logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panele Sunpro 580W i Sunova 550W – czy można łączyć szeregowo różne modele?

dyzio125a 06 Cze 2025 13:27 489 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21571392
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3827
    Zdecydowanie lepiej unikać łączenia szeregowego paneli o różnych parametrach elektrycznych. Ponadto to nie jest działanie racjonalne, bo wydajność całego systemu będzie gorsza. Głównie dlatego, że prąd w tak zestawionym łańcuchu zostanie i tak ograniczony przez moduł o najsłabszych parametrach. Panele nie są teraz drogie, więc lepiej dokup taki sam, albo kup parę właściwych paneli. Te posiadane odsprzedasz bez trudu i to z niewielką stratą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21571405
    dyzio125a
    Poziom 7  
    Właśnie taki sam chciałem kupić, ale koszt przesyłki 450 zł, więcej niż panel, a osobiście nie można odebrać, chyba że większa ilość.
  • #4 21571411
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @dyzio125a

Panele mają bardzo znikomą różnicę w prądach Imp, więc strata mocy z uwagi na nierówne prądy Imp obu paneli (~`1.5%) byłaby niezauważalna. Różnica napięć Vmp jest trochę większa, ale ja bym nie widział przeciwskazań do połączenia ich.

Jaki regulator - mppt czy pwm?
  • #5 21571412
    dyzio125a
    Poziom 7  
    tak regulator mppt
  • REKLAMA
  • #6 21571413
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    To może mieć jakieś drobne problemy z ustaleniem punktu mocy maksymalnej, tu zależy jak oprogramowany. Ale, to zwykle też drobne straty są, a w przypadku regulatora i dwu paneli to niezauważalne być powinny.
  • REKLAMA
  • #7 21571454
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Przy połączeniu szeregowym sterownik będzie działał, jak należy i nic nie zauważy.
    Sterowniki nie mają kontroli optycznej do odczytu tabliczek znamionowych i różnic parametów :)
    Napięcie na obwodzie szeregowym (stringu) waha się od miliwoltów przy zaciemnieniu do napięcia przy pełnym oświetleniu, określonym przez producenta, ale po to stosuje się układy elektronicznej kontroli, aby energia była wykorzystywana w optymalny sposób.
    Perfekcjonizm w zakresie 1% jest poprostu głupotą niewskazany, przecież sama degradacja paneli nie zachodzi odealnie identycznie w każdym z tysięcy paseczków pojedynczych, maleńkich ogniw i po czasie nawet panele tej samej serii nigdy nie mają identycznych parametrów, a różnice sięgają kilku procent i więcej.

Wybrałeś panel bardzo zbliżony do posiadanego i spełni swoją rolę (ja bym kupił), dlatego moja rada jest taka: rób, jak uważasz za słuszne, to Twoje pieniądze i Twój wybór.
  • #8 21579518
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Nie powinno być żadnych problemów. Prądy Imp oraz Isc są bardzo podobne.
    A to ważne z trzech powodów.
    1) Aby najsłabsza sztuka nie ograniczała macierzy.
    2) Aby diody bypass nie odparowały.
    3) Na "oko", charakterystyka ogniwa powinna być na tyle zbliżona, że nie powinno być dziwnych odchyłek punktu pracy przy specyficznych warunkach.

BTW.
    Sporo więcej zabawy jest, jak łączymy równolegle macierze złożone z różnych technologii paneli - bez matematyki stosownej dla złącz p-n z uwzględnieniem realnych temperatur, to już się nie uda.
    Mam i jestem cholernie zadowolony z tego pomysłu :)

Podsumowanie tematu

✨ Łączenie szeregowe paneli fotowoltaicznych Sunpro 580W i Sunova 550W jest możliwe, jednak zaleca się unikanie łączenia modułów o różnych parametrach elektrycznych ze względu na potencjalne obniżenie wydajności systemu. W szeregowym połączeniu prąd jest ograniczony przez panel o najsłabszych parametrach, co może skutkować stratami mocy, choć w przypadku tych konkretnych modeli różnice prądów Imp są minimalne (~1,5%), a napięcia Vmp różnią się nieco bardziej. Przy zastosowaniu regulatora MPPT drobne różnice w punktach mocy maksymalnej mogą wystąpić, ale zwykle są nieistotne praktycznie. Sterowniki MPPT nie rozpoznają różnic parametrów paneli, a naturalna degradacja i różnice między panelami tej samej serii powodują, że niewielkie odchyłki są normalne. Ważne jest, aby prądy Imp i Isc były zbliżone, co zapobiega ograniczaniu macierzy i uszkodzeniom diod bypass. Połączenia równoległe paneli różnych technologii są bardziej skomplikowane i wymagają zaawansowanych obliczeń. W przypadku omawianych paneli różnice są na tyle niewielkie, że połączenie szeregowe jest dopuszczalne i nie powinno powodować istotnych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA