logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zamontować otwarte naczynie wzbiorcze w układzie: piec, bufor, grzejniki?

Szaryczlowiek83 04 Cze 2025 21:07 528 5
REKLAMA
  • #1 21569963
    Szaryczlowiek83
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Nie wiem czy we właściwm miejscu. I znalazłem również tu kilka tematów z podobnym pytaniem. Mam mały problem z umiejscowieniem naczynia wzbiorczego otwartego. Schemat to: piec-bufor ciepła z odpowietrzeniem-grzejniki, powrót to: grzejniki-pompa-bufor-piec (piec to tak po prawdzie koza z płaszczem). Pierwsze pytanie to gdzie i na czym umieścić naczynie wzbiorcze? Bo znalazłem kilka artykułów i wypowiedzi które niestety różnią się znacznie w swojej treści. Najczęściej radzą montować zbiornik na zasilaniu przed buforem, znalazłem również wypowiedź iż jeśli wszystkie grzejniki mają odpowietrzenie to naczynie można podłączyć po ostatnim grzejniku na powrocie, oraz znalazłem wypowiedź która proponuje podłączyć naczynie między piecem a buforem ale na powrocie. I drugie pytanie obieg pięć-bufor jest grawitacyjny na miedzi 28mm, czy warto dołożyć małą pompkę na powrocie między?
  • REKLAMA
  • #2 21569986
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4678
    Moje zdanie jest takie , jeśli naczynie wzbiorcze ma tylko pełnić rolę bufora( zapasu miejsca na wodę zwiększąjącą swoją objętość pod wpływem podgrzewania), to może być na powrocie, ale jeśli ma pełnić też rolę odpowietrzania, to musi być na zasilaniu.
  • REKLAMA
  • #3 21569996
    Szaryczlowiek83
    Poziom 7  
    stanislaw1954 napisał:
    Moje zdanie jest takie , jeśli naczynie wzbiorcze ma tylko pełnić rolę bufora( zapasu miejsca na wodę zwiększąjącą swoją objętość pod wpływem podgrzewania), to może być na powrocie, ale jeśli ma pełnić też rolę odpowietrzania, to musi być na zasilaniu.

Dla mnie to też jest logiczne ale nie koniecznie zgodne ze "sztuką"
  • REKLAMA
  • #4 21570002
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4678
    Nie wiem, czy tu można mówić o sztuce. Masz odpowietrzniki, to możesz tak zrobić jak pisałem i będzie działało. Nie masz, to dajesz naczynie zaraz na wyjściu z kotła, bo wtedy instalacja tam naczynia przejmuje powietrze z obiegu.
  • REKLAMA
  • #5 21570740
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 482
    Piec - bufor najlepiej grawitacyjnie, nie chce Ci mieszać ale czy nie powinno być tam pompy wraz ze specjalnym zaworem termostatycznym? chodzi o to, aby w kotle była zadana temperatura, i dopiero wtedy pompa pchała do bufora jak kocioł już będzie zabezpieczony aby zimna woda nie była pchana do powrotu tylko zawór to dzieli aby chronić powrót kotła? Może kto Ci dopowie.

naczynie bezpośrednio do kotła, bez żadnego zaworu po drodze, najlepiej to wyjść z kotła tak aby pionowo w góre szło do naczynia, a dopiero wtedy trójnik w bok na instalacje, wtedy powietrze z kotła leci prosto do naczynia.
  • #6 21570794
    Szaryczlowiek83
    Poziom 7  
    PchlaW81 napisał:
    Piec - bufor najlepiej grawitacyjnie, nie chce Ci mieszać ale czy nie powinno być tam pompy wraz ze specjalnym zaworem termostatycznym? chodzi o to, aby w kotle była zadana temperatura, i dopiero wtedy pompa pchała do bufora jak kocioł już będzie zabezpieczony aby zimna woda nie była pchana do powrotu tylko zawór to dzieli aby chronić powrót kotła? Może kto Ci dopowie.

Wydaje mi się że mówisz o tzw. krótkim obiegu który jest przewidziany, ale nic nie wnosi do dyskusji. Z drugiej strony do takiego obiegu pompka nie jest wymagana.
    PchlaW81 napisał:
    naczynie bezpośrednio do kotła, bez żadnego zaworu po drodze, najlepiej to wyjść z kotła tak aby pionowo w góre szło do naczynia, a dopiero wtedy trójnik w bok na instalacje, wtedy powietrze z kotła leci prosto do naczynia.

I właśnie tu tkwi problem. Nie ma możliwosci by naczynie było gdzieś w pobliżu wyjścia zasilania z kozy (dlatego bufor ma odpowietrzenie) może być ewentualnie zaraz przed buforem (i to jest wielkie może bo brakuje miejsca) albo na samym końcu układu. Jak pisał stanislaw1954 to ma robić tylko jako miejsce na rozszerzającą się wodę. Resztę załatwią odpowietrznik. A przynajmniej tak to ma wyglądać.
REKLAMA