logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Tucson 2018 – wymiana czujnika ochrony pieszych, kodowanie i używany sensor

rwuhp 02 Cze 2025 13:52 2016 9
  • #1 21567498
    rwuhp
    Poziom 10  
    Ocena: 128
    Witam, mam Hyundaia Tucsona 2018 rok. Podpowie ktoś, czy przy wymianie czujnika ochrony pieszych (na przedniej belce) trzeba go kodować, czy ma ochronę komponentu, czy można założyć używany i wszystko działa, czy nowy też zakładam i wszystko jest ok, czy jest czysty i trzeba coś wgrywać?
  • #2 21567507
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 384
    Pytanie zasadnicze: z jakim sprzętem do tego chcesz podchodzić ?
    Po co go wymieniasz, bo stary się zakurzył ? a co z resetem układu SRS po dzwonie ?
  • #3 21567554
    rwuhp
    Poziom 10  
    >>21567507 Witam tam w srs jest wszystko ok .był kiedyś lekko póknięty i był spawany światłowód i teraz się zaświeciła kontrolka maski i pokazuje błąd wewnętrzny i teraz chce go wymienić .diagnozowane launchem autelem . Jak by był zakurzony to bym go wyczyścił
  • #4 21567564
    Mastertech
    Poziom 30  
    HK dopiero od 2019 wprowadzili Secure Gateway (coś w rodzaju CP) więc wymiana nie powinna być trudna, ale na pewno nie będzie tanio, poduszka pieszego od Volvo XC60 kosztuje 30k, teraz każde auto powinno to mieć ale w praktyce jest inaczej, każdy to wywala jak tylko da radę bo dlaczego mam płacić krocie za ochronę kogoś kto nie wydał ani grosza o moją ochronę ?
  • #5 21567593
    rwuhp
    Poziom 10  
    Znalazłem nowy za 2700 na allegro chciałem kupić i gościu mnie zaskoczyło bo powiedział że muszę go dopisać do auta
    i miałem nie pewność czy kupię nowy, zamontuję i po problemie czy właśnie jest czysty i trzeba go zakodować.krótko mówiąc kupuje nowy zakładam i po temacie?
  • #6 21567601
    Mastertech
    Poziom 30  
    W tym temacie nie znajdziesz wielu fachowców, więc musisz sam próbować metodą prób i błędów.
    Możliwe że te czujniki mają numery VIN które tylko raz można wpisać do pamięci OTP EPROM dlatego musi być nowy.
    Ale niech ci jeszcze powie jaki sprzęt do tego potrzebny, czy jest to możliwe bez ASO. No i czy wymiana czujnika nie pociągnie konieczności wymiany całego modułu SRS który też musiałbyś nabyć w wersji virgin.
    Pluń przez lewe ramię i zamaluj lampkę flamastrem. HK skończyły się w 2012 roczniku, teraz wszyscy chwalą tylko dlatego że każdy chce się tego pozbyć i opchnąć dla frajera który wierzy że auta Hyundai i KIA jakościowo dorównują europejskim i są tanie w eksploatacji.
  • #7 21569859
    rwuhp
    Poziom 10  
    Jak by ktoś był zainteresowany tematem to do 2018 roku nic nie trzeba kodowa zakładasz nowy czujnik i jak jest sprawny to wszystko gaśnie i nie ma błędów.
  • #8 21569994
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Tam czujnik jako taki się nie psuje, uszkadza się światłowód. Jest to dość delikatnie zrobione, ponieważ tak ma być zrobione, aby pieszy swoją bezwładnością "zniszczył" ścieżkę świetlną. To się banalnie prosto naprawia, ja nie podam jak ponieważ zabrania tego prawo i zdrowy rozsądek, ale jak jesteś tak bardzo zdesperowany to poszukaj na ruskich stronach jak się to naprawia.
    Mastertech napisał:
    HK skończyły się w 2012 roczniku,

Ciekawe co takiego zaszło w 2012 roku że HK się skończyły ? Czyżby ktoś z zarządu spółki ?
  • #9 21570223
    rwuhp
    Poziom 10  
    Wiem że pęka światłowód bo ktoś go już naprawiał to dobrze że tylko była kontrolka awarii a nie zawiasy wystrzeliły,nie chciałem z tym nic kombinować tylko założyć sprawny nie kombinowany, wyłączać też nie chciałem
  • #10 21570231
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    @rwuhp Ooo, widzę że wreszcie ktoś normalny, coraz rzadszy okaz.
    Mnie to też troszku zastanowiło że nie podniosło maski. Przeważnie te "naprawy" tych systemów polegają na zakupie nowej maski i zawiasów oraz wspomnianej "naprawy" czujnika optycznego. Dlatego system jest sprawny dla komputera ale już nigdy nie zadziała. Kolega ma taki "zmodyfikowany" pojazd.
    Nie wiem jak z używkami, ale chyba ich nie ma (prawo zabrania handlowania czymś takim). Pozostaje tylko zakup w serwisie.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Hyundaia Tucsona z 2018 roku wymiana czujnika ochrony pieszych montowanego na przedniej belce nie wymaga kodowania ani dopisywania do pojazdu. Czujnik jest „czysty” i po zamontowaniu nowego, sprawnego elementu system powinien działać poprawnie bez błędów. Problemem częściej jest uszkodzenie światłowodu w czujniku, który jest delikatny i zaprojektowany tak, aby ulegać zniszczeniu przy uderzeniu pieszego. Naprawa światłowodu jest możliwa, ale niezalecana ze względów prawnych i bezpieczeństwa. Używane czujniki są trudne do zdobycia legalnie, a ich stosowanie może być problematyczne ze względu na unikalne numery VIN zapisane w pamięci czujnika. W modelach Hyundai do 2018 roku nie stosowano systemu Secure Gateway, co ułatwia wymianę. Wymiana czujnika nie powinna wymagać resetu modułu SRS ani jego wymiany. Koszt nowego czujnika na rynku wtórnym to około 2700 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA