logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy peryferia Dell'a wspolpracuja tylko z urzedzeniami Dell'a?

viayner 05 Cze 2025 09:30 381 14
REKLAMA
  • #1 21570339
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    czy peryferia Della współpracują tylko z urządzeniami Della?
    Takie pytanie nasunęło mi się ostatnio i obserwacje zdają się to potwierdzać.
    Najpierw było coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4123510.html#21564401
    Ogólnie zestaw 2 monitorów działający idealnie przez HDMI, ale w żaden sposób nie działający przez DP.
    Wziąłem z pracy inny monitor Della (wizualnie podobny do poprzednich, w miarę nowy z hubem USB-C) posiadający HDMI/DP/VGA, sprawdzony z moim laptopem Della przez stację dokującą Della, złącze DP->DP daje sygnał, wszystko działa.
    W domu (3 różne komputery, ale nie Dell) brak sygnału DP, cokolwiek bym nie robił:
    - nie mam bezpośredniego złącza DP (dużego)
    - kabel HDMI->DP, brak sygnału
    - kabel miniDP->DP, brak sygnału
    - kabel/adapter DVI->DP, brak sygnału
    Wszystkie powyższe kombinacje działają na moich starych Samsungach, więc problem kablowo-sygnałowy wykluczam.
    Czy ktoś się spotkał z takim zachowaniem?
    Co robię nie tak?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21570422
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Kabel DP zawsze działa tylko w jedną stronę tak na marginesie. Do DP podłączamy źródło obrazu, a HDMI albo DVI zawsze do odbiornika czyli monitora.
    Może są jakieś adaptery ale zwykły kabel tak nie zadziała.
  • #4 21570538
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Może właśnie dlatego nie działa bo nie jest zgodny.
    Wszystko napisałem tutaj
    badboy84 napisał:
    Do DP podłączamy źródło obrazu, a HDMI albo DVI zawsze do odbiornika czyli monitora.

Adapter HDMI z dodatkowym zasilaniem USB marki BENFEI, jeden koniec z wtykiem HDMI, drugi z gniazdem HDMI oraz przewodem USB.

Są jakieś adaptery z dodatkowym zasilaniem jeżeli do HDMI chcesz podłączyć źródło a DP do odbiornika ale jak to działa to nie wiem bo nie używam. Używam adapterów DP do HDMI albo DVI i tutaj nie ma problemów.
  • REKLAMA
  • #5 21570642
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    przepraszam, ale nadal nie rozumiem.
    DP jest portem cyfrowym, w sumie nieco rozbudowanym USB względem sposobu transmisji, więc jak może być jednokierunkowy?
    Dalej podłączam miniDP -> DP, nie ma adapterów czy innych wynalazków, różnica to tylko wtyczka, więc gdzie jest brak zgodności?
    Czy koledze chodzi o to, że DP jednego producenta nie jest zgodne z DP drugiego – tak do tego właśnie dążę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21570678
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Spojrzyj w odp. Link

Dell monitor po DP i podlaczenei to mistyka .... z innymi peryferiami nie #Della
    Stacja dokujáca czasem pomaga

Po HDMI to wany pin.19 Hot Plug Detect
  • REKLAMA
  • #8 21570993
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    viayner napisał:

- kabel HDMI->DP, brak sygnału
    - kabel/adapter DVI->DP, brak sygnału

Te dwa połączenia są ze swej natury problematyczne i kwestia na jednej kombinacji sprzętu działa, na innej nie, oraz raz działa, raz nie to typowe rozkminy. Dałem sobie spokój z próbami transmisji z "gorszego" zlacza na "lepsze" (w drugą stronę jest to mniej problemowe.
    Kable HDMI do DP faktycznie są kierunkowe, drogie, z dodatkową elektroniką (za to kable DP do HDMI to zwykle przewody zakończone tylko różnymi wtyczkami). Dlaczego to działa na Samsungu - nie wiem. Teoretycznie nie powinno.
    Co do reszty kombinacji - nie znam szczegółów, ale zajrzał bym do instrukcji jednego i drugiego i sprawdził, jakie paranetry obsługują na DP. Może faktycznie wadliwe te monitory i oddać na gwarancję.

Dodano po 2 [minuty]:

lisek napisał:

Dell monitor po DP i podlaczenei to mistyka ....

Mam kilka starszych monitorów Dell i nie sprawiają problemów z DP (poza przejściówkami).
  • #9 21571098
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    dziękuję wszystkim za sugestie.
    Podejrzewam, że działa to wszystko na Samsungach, bo są zgodne ze standardem, a "nielubiana" firma, jak widać u mnie, chyba tylko sama ze sobą.
    Starszy sprzęt tej firmy jakoś dawał radę, sam ma go trochę, z nowym są problemy i to poważne.
    Na marginesie, moja firma parę ładnych lat temu przeszła na Dell'a i obecnie wracamy do Lenovo, to chyba wystarczy za komentarz, stąd mam tyle sprzętu Dell'a.
    Sam (jeszcze) używam laptopa Dell'a (3-letni, a już ma za sobą wymianę karty graficznej – byla spalona!, płyty głównej – problemy z komunikacją, obecnie "okna" mają problem z rozpoznaniem tego, co podłączone do audio i przełączaniem dźwięku, wymieniłem 4 stacje dokujące, bo mają problem z dostarczaniem wystarczającej mocy do komputera! Mimo że ma podłączony własny zasilacz 300 W i problemy powracają), drugi mały laptop bootuje się jak chce, czasem wszystko działa, a czasem trzeba czekać nawet 30 min, serwis nie potrafi sobie z niczym poradzić, bo diagnostyka mowi ze wszystko jest OK.
    Pozdrawiam
  • #10 21575311
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    opierając się na sugestiach wykonałem dodatkowe testy:
    - płyta główna Asusa pod starsze i5, zintegrowana grafika, posiada wyjście duże - DP, płyta sprawna, działa ze starym monitorem.
    - obecne komputery, dołożyłem/wymieniłem kartę graficzną na jakąś starszą Nvidię z pełnym złączem dużym - DP, działa na starym monitorze.
    Żadna konfiguracja nie pozwoliła na uzyskanie obrazu na P2422 i P2419 Della przez DP, zawsze jest brak sygnału DP.
    Przykładowo z tej samej karty podłączam do P2419 sygnał VGA, działa, gdy podłączę DP zanika sygnał VGA, dłuższa chwila brak obrazu i komunikat brak sygnału DP. Gdy podłączam tylko złącze DP, natychmiast jest brak sygnału DP.
    Niestety dla mnie Dell to złom, nie działa w żadnej testowanej konfiguracji, jedynie działa z komputerem Della lub stacją dokującą Della.
    Sprzęt nadaje się tylko na śmietnik.
    Pozdrawiam
  • #11 21575434
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1813
    Komputer z I7 7gen kartą nvidia rtx płyta główna jakaś budżetowa monitor dell S2721DGFA przez DP działa bez problemu
  • #12 21575438
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Co do monitora Dell P2224H Link_ usage-and-troubleshooting-guide#Troubleshooting

Cytat:
    Dell P2422H is a 24-inch Full HD monitor with a 60Hz refresh rate, 8ms response time, and 1000:1 contrast ratio. It also has HDMI and VGA inputs,

Natomiast Dell P2422HE to już
    Cytat:
    Digital connectivity with 2x DisplayPort 1.2, USB Type-C (tryb DP Alt) , and HDMI 1.4

DisplayPort (DisplayPort 1.2 mode, HDCP 1.4)
    DisplayPort output (MST)
    HDMI (HDCP 1.4)
    USB-C 3.1 Gen 1 upstream/DisplayPort 1.2 with Power Delivery (power up to 65W)
    4 x USB 3.2 Gen 1 downstream

p.s
    Kol. problem , ale Dell nie odpowiedział Link

Uważnie Link

Cytat:
    According to the manual for the display, it works in SST by default.
    And I can't find any settings in the OSD for the monitor to switch it to MST (in fact, the option is disabled).
  • #13 21575753
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    akurat u mnie nie ma potrzeby na MST, to jest pojedyncze połączenie DP między komputerem a monitorem.
    Tak, to mój post, ale jak widać brak reakcji ze strony Dell'a.
    Więcej nie da się nic w menu zmienić, ustawić, więcej w ogóle go wywołać, jeżeli na ekranie nie ma obrazu!
    W przypadku "no signal" jedyne, co mogę wywołać, to wybór wejścia.
    Minimalizm czy głupota?
    @tos18 tego nie neguję, ale nie będę ryzykował, że peryferia Dell'a byc moze zadziałają moim komputerem, wolę wybrać firmę, która zadziała w 100%.
    Pozdrawiam
  • #14 21575760
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    viayner napisał:

W przypadku "no signal" jedyne, co mogę wywołać, to wybór wejścia.
    Minimalizm czy głupota?

Nie wiem, ale jeszcze nie miałem do czynienia z monitorem żadnej firmy, który miałby inaczej. Przy braku sygnału z menu jest tylko wybór wejścia (o ile monitor ma więcej niż jedno).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kompatybilności peryferiów Dell, zwłaszcza monitorów, z urządzeniami innych producentów. Problemem jest brak sygnału DisplayPort (DP) przy podłączaniu monitorów Dell P2422 i P2419 do komputerów niebędących Dellami, mimo że HDMI działa poprawnie. Użytkownik wyklucza problemy kablowe, gdyż te same kable działają z monitorami Samsung. Wskazano, że kable DP są jednokierunkowe i adaptery HDMI->DP wymagają dodatkowego zasilania, co może powodować niezgodności. Inni uczestnicy potwierdzają, że Dell ma specyficzne wymagania dotyczące DP, a stacje dokujące Dell czasem poprawiają kompatybilność. Testy z różnymi kartami graficznymi i płytami głównymi (Asus, Nvidia) nie rozwiązały problemu z DP na monitorach Dell, które działają tylko z komputerami Dell lub ich stacjami dokującymi. Wskazano, że problem może wynikać z niepełnej zgodności standardów DP między Dell a innymi producentami. Użytkownicy zauważają, że inne monitory Dell (np. S2721DGFA) działają poprawnie z DP. Brak reakcji serwisu Dell na zgłoszenia problemów oraz liczne awarie sprzętu Dell powodują negatywne opinie o marce. Podsumowując, peryferia Dell, zwłaszcza monitory z DP, mogą mieć ograniczoną kompatybilność z urządzeniami innych producentów, co wymaga stosowania dedykowanych stacji dokujących lub wyboru sprzętu zgodnego ze standardami DP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA