Dzień dobry wszystkim, mam wielką prośbę, nieznam się za bardzo więc nie bede alfą i omegą
Potrzebuje porady jak podłączyć dwa panele (równolegle czy szeregowo) aby uzyskać w miare pewne i stałe natężenie prądu
Posiadam taki zestaw:
- PANEL SOLARNY 180W
- PRZETWORNICA VOLT 1000S (700 / 1000 WAT )
- AKUMULATOR VOLT 100 Ah VOLT POLSKA OPTI
Problem polega na tym że panele mogą być czasami przycienione jak na obrazku
Na przetwornicy ( gdy jest podłaczony 1 panel) mam 13-15V i 0 A. Jak słońce jest w odpowiednim miejscu to wskakuje mi 16v i 3-5A
Jeśli połacze ze sobą równolegle za pomocą Konektora 32053 Mc4 to uzyskam 13V i ??A ?
czy może połączyć to szeregowo aby uzyskac 26V i ?? A ?
Czy w ogóle przy 13v i 0A coś się ładuje ? , patrzac na akumulator to co go troche użyje to z paneli jakby idzie maxymalnie go naładować do 12.55V
Będe wdzięczny za porady
Potrzebuje porady jak podłączyć dwa panele (równolegle czy szeregowo) aby uzyskać w miare pewne i stałe natężenie prądu
Posiadam taki zestaw:
- PANEL SOLARNY 180W
- PRZETWORNICA VOLT 1000S (700 / 1000 WAT )
- AKUMULATOR VOLT 100 Ah VOLT POLSKA OPTI
Problem polega na tym że panele mogą być czasami przycienione jak na obrazku
Na przetwornicy ( gdy jest podłaczony 1 panel) mam 13-15V i 0 A. Jak słońce jest w odpowiednim miejscu to wskakuje mi 16v i 3-5A
Jeśli połacze ze sobą równolegle za pomocą Konektora 32053 Mc4 to uzyskam 13V i ??A ?
czy może połączyć to szeregowo aby uzyskac 26V i ?? A ?
Czy w ogóle przy 13v i 0A coś się ładuje ? , patrzac na akumulator to co go troche użyje to z paneli jakby idzie maxymalnie go naładować do 12.55V
Będe wdzięczny za porady