski budżet 1200 za kolumnę taka mała 15 cali drożyzna
  • #18 21722358
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    IMEX napisał:
    Przeglądałem Internet czytałem oglądałem o Behringer-ach DR112DSP i DR115DSP

Elektronikę maja dokładnie tę samą - tyle ze 12" <> 15"

Zaskoczyła mnie awaryjność elektroniki a dokładniej końcówki mocy - przewijało się wielokrotnie - słabej jakości kondensatory powodowały zwarcie albo puchłu albo ciekły

Dla znających się delikatnie elektroniką

Dwie płytki drukowane z komponentami audio i zasilania, jedna z wyświetlaczem LCD
    Dwie płytki PCB z komponentami audio i złączami XLR, jedna z wyświetlaczem
    Dwie płytki drukowane z elementami zasilania i audio, w tym kondensatory i złącza XLR
    Dwa zielone obwody drukowane z elementami SMD i złączami

Końcówka mocy dla wysokiego to TDA7294 - 100W wzmacniacz pracujący w mostku.
    Końcówka mocy dla dołu jest w klasie D - Driver i 2 tranzystory i na tym koniec.

Wyjście audio nie jest spięte na sztywno z wejściami XLR ale jest to wyjście sygnału z przetwornika cyfrowego audio - więc jest opcja że podłączona druga kolumna np przez bluetooth zadziała w stereo - sprawdzałem połączenia na PCB

może ktoś ma schemat niech doda to może więcej się dowiemy jednak szału w mocy i jakości absolutnie tu nie ma.
    Bardzo prosto i działa.

Pozdrawiam
    Grzesiek

Zauważ też mały filtr za stopniem dla midbasu. Jak na moje oko za mały na połowę deklarowanej mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kolumn aktywnych dla początkującego DJ-a, porównując modele Alto TS415 i Behringer DR115DSP. Wskazano, że obie kolumny są podobnej klasy, jednak Alto TS415 ma wyższą deklarowaną moc ciągłą (1000 W) w porównaniu do Behringera (700 W). Zwrócono uwagę na awaryjność driverów w Alto oraz na większy i mniej wrażliwy driver w Behringerze. Podkreślono, że dane techniczne producentów mogą być zawyżone i ważniejsza jest dobra gwarancja ze względu na niską trwałość tanich kolumn aktywnych. Wskazano, że Behringer DR115DSP ma problemy z elektroniką, zwłaszcza końcówką mocy, gdzie stosowane są słabej jakości kondensatory, co prowadzi do awarii. Zalecano wybór kolumn z większymi głośnikami (15") i większą średnicą cewek (min. 2,5" dla midbasu i 1,7" dla drivera). W dyskusji pojawiły się także alternatywy: Mackie Thump 215, Novox N-Vibe 15, Proel Diva 12A, Yamaha DBR12, LD ICOA oraz HK Sonar, z uwzględnieniem ich brzmienia, trwałości i ceny. Przy zwiększonym budżecie (6-8 tys. zł) rekomendowano marki RCF i QSC, szczególnie modele RCF ART 915-A i ART 915-AX, które cechują się wyższą jakością i trwałością. Podsumowując, dla początkującego DJ-a ważne są solidna gwarancja, trwałość komponentów oraz odpowiednia moc i rozmiar głośników, a Alto TS415 jest często wybierany ze względu na moc i gwarancję, mimo ryzyka awarii driverów, natomiast Behringer DR115DSP ma gorszą elektronikę i mniejsze moce ciągłe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA