logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tp-Link Tapo C520WS – jak poprawnie połączyć przewody zasilania i sygnału RJ45?

paweltuszynski 04 Cze 2025 07:11 1356 10
  • #1 21569185
    paweltuszynski
    Poziom 3  
    TpLink Tapo C520WS
    Przeciąłem, trochę z rozpędu kabel kamerki, żeby założyć styk RJ45 i puścić sygnał i zasilanie po jednym kablu Ethernet. Kabel kamerki ma przewody w innych kolorach niż Ethernet i nie wiem teraz, jak je połączyć.

Moje przypuszczenie to:
    Pomarańczowy <-> pomarańczowo-biały
    Żółty <-> pomarańczowy
    Zielony <-> zielono-biały
    Czarny <-> niebieski
    Niebieski <-> zielony
    Czerwony <-> brązowo-biały

Pytanie też, czy ethernetowych przewodów
    niebiesko-biały
    brązowy
    nie muszę parować, czy również muszą dostać zasilanie – czarny i czerwony?
    Proszę o pomoc. Żeby poprawić estetykę połączenia, wpadłem w kłopot :)

Pozdrawiam

AI: Czy wiesz, jakie dokładnie napięcie i rodzaj zasilania (np. 12 V DC, PoE) wymaga Twoja kamerka Tapo C520WS?
    9 V DC, PoE
    AI: Masz może dostęp do schematu połączeń (pinout) przewodów z kamerki albo instrukcji, gdzie opisane są kolory i ich funkcje?
    Nie
  • #3 21569242
    paweltuszynski
    Poziom 3  
    Dzięki. Właśnie tak stworzyłem powyższe mapowanie, ale oryginalne złącza są zalane plastikiem, po rozbebeszeniu łączenia nie są już jednoznaczne. Jak puszczę zasilanie na przewód danych, to pewnie po kamerce. Pytanie, czy ktoś już przez to przechodził.
  • #4 21569254
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2358
    Dlatego takich rzeczy nie rozbiera się tylko wpina wtyczkę z przewodami i na nich sprawdza połączenia.
    Masz może jeszcze jedną taką kamerę którą możesz rozkręcić i w niej sprawdzić połączenia?
    Ewentualnie rozkręć tą uszkodzoną i daj wyraźne zdjęcia złącz i płytek ,może na tej podstawie uda się ustalić prawidłową kolejność, a przynajmniej powinno być wiadomo które żyły są od zasilania bo zazwyczaj idą one do oddzielnego złącza.
  • #5 21569283
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    paweltuszynski napisał:
    Przeciąłem, trochę z rozpędu kabel kamerki, żeby założyć styk RJ45 i puścić sygnał i zasilanie po jednym kablu Ethernet.

Nie prościej było zastosować adapter pasywnego zasilania POE ?
    No ale mleko się wylało. Jak nie strzeliłeś sobie w kolano i nie odciąłeś w co wątpię kabla przy samym gnieździe RJ45 to zawsze możesz wpiąć w to gniazdo skrętkę i sprawdzić multimetrem na teście diody czy i jaki przewód ma przejście i dobrać kolorami. Inna opcja to rozgrzać odcięte gniazdo i rozbebeszyć jego obudowę i sprawdzić gdzie dany kolor prowadzi. Jak wtyczka wylądowała w koszu to rozkręć kamerę i zrób zdjęcie płyty głównej z obu stron. Czasem opis wtyczki może pomóc w identyfikacji żył.
  • #6 21569286
    bubu1769
    Poziom 43  
    Na to niestety ale jest już trochę za późno
    paweltuszynski napisał:
    Dzięki. Właśnie tak stworzyłem powyższe mapowanie, ale oryginalne złącza są zalane plastikiem, po rozbebeszeniu łączenia nie są już jednoznaczne.

Druga sprawa to ta kamera chyba nie posiada PoE, a przynajmniej nie mogę znaleźć takiegj informacji w specyfikacji.
  • #7 21569508
    paweltuszynski
    Poziom 3  
    Dziarsko uciąłem przy kamerze, zanim przewód rozdziela się na dane - RJ45 oraz zasilanie. Wiem zatem po rozcięciu dodatkowo kabla zasilania, że zasilanie to czerwony i czarny. W ostateczności przesył danych sobie odpuszczę, bo mam tam WiFi.
  • #8 21569552
    bubu1769
    Poziom 43  
    W samej kamerze też zazwyczaj dane i zasilanie idą do dwóch różnych złączy, dlatego sugeruje otwarcie kamery i porobienie zdjęć jak to jest podłączone w środku.
  • #9 21574923
    Linksiq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Rozumiem, że ucięte przewody wyrzuciłeś? Zasil ją 12 V tak, jak mówisz, a dane po Wi-Fi. Ona dość dobrze działa po Wi-Fi, sam swego czasu korzystałem z niej jako niani do dzieci.
  • #10 21574961
    paweltuszynski
    Poziom 3  
    >>21574923 Dzięki! Tak właśnie lecę z przewodu LAN tylko zasilanie. Bez żadnych gniazd, na szybkozłączkach to połączę. Już testowałem i działa.
  • #11 21576560
    paweltuszynski
    Poziom 3  
    Działa.

Tp-Link Tapo C520WS – jak poprawnie połączyć przewody zasilania i sygnału RJ45?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego połączenia przewodów zasilania i sygnału RJ45 w kamerze Tp-Link Tapo C520WS po przecięciu oryginalnego kabla kamerki, który ma inne kolory przewodów niż standardowy kabel Ethernet. Użytkownik próbował dopasować kolory przewodów zasilania (czerwony, czarny) do przewodów Ethernet, jednak brak schematu pinoutu utrudniał identyfikację. Wskazano, że kamera prawdopodobnie nie obsługuje PoE, a zasilanie i dane są zwykle prowadzone do oddzielnych złączy. Zalecano rozebranie kamery i wykonanie zdjęć płytek w celu identyfikacji przewodów lub użycie multimetru do sprawdzenia ciągłości przewodów. Ostatecznie użytkownik zdecydował się przesyłać tylko zasilanie przez kabel LAN, rezygnując z przesyłu danych, korzystając z Wi-Fi kamery. Połączenie zasilania wykonano na szybkozłączkach, co potwierdziło poprawne działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA