logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modbus RTU przez Wavashare Eth-Konwerter działa w SSCOM, ale Timeout w Modbus Poll

KrzysiekS33 03 Cze 2025 14:31 336 3
REKLAMA
  • #1 21568598
    KrzysiekS33
    Poziom 2  
    Witam. Może ktoś z Was się spotkał z takim problemem. Odpytuję falownik (jako Slave) z komputera i konwertera "Wavashare Eth -> Modbus RTU" za pomocą programu SSCOM i uzyskuję odpowiedzi bez problemu.
    Zrzut ekranu programu SSCOM podczas komunikacji z falownikiem przez Modbus RTU z widocznymi danymi nadawanymi i odbieranymi w formacie szesnastkowym.

Niestety przez Modbus Poll już nie. Czy coś źle skonfigurowałem i nie widzę. Mam odpowiedź Timeout Error:
    Zrzut ekranu programu Modbus Poll z komunikatem o błędzie No connection i otwartym oknem konfiguracji połączenia.
    Zrzut ekranu programu Modbus Poll z widocznym komunikatem Timeout Error podczas próby połączenia.
    Zrzut ekranu z programu Modbus Poll pokazujący błąd Timeout Error podczas próby odczytu danych z urządzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21568656
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Hej,

Timeout error sugeruje, ze możesz mieć problem zarówno po stronie sieci (cos wycina np Twoj router/firewall , masz to w dwóch roznych sieciach IP) bądź tez niezgodność na poziomie aplikacji.

Rozumiem, ze jak używasz na tym samym kompie SSCOM i Ci to działa to na tym samym kompie używasz również ModbusPool który ma generuje Ci problem jaki opisujesz.

Może w polu connection masz do wybór inny rodzaj połączenia , bo w SSCOm używasz tcp client a Modbus masz Modbus TCP/IP co aplikacyjne daje (wg mnie) dwa rożne protokoły.

M
  • REKLAMA
  • #3 21568670
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1813
    Wybierz modbus rtu/ascii over tcp
  • #4 21569279
    KrzysiekS33
    Poziom 2  
    Cytat:
    Timeout error sugeruje, że możesz mieć problem zarówno po stronie sieci (coś wycina np. Twój router/firewall, masz to w dwóch różnych sieciach IP) bądź też niezgodność na poziomie aplikacji.

jedna sieć, no ale właśnie SSCOM działa

Cytat:
    Rozumiem, że jak używasz na tym samym kompie SSCOM i Ci to działa to na tym samym kompie używasz również ModbusPool który generuje Ci problem jaki opisujesz.

tak na tym samym kompie, dosłownie na przemian (oczywiście daję Disconnect)

Cytat:
    Może w polu connection masz do wyboru inny rodzaj połączenia, bo w SSCOM używasz tcp client a Modbus masz Modbus TCP/IP co aplikacyjnie daje (wg mnie) dwa różne protokoły.

sprawdzę

Cytat:
    Wybierz modbus rtu/ascii over tcp

Ok, sprawdzę jak będę w tym obiekcie
REKLAMA