logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radar AEB (automatyczny hamulec awaryjny) Hyundai Tucson III - 95655D3100

dolcze86 25 Sty 2025 13:41 1197 3
REKLAMA
  • #1 21409074
    dolcze86
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.
    Sprowadziłem auto ze stanów Hyundai Tucson III 2018 r. Do naprawy pozostał mi radar AEB jak w temacie.
    Mam pytanie:
    1. Czy jak kupię radar z tym samym nr (jak na foto) i go podepnę na zasadzie Plug and Play to będzie działał? Czy potrzebne będzie kodowanie/adaptacja do mojego auta?
    Uzyskałem takie info, że powinien działać bez kodowania ale nie mam nigdzie potwierdzenia, może ktoś próbował i przechodził etap w ten sposób?
    Kodowanie z zakupem nowego radaru w autoryzowanym serwisie na obecną chwile to 15 tyś. zł.

Dziękuje z góry za poświęcony czas i pomoc w temacie.

Czarny radar AEB do samochodu Hyundai Tucson z widoczną etykietą zawierającą kody MANDO i szczegóły montażu.
    Radar AEB do samochodu Hyundai Tucson III 2018.
  • REKLAMA
  • #2 21410269
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Próbowałeś naprawiać ten oryginalny?
  • REKLAMA
  • #3 21410361
    dolcze86
    Poziom 6  
    Niestety nie było w częściach.
  • #4 21536902
    dolcze86
    Poziom 6  
    Witam.
    Niestety nie uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i potrzebne do samodzielnej naprawy.
    Zastanawia mnie czy nikt tego nie sprawdził (w co wątpię) czy ci którzy na tym zarabiają nie chcą się dzielić taką wiedzą a 99% jest za aby tak sądzić i już wyjaśniam dlaczego.

Krótka historia.
    Po sprowadzeniu Tucsona z USA 2018 r. 1.6 Gdi turbo z automatyczną skrzynią biegów i napędem na 4 koła, naprawiłem go częściami od europejczyka i problem pojawił się z radarem AEB jak
    w temacie.
    Najpierw wizyty w autoryzowanych serwisach Hyundai i serwisach zajmujących się kodowaniem i dla przykładu:
    - serwis Hyundai'a: kodowanie poprzez klonowanie danych do używki jeśli posiadam stary radar (nie miałem) 2000 zł albo nowy z usługą montażu i kodowanie cena 15 000 tyś PLN
    - serwis zajmujący się kodowaniem, a raczej adaptacją (musiałbym mieć poprawną część) w tym przypadku cena 2000 zł czyli jeszcze + zakup radaru

Co zrobiłem.
    - Kupiłem radar na aukcjach w USA bo tam było najtaniej od auta z 2016 r. ale również z automatyczną skrzynią i z silnikiem 1.6 Gdi turbo i napędem na 4 koła - 1680 zł (cena brutto z przesyłką)
    - Wymieniłem we własnym zakresie - 0 zł jedynie czas na demontaż zderzaka, przepięcie radaru wraz z podmianą uchwytu (okazało się, że USA i EU mają inne) i montaż zderzaka.
    - Ostatnią rzeczą którą musiałem zrobić to adaptacja ze względu na pojawienie błędu złego kodowania dla modułu sterowania ABS i ECU spowodowane niepopraną komunikacją miedzy modułami ABS i AEB. I tu zaznaczę nie potrzebny był oryginalny interfejs i oprogramowanie dla Hyundai'a, umożliwił mi to ThinkDiag 2.

Widok przedniej części samochodu Hyundai Tucson z wymontowanym zderzakiem, pokazujący dwa radary AEB: jeden z wersji europejskiej, drugi z USA, oznaczone czerwonymi napisami.
    Samochód SUV z otwartą maską i zdemontowanym przednim zderzakiem stoi przed otwartym garażem, widoczne są narzędzia i akcesoria warsztatowe.
    Jak widać na zdjęciach nie posiadam też profesjonalnego warsztatu.

Odpowiadając na swoje pytanie:
    W tym przypadku zadziałało PLUG and PLAY z niewielką adaptacją.
REKLAMA