logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja IP 31.61.179.14 Orange Polska – czy da się ustalić miasto lub dzielnicę?

halrost271 03 Cze 2025 09:01 2922 68
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się ustalić miasto lub dzielnicę na podstawie adresu IP 31.61.179.14 z Orange Polska?

Nie da się wiarygodnie ustalić miasta ani dzielnicy na podstawie samego IP 31.61.179.14; w najlepszym razie widać, że to adres Orange, a nie konkretna lokalizacja użytkownika [#21568332][#21571679] Ten adres bywa co najwyżej wiązany ze strefą zarządzania „Warszawa”, ale to nie oznacza Warszawy jako miasta, tym bardziej konkretnej dzielnicy [#21571221][#21571679] W Orange mobilnym IP może się zmieniać po ponownym włączeniu transmisji danych, więc samo IP nie identyfikuje miejsca ani osoby [#21571221][#21572121] Do identyfikacji abonenta operator potrzebuje IP oraz dokładnej daty i godziny zdarzenia, a przy NAT/CG-NAT/DNAT także własnych logów z portem źródłowym; sam portal zwykle portów źródłowych nie rejestruje [#21573520][#21595223][#21595234][#21603730] Wniosek z wątku jest taki, że bez danych od Orange i bez procedury sądowej nie da się samodzielnie ustalić, kto i skąd korzystał z tego IP [#21568332][#21571895]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21568289
    halrost271
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy ktoś jest mi w stanie ustalić, skąd pochodzi to IP: 31.61.179.14.
    Ja wiem, że to mobilny internet (komórka) z Orange Polska. Ale czy ktoś z Was jest w stanie zlokalizować może, w jakim to mieście/dzielnicy?
    Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21568332
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21568349
    halrost271
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    halrost271 napisał:
    Ja wiem, że to mobilny internet (komórka) z Orange Polska. Ale czy ktoś z Was jest w stanie zlokalizować może, w jakim to mieście/dzielnicy?
    Z góry bardzo dziękuję.

Takie informacje posiada jedynie operator i wydaje je na wniosek odpowiednich urzędów. Nikt Tobie nie pomoże tego ustalić, bo nie ma dostępu do takich informacji.

Wiem, wiem, sprawa jest w toku w sądzie, sąd wysłał pismo o zwolnienie z tajemnicy telekomunikacyjnej do Orange. Ale myślałam, że może wcześniej coś się da.
  • Pomocny post
    #4 21568358
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Jeśli to jakiś mały, lokalny operator, można się pokusić o samodzielne określenie miejscowości, ale w tym wypadku to Orange, więc cała Polska w grę wchodzi.
  • #5 21570940
    halrost271
    Poziom 2  
    >>21568358

Ale operator Orange nie będzie miał problemu, aby namierzyć delikwenta?
    I co on wtedy namierza – imię i nazwisko czy nr telefonu?
    A co jeśli jest to służbowy telefon?
  • #6 21571084
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    halrost271 napisał:
    imię i nazwisko czy nr telefonu?

Dane osobowe na kogo karta SIM jest ZAREJESTROWANA. Zaś kto jest (lub nie jest) jej faktycznym użytkownikiem, to musisz udowodnić Ty, sąd lub prokurator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21571129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21571133
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Erbit napisał:
    wzywając na świadka właściciela karty lub uzyskując od niego w innej formie taką informację.

Zwłaszcza, jeśli jest to menel, który użyczył dowodu za 2 piwa na drugim końcu Polski.
  • #9 21571136
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21571148
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Każdy świadek może także powiedzieć, że nie pamięta. Lub odmówić odpowiedzi ze względu na ochronę osoby najbliższej.

Dla ciebie bzdury, dla innych codzienna praktyka sądowa...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21571221
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    halrost271 napisał:

Nie kombinuj, to IP będzie wskazywało 'KTO" tylko w określonym czasie miał je przydzielone dokładnie w czasie kiedy była włączona transmisja danych w telefonie.
    Wystarczy, że wyłączy i ponownie włączy a będzie miał inne IP.

(zakładam, że ta osoba nie jest głupia i robić coś z łącza z wykupionym stałym IP)

Tu masz przykład z Orange, 4x włączyłem i wyłączyłem transmisję i zobacz jak się zmienia IP: można tylko określić, że to strefa zarządzania Lublin (nie jestem tam).

37,225,93,84
    37,225,94,177
    37,225,80,112
    37,225,92,147

Pewno można by określić region PL bo dwa pierwsze człony się powtarzają, ale to nic nie wnosi do określenia kto i gdzie.

Podane przez Ciebie IP 31.61.179.14, okresla strefę zarządzania Warszawa. Nie myl tego miastem Warszawa, bo to może być miejscowość 100km od Warszawy.
  • #12 21571679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21571691
    halrost271
    Poziom 2  
    Erbit, ja też próbowałam wrzucać ten adres w różne stronki i raz mi wyszło, że Siedlce, a raz że okolice Poznania.
  • #14 21571759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21571789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21571895
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    halrost271 napisał:
    raz mi wyszło, że Siedlce
    Głupoty (tylko jak wyżej whois ripe). Ale czy wiesz ilu klientów Orange jest w Siedlcach? Czy na jakimś zadupiu? Niech to będzie wieś 76 osób (a nie Siedlce 76 tysięcy) to co ustalisz? Owszem możesz pojechać do tej wsi i wszystkich pobić, ale wtedy kara więzienia będzie solidna (za samosąd na ślepo).

Operator nie tak to ustala. Musisz mieć IP i konkretną godzinę (co do sekundy), gorzej gdy w jakieś sieci siedzi 100 osób i więcej na tym samym IP (czyli np. Netia czy Play itd), wtedy też da się namierzać bo logi są głębsze. Podsumowując bez sądu i operatora nic nie ustalisz.
  • #17 21571971
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Erbit napisał:
    Kolega ma rację ale w zacytowanej wypowiedzi Kolega się myli.

Głównym założeniem wypowiedzi było wyjaśnienie, że nie da się w tym przypadku ustalić jednoznacznie (samodzielnie) miejsca lokalizacji.

Opisy, że 37,225,93,84 ta pula to przydział Lublin, a IP 31.61.179.14 to Warszawa... Hmm zaraz wytłumaczę.

Tu jest wyjaśnienie dlaczego czasem jest cyrk: https://www.iplocation.net/geolocation-accuracy

Tu można sobie skorzystać i zobaczyć jak geolokację pokazują różne źródła: https://www.iplocation.net/ip-lookup

Ja w przypadku wypowiedzi skorzystałem z: https://www.whatsmyip.org/ip-geo-location/?ip=37.225.93.84

Dla 37,225,93,84 - określiłem Lublin z powodu największej powtarzalności.

Erbit napisał:
    cała pula dresów zaczynając od 37.225.0.0 a kończąc na 37.225.127.255 należy do Orange.

Oczywiście masz rację.
    Dziś.
    Nie wiemy jak ta pula adresów wędrowała. Bo dziś Orange ją przydziela do tego regionu a za miesiąc przydzieli do innego. A za rok może to być inny operator.
  • #18 21572086
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21572121
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    W Orange adres IP to tylko adres podsieci w której może być nieokreślona ilość użytkowników. Musisz sprawdzić rzeczywisty adres IP.
    I tak adres IP podsieci

Zrzut ekranu z serwisu pokazującego adres IP użytkownika oraz lokalizację i dostawcę internetu.
    Adres IP w tej podsieci

Zrzut ekranu pokazujący informacje o połączeniu sieciowym: siła sygnału, adres IP 10.35.31.45, maska podsieci 255.255.255.252, brama 10.35.31.46, serwery DNS 1.1.1.1 i 1.0.0.1.
    Każde wyłączenie telefonu czy danych komórkowych powoduje przydzielenie do podsieci w której jest wolne miejsce. Na pewno nie mieszkam w Gdańsku.
  • #20 21572147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21572176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21572183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #23 21572210
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Erbit napisał:
    więc zupełnie nie rozumiem tych "poszukiwań" i udowadniania czegokolwiek

Bo dalej jest mit "hollywood", gdzie co drugi film pokazują jak to "fAchowiec" namierza i nawet podaje w którym pokoju leży zaginiona kanapka.
    A mit powiększają gierki MMO gdzie straszą ludzi, że mają ich IP i jak czegoś nie zrobią to ich "pojadą" czy zablokują łącze.

A takiego straszenia to i na sobie doświadczyłem w WOT i WoW :) i jeszcze machano mi przed nosem KaliLinuxem.
  • #24 21572274
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    Erbit napisał:
    Takie informacje posiada jedynie operator i wydaje je na wniosek odpowiednich urzędów. Nikt Tobie nie pomoże tego ustalić bo nie ma dostępu do takich informacji.

Co więcej, ponieważ wielu operatorów używa DNAT to do otrzymania informacji potrzebujesz kompletu trzech informacji:
    - adres IP
    - numer portu źródłowego
    - data i czas aktywności
  • #25 21573446
    halrost271
    Poziom 2  
    William Bonawentura napisał:
    Erbit napisał:
    Takie informacje posiada jedynie operator i wydaje je na wniosek odpowiednich urzędów. Nikt Tobie nie pomoże tego ustalić, bo nie ma dostępu do takich informacji.

Co więcej, ponieważ wielu operatorów używa DNAT, to do otrzymania informacji potrzebujesz kompletu trzech informacji:
    - adres IP
    - numer portu źródłowego
    - data i czas aktywności

Portal, na którym zamieszczono wpisy, udostępnił IP, z którego wynikało, że to telefon komórkowy Orange.
    Sąd do Orange wystąpił o:
    1. Podanie danych osobowych (imię, nazwisko, PESEL, imiona rodziców etc.) autora.
    2. Przekazanie historii logowań, lokalizacji, portu docelowego i portu sieciowego?

Co to jest historia logowań, port sieciowy i port docelowy?
    Co to jest DNAT?
  • Pomocny post
    #26 21573520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21573529
    halrost271
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    halrost271 napisał:
    Co to jest DNAT?

Dla Ciebie i Twojej sprawy jest to bez znaczenia. Operatorzy i dostawcy internetu są zobligowani do takiego zbierania informacji (logów), aby dało się ustalić, kto w tym konkretnym czasie korzystał z tego IP, niezależnie czy to IP publiczne, czy za DNAT.

IP, datę i czas aktywności podał zapewne portal. W oparciu o te dane ISP (dostawca internetu) ustali, kto w tym czasie korzystał z tego IP. Oczywiście nie ustali personalnie, kto to zrobił, ale ustali, do kogo należy karta telefoniczna, a na Twoje szczęście w Polsce nawet karty prepaid są rejestrowane.

Lokalizacja geograficzna (o którą pytasz w tytule) w tym wypadku jest bez znaczenia. Ważne, kto jest abonentem.

Bardzo dziękuję. A numer telefonu też poda? Bo obawiam się, że ktoś korzystał ze służbowej komórki mojej instytucji (pracodawca ma podpisaną umowę z Orange). Wtedy albo sama będę wiedziała, kto to (jak nr będzie mi znany), albo odszukam w naszym intranecie (bo sąd pewnie musi dalej działać oficjalnie, wysyłając pismo do pracodawcy).
  • Pomocny post
    #28 21573537
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21573550
    halrost271
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    halrost271 napisał:
    Wtedy albo sama będę wiedziała, kto to (jak nr będzie mi znany), albo odszukam w naszym intranecie

Nawet jeśli wejdziesz w posiadanie takiej informacji, to co z nią zrobisz? Jak słusznie zauważasz, sąd musi działać oficjalnie i tego się trzymaj. Wszelkie inne działania mogą tylko zaszkodzić Tobie i Twojej sprawie.

No, ale oczywiście, że nic nie zrobię. Tyle, że będę wiedzieć szybciej i odetchnę. Zatem czy Orange poda ten nr telefonu?
  • Pomocny post
    #30 21573558
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Adres IP 31.61.179.14 należy do mobilnej sieci Orange Polska, jednak samodzielne ustalenie dokładnej lokalizacji (miasta czy dzielnicy) na podstawie tego IP jest praktycznie niemożliwe. Operator posiada takie dane, ale udostępnia je wyłącznie na podstawie oficjalnych wniosków sądowych lub prokuratorskich, gdyż IP jest często współdzielone (CG-NAT) i dynamicznie przydzielane. Do identyfikacji użytkownika potrzebne są dokładne dane: adres IP, data i czas (z dokładnością do sekundy) oraz numer portu źródłowego (port sieciowy urządzenia inicjującego połączenie). Porty są kluczowe, ponieważ wielu użytkowników może korzystać z tego samego IP jednocześnie, a operator rejestruje w logach powiązania IP, portów i czasu, co umożliwia identyfikację abonenta. Portal internetowy, na którym pojawił się komentarz, zwykle nie rejestruje portów źródłowych, co komplikuje sprawę. Sąd musi precyzyjnie wskazać operatorowi IP, datę, godzinę i port, aby operator mógł ustalić użytkownika. Operator może udostępnić dane osobowe abonenta, a w przypadku telefonów komórkowych także numer telefonu, jeśli sąd o to wystąpił. Jednak operator udziela tylko informacji wymaganych przez sąd, nie więcej. Logi operatora są przechowywane przez określony czas (około rok), a ich przeszukanie wymaga czasu i precyzyjnych danych. Geolokalizacja IP jest niedokładna i często wskazuje na siedzibę operatora lub region, a nie faktyczne miejsce użytkownika. W praktyce bez współpracy operatora i sądu nie da się jednoznacznie ustalić lokalizacji ani tożsamości użytkownika na podstawie samego IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA