logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za słabe natężenie prądu , Sinus Pro 1000s + 2 Panele - potrzebna porada

krisppl3 30 Sie 2022 15:30 3477 50
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak najlepiej połączyć dwa panele fotowoltaiczne z Sinus Pro 1000S, gdy często będą częściowo zacienione, i czy przy 13 V i 0 A takie ładowanie w ogóle działa?

Połącz panele równolegle — przy wędrującym cieniu to najlepsze rozwiązanie, bo w szeregu zacieniony moduł ogranicza prąd całego łańcucha, a w równoległym spadek dotyczy głównie tylko zacienionego panelu [#20168069][#20168755] SinusPro zaczyna ładować dopiero przy napięciu z paneli ok. 14 V i maksymalnie ładuje akumulator do ok. 13,8 V, więc 13 V i 0 A na wyświetlaczu oznacza, że ładowanie praktycznie nie zachodzi [#20168159] Jeśli chcesz uzyskać więcej energii w gorszych warunkach, lepiej usuwać cień lub ustawić moduły wyżej, bo nawet lekkie zacienienie mocno obcina uzysk [#20168966][#20168159] Prąd ładowania rzędu 11–14 A dla akumulatora 110 Ah został w wątku uznany za bezpieczny, a nawet 16 A nie powinno mu zaszkodzić [#20172190][#20172406]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20167989
    krisppl3
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry wszystkim, mam wielką prośbę, nieznam się za bardzo więc nie bede alfą i omegą
    Potrzebuje porady jak podłączyć dwa panele (równolegle czy szeregowo) aby uzyskać w miare pewne i stałe natężenie prądu

Posiadam taki zestaw:
    - PANEL SOLARNY 180W
    - PRZETWORNICA VOLT 1000S (700 / 1000 WAT )
    - AKUMULATOR VOLT 100 Ah VOLT POLSKA OPTI

Problem polega na tym że panele mogą być czasami przycienione jak na obrazku
    Za słabe natężenie prądu , Sinus Pro 1000s + 2 Panele - potrzebna porada Za słabe natężenie prądu , Sinus Pro 1000s + 2 Panele - potrzebna porada

Na przetwornicy ( gdy jest podłaczony 1 panel) mam 13-15V i 0 A. Jak słońce jest w odpowiednim miejscu to wskakuje mi 16v i 3-5A

Jeśli połacze ze sobą równolegle za pomocą Konektora 32053 Mc4 to uzyskam 13V i ??A ?
    czy może połączyć to szeregowo aby uzyskac 26V i ?? A ?

Czy w ogóle przy 13v i 0A coś się ładuje ? , patrzac na akumulator to co go troche użyje to z paneli jakby idzie maxymalnie go naładować do 12.55V

Będe wdzięczny za porady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20168069
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Nie odpowiem wprost, ale podam co u mnie wyszło przy takich eksperymentach.
    Przy połączeniu równoległym jednakowych paneli i jednakowo oświetlonych, napięcie pozostaje to samo, jakie daje jeden panel, natomiast prądy uzyskiwane z paneli się sumują.
    Przy połączeniu szeregowym w takich samych warunkach oświetlenia, napięcie się sumuje, a prąd pozostaje taki jaki da najsłabszy panel.
    W przypadku, gdy któryś panel była zacieniony (nawet tylko częściowo), to on praktycznie wypadał i przy połączeniu równoległym paneli spadał prąd sumaryczny uzyskiwany z paneli (tak jakby tego panelu nie było), a przy połączeniu szeregowym dawany przez panele ograniczał się do prądu, jaki mógł dać zacieniony panel.
    Dlatego wg mnie, w sytuacji gdy panele mogą okresowo znajdować się w cieniu, lepiej je łączyć równolegle.
    Dodam jeszcze, że eksperymenty te prowadziłem bez przetwornicy, przy panelach podłączonych bezpośrednio do akumulatora i w tej sytuacji wartość napięcia w układzie panele-akumulator narzucał stan naładowania akumulatora - niezależnie od tego czy panele były połączone równolegle czy szeregowo. Podobnie to wyglądało przy regulatorze ładowania PWM. Przy regulatorze MPPT (takim nie dysponuję), może to wyglądać inaczej.
  • #3 20168159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20168185
    krisppl3
    Poziom 8  
    Maverick73 napisał:
    I dobrze Ci wskazuje. Panele dajesz równolegle jak napięcie pracy masz powyżej 15V ... pisze Ci po resztą na inwerterze.

No niestety bedą często zacienione . Co w takim wypadku zrobić ? jak dołoże 2 panel i podłącze go szeregowo aby zwiekszyć V to bedzie z automatu 26V (dobrze myśle?) wtedy jak wspomniałęs będzie to wyżej niż 14v - czy to wystarczy aby panele były w stanie ładować akumulator ?
  • #5 20168199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20168215
    krisppl3
    Poziom 8  
    Maverick73 napisał:
    Wydaje mi się ze masz panel na balkonie i wiem ze nie zawsze można wiertać (nakaż Administracji). Tak jak piszę, dużo Ci nie brakuję aby się pozbyć cienia daj go na coś wyższego. Każde zacienienie wyłącza stringi w panelach nawet liść na nich... Drugiego tak samo na podwyższenie i działaj ...

Tak zgadza się, mam pomysł aby zamontować je na stalowych/aluminiowych kątownikach z jakąś szyną szufladową z bluma - będzię można je podnosić i opuszczać w razie potrzeby i zablokować .Więc bedą wyżej od barierek ( rano słońce oświetla powierzchnie przy ziemi , po południu 1metr wyżej)

Szukam rozwiązania aby zrozumieć pewne zależności . Czy pochmurny dzień (100% zacienienia) przy podłączeniu 2 paneli szeregowo da mi (13x2) 26V i będzie z tego jakies ładowanie A ?

zgodnie z tym schematem Za słabe natężenie prądu , Sinus Pro 1000s + 2 Panele - potrzebna porada

Mam narazie 1 panel więc zastanawiam się nad zakupem drugiego (już tak szczegółowo mówiac)
    Potrzebuje mieć pewny backup na wypadek awarii prądu
  • Pomocny post
    #7 20168367
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20168552
    krisppl3
    Poziom 8  
    Dziękuje za wszelkie rady, tematu jeszcze nie zamykam bo liczę jeszcze na kilka odpowiedzi
    Nie mniej jednak już bardzo Wam dziękuje. Akkurat temat dla mnie nowy wiec powoli ogarniam :)
  • #9 20168613
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    Maverick73 napisał:
    Każdy panel niech tam da w pochmurny dzień 10% mocy to z 2 paneli równolegle będziesz miał dajmy na to 20% ... miałbyś 10 paneli równolegle to tak jak by 1 działał w słoneczny dzień

A to niby szeregowo to będzie inaczej?
  • #10 20168695
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 20168755
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    Jak masz wędrujący cień to tylko połączenie równoległe. Przy szeregowym nigdy nie uzyskasz nominalnej wydajności, tzn. prąd będzie tylko taki, jaki uzyska zacieniony moduł. Mimo że reszta będzie w pełnym słońcu. Jak masz możliwość dołożyć jeszcze dwa moduło to zrób dwa stringi dwumodułowe połączone równolegle. A jeśli cień będzie w jakichś okresał padał na dwa moduły, to powinny być one w jednym stringu. Napięciami się nie przejmuj, one są niewiele zależne od nasłonecznienia :-).

Dodano po 3 [minuty]:

Maverick73 napisał:

Tak działa właśnie u mnie przewymiarowanie, ze w dzień pochmurny mam spora amper właśnie z dużej ilości paneli ... a dzień słoneczny regulatory z nadwyżką radzą się bezproblemowo.

No nie mów, że masz 10-krotnie przewymiarowaną instalację :-).

Dodano po 1 [minuty]:

michalPV napisał:
    Maverick73 napisał:
    Każdy panel niech tam da w pochmurny dzień 10% mocy to z 2 paneli równolegle będziesz miał dajmy na to 20% ... miałbyś 10 paneli równolegle to tak jak by 1 działał w słoneczny dzień

A to niby szeregowo to będzie inaczej?

Będzie dokładnie tak samo :-). Oczywiście zakładając równomierne oświetlenie modułów, a nie cień wędrujący...

Dodano po 2 [minuty]:

krisppl3 napisał:

Potrzebuje porady jak podłączyć dwa panele

Posiadam taki zestaw:
    - PANEL SOLARNY 180W
    - PRZETWORNICA VOLT 1000S (700 / 1000 WAT )
    - AKUMULATOR VOLT 100 Ah VOLT POLSKA OPTI

A tak na marginesie zapytam: po co Ci akumulator 100 Ah, skoro zakładasz 2 (może 4) moduły po 180 W?
    .....
    OK, sprawdziłem :-). Rozumiem że to zasilacz awaryjny z możliwością podłączenia PV. Szukałem też czegoś takiego, ale niestety wszyscy producenci, nie wiedzieć czemu, pozwalają podłączyć max. kilkadziesiąt woltów. To bardzo ogranicza możliwość szybkiego ładowania akumulatora tylko z PV. Gdzieś w necie znalazłem taki, który ma napięcie DC 450 V, ale producent kompletnie nieznany, wygląd na zdjęciach też nie budził zaufania :-).
  • REKLAMA
  • #12 20168904
    krisppl3
    Poziom 8  
    dzidek1968 napisał:
    A tak na marginesie zapytam: po co Ci akumulator 100 Ah, skoro zakładasz 2 (może 4) moduły po 180 W?
    .....
    OK, sprawdziłem . Rozumiem że to zasilacz awaryjny z możliwością podłączenia PV. Szukałem też czegoś takiego, ale niestety wszyscy producenci, nie wiedzieć czemu, pozwalają podłączyć max. kilkadziesiąt woltów. To bardzo ogranicza możliwość szybkiego ładowania akumulatora tylko z PV. Gdzieś w necie znalazłem taki, który ma napięcie DC 450 V, ale producent kompletnie nieznany, wygląd na zdjęciach też nie budził zaufania .

Bo ma dużą pojemność ? Tym się kierowałem. Jednak czy sprzedawca dobrze dobrał zestaw? nie wiem , niestety się nie znam. Wydawało mi się że to nie ma znaczenia, A ma ? Tak na chłopski rozum... aku nawet 500Ah mogło by sie powolutku ładować... :D
    Jak juz przy akumulatorze jesteśmy - ten akku ma niby 800 cykli (rozumiem że to oznacza pełne rozładowanie ? czy częściowe np do 50% ? ) Czy można doprowadzać do pełnego rozładowania tego akumulatora ? Mam dokładnie ten:
    Czytając ten poradnik wynika że mogę tylko 4-5 razy w roku do pełnego rozładowania doprowadzic.. chyba ze czegoś nie rozumiem
    https://techtron.pl/blog/jak-prawidlowo-eksploatowac-akumulatory-zelowe-i-agm/

Według pasków CAPACITY na sinuspro1000s wsszystkie paski czyli 100% = wartość V na akumulatorze wynosci 12.55V Czy to dobrze ?

Jak mam być szczery to zakłądałem że wystarczy nawet 1 panel z uwagi na brak miejsca a koniecznośc posiadania UPS`a z możliwością ładowania niezależnego od słońca.
    Zależało mi na czystym sinusie z UPSem
    Ale wiem na dzień dzisiejszy że troche pochopnie to kupiłem, a teraz wiem że mogłem się troche naciągnać ( oczywiscie moge oddać jeszcze ale z jednej strony niechce ... )
    https://allegro.pl/oferta/zestaw-panel-solarny-150-12v-inwerter-przetwornica-12174613319
    W najgorszym wypadku zamontuje panele na zewnątrz balkonu (brak zgody) :D ale narazie szukam rozwiązania by zrobić to wewnątrz.

Z drugiej strony nauka i pole doświadczalne w zakresie podstaw . Nie miałem z tym do czynienia a w przyuszłości chciałbym mieć choć jakie kolwiek pojęcie (planuje w domu obłożyć cały dach ) a niechce zdawać się tylko na fachowca który mi będzie w stanie wcisnąć każdy kit.

PS. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... jak mamy dzień pochmurny - to czy w dużych instalacjach otrzymujecie z paneli jakies ładowanie ?
    To tak jakbym miał zacieniony panel w słoneczny dzień :)
  • #13 20168934
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Przy połączeniu 2 paneli szeregowo ciężej zgubić cień. Z rana będzie na pierwszym po południu wejdzie na drugi. Poza tym w zależności od wersji SinusPro max. napięcie wejściowe to 50VDC. I te wersje z okrągłym wyświetlaczem lepiej radzą sobie kiedy napięcie z paneli jest niewiele wyższe niż napięcie aku.
  • Pomocny post
    #14 20168966
    gimak
    Poziom 41  
    krisppl3 napisał:
    PS. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... jak mamy dzień pochmurny - to czy w dużych instalacjach otrzymujecie z paneli jakies ładowanie ?
    To tak jakbym miał zacieniony panel w słoneczny dzień

To zależy od stopnia zachmurzenia, ale jest faktem, że lekka prześwitująca chmurka między panelem i słońcem powoduje mocny spadek prądu ładowania na wszystkich panelach. Przy zacienieniu jednego panela, przy panelach połączonych równolegle, wypada tylko panel zacieniony (może nie wypada całkowicie, bo to zależy od stopnia zacienienia - jak z chmurką), a moc uzyskana spada nieznacznie. Natomiast przy połączeniu szeregowym paneli, zacieniony panel decyduje o prądzie jaki otrzymujemy z paneli połączonych w szereg, mimo, że pozostałe panele będą maksymalnie oświetlone i przez to moc uzyskana z paneli mocno spada. Dlatego wg mnie, łączenie równoległe paneli jest korzystniejsze od łączenia szeregowego, w przypadku wędrującego zacienienia części paneli.
  • Pomocny post
    #15 20169025
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Kris, powiem co myślę, i jest to tylko moje zdanie. Niekoniecznie ktokolwiek musi się z nim zgadzać :-).
    Jeśli kupiłeś ten zestaw tylko jako zasilanie awaryjne, bez chęci zabawy i poznawania zagadnienia, to uważam że nie ma to sensu. Natomiast jeżeli chcesz robić jakieś doświadczenia, coś sprawdzać, podobnie jak Kol. Maverick, to zapewne ma to jakiś sens.
    Ta przetwornica ma 1 kVA, akumulator masz 100 Ah, a moduliki 360 Wp max., czyli raczej niewiele. Aku będzie w zasadzie ładowane tylko z sieci :-). Piszesz że moduły będą powoli ładowały aku. Ale kiedy, skoro nabije je już sieć i będą praktycznie cały czas naładowane?
    Moja instalacja PV nie jest nigdy zacieniona, nie mam żadnych przeszkód wokół domu, dach 70 stopni zachód, nachylenie 35. Słońce oświetla moduły latem już od 8.30, zimą ok. 11 (oczywiście kąt jest jeszcze spory), i uzysk roczny jest ok. 8 500 kWh. Gdybym miał, jak Ty, 360 Wp, to byłoby rocznie ok. 325 kWh. Biorąc pod uwagę że masz problem z cieniem, nie wiemy jaka jest orientacja modułów, możesz nie uzyskać nawet połowy tego. Raczej nie widzę sensu ekonomicznego tego rozwiązania. Założyłbym zwykły zasilacz awaryjny, na pewno tańszy, nie wydawałbym kasy na konstrukcje, moduły itd.
    Ale tak jak mówię, w celach poznawczych to już inna sprawa :-).
  • #16 20169027
    krisppl3
    Poziom 8  
    To tak dla fun`u :)
  • Pomocny post
    #17 20169234
    michalPV
    Poziom 31  
    krisppl3 napisał:

Teraz aktualnie mam takie niebo:

A taką produkcję:
    4 x 400Wp, 2 na południe szeregowo i równolegle z 2 panelami szeregowo na zachód.

PS. Fotka nieba oczywiście automatycznie dostosowana przez telefon. W rzeczywistości jest jasno ale poglądowo to widać, gdzie się słońce lekko przebija a gdzie nie ma szans.
  • #18 20169343
    dzidek1968
    Poziom 28  
    michalPV napisał:
    W rzeczywistości jest jasno ale poglądowo to widać, gdzie się słońce lekko przebija a gdzie nie ma szans.

W rzeczywistości nie jest jasno ;-). Uwierz mi, że to tylko nam wydaje się że jest niewiele ciemniej, ponieważ oko ma źrenicę dostosowującą ilość wpadającego światła do "zakresu" siatkówki (czyli przysłonę). Między pełnym słońcem a lekko zasłoniętym chmurką różnica w natężeniu promieniowania może być kilkukrotna. Przy zachmurzonym niebie moduły osiągają 10-20 % swojej wydajności. Jeśli maśz nawet zwykły luksomierz to możesz to sobie sprawdzić. Oczywiście lepszy jest miernik natężenia promieniowania słonecznego.
  • REKLAMA
  • #19 20169436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20169522
    michalPV
    Poziom 31  
    dzidek1968 napisał:
    W rzeczywistości nie jest jasno

Skoro produkcję miałem 0,47 kW to było dość jasno bo to prawie 30% max. mocy zainstalowanych paneli (a max.jakie osiągają to jakieś 70-75%). Podczas zachmurzonego nieba jest u mnie mniej więcej jak napisałeś:
    dzidek1968 napisał:
    Przy zachmurzonym niebie moduły osiągają 10-20 % swojej wydajności.

Maverick73 napisał:
    Tu dałem koledze michalPV do myślenia ...

Ano dałeś, nawet myślę czy by nie przetestować 100% połączenia równoległego moich paneli ale to zapytam o to w swoim temacie (jak naszkicuje schemat połączenia)
  • #21 20169540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20170025
    krisppl3
    Poziom 8  
    Maverick73 napisał:
    Zestaw jest do laika (bezobsługowy), i dopasowany elementami jak się o to martwisz. Tylko byś musiał podać więcej danych właśnie takich w jakim kierunku masz te panele i jaki tam dajesz pod ten inwerter pobór ... wtem można napisać ewentualnie jak rozszerzyć zestaw ... jak jest taka oczywiście możliwość.

Pochopnie miałem na myśli że bez wcześniejszego zbadania rynku. ale do rzeczy:
    Drugi panel w drodze. Zobaczymy....

Obciązenie średnio 80-100W maksymalnie, przez 16h/dobę, Słońce mam (jak jest / czyt. dzisiaj/ sierpień) od 10:30 do zachodu.
    Panele jak wspomniałęm przysłoniete barierką, (obecnie leży i testuje rozne połeozenia, jak przyjdzie drugi to bede robił to samo) jesli nic nie wskuram , panele lądują za barierką i bedą miały 100% swiatła w tych godzinach, jedynie bedą postawione pod kątem 90 stopni. Wychylić ich juz na pewno nie bede mogł.

Nie wiem jeszcze na ile mogę pozwolić sobie rozładować aku.
  • #23 20170304
    gimak
    Poziom 41  
    krisppl3 napisał:
    panele lądują za barierką i bedą miały 100% swiatła w tych godzinach, jedynie bedą postawione pod kątem 90 stopni. Wychylić ich juz na pewno nie bede mogł.

I to będzie najlepsze wyjście w tej sytuacji. Sądzę, że 90 st. to pionowe położenie paneli. W tym położeniu, panele będą dawały największy prąd w grudniu, a najmniejszy w czerwcu.
  • #24 20170707
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 20171767
    krisppl3
    Poziom 8  
    michalPV napisał:
    krisppl3 napisał:

Teraz aktualnie mam takie niebo:

A taką produkcję:
    4 x 400Wp, 2 na południe szeregowo i równolegle z 2 panelami szeregowo na zachód.

PS. Fotka nieba oczywiście automatycznie dostosowana przez telefon. W rzeczywistości jest jasno ale poglądowo to widać, gdzie się słońce lekko przebija a gdzie nie ma szans.

Jak to mozliwe skoro nie ma słońca a Tobie produkuje sie 470 watt ? To jak to w koncu jest ? w skoncu ładuje czy nie :)? W moim przypadku Ampery mam w pochmurny dzień o wartości ZERO, a mimo to w takim razie czy coś się ładuje ? - można stwierdzić ile ? jeśli tak to w jaki sposób ?
  • #26 20171818
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    krisppl3 napisał:
    W moim przypadku Ampery mam w pochmurny dzień o wartości ZERO, a mimo to w takim razie czy coś się ładuje ? - można stwierdzić ile ? jeśli tak to w jaki sposób ?
    Miałem do naprawy Volta, który zaniżał pomiar prądu o 2A.
  • #27 20171969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20172062
    krisppl3
    Poziom 8  
    Maverick73 napisał:
    krisppl3 napisał:
    Jak to mozliwe skoro nie ma słońca a Tobie produkuje sie 470 watt ?

Normalnie, widzisz ze przebija dziurami błękit ... to nie są jakieś chmury z armagedonu i jest światło rozproszone... niech każdy panel mu da 30% mocy to ma prawie 500W. Też ma 1.6kWp a Ty masz 0,18kWp i chmury nie są równe chmurom tak jak światło światłu.

Jasne , jasne .. Mam mnóstwo pytań bo nie wiem co tak naprawde się dzieje ... SinusPro1000s nic mi nie mowi... za mało danych pokazuje itd

Wyżej wspominacie że nie ma szans na ładowanie ... a jak widać u kolegi jest...

dlaczego mój inwerter nic nie pokazuje ?
    W taki pochmurny dzień mam przykładowe 13v.

Kupiłem drugi panel. Idę testować. Połączenie szeregowe i równoległe .
  • #29 20172102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20172111
    krisppl3
    Poziom 8  
    Z moich obserwacji wynika:

połączenie SZEREGOWE:

Jeden moduł 180w ustawiony w pozycji poziomej pod kątem 90 stopni - pochmurny dzień
    Na Inwerterze:
    Gdy załączam panele: wartość napięcia startuje od 20V / 0 A
    po 15 sekundach wartość spada do 13V / 0A
    po 15 sekundach wartość spada do 13V / 0A - nie mogę zrozumieć dlaczego te wartości nie wzrastają gdy są dwa moduły spięte

po 15 sekundach wartość = 14-18V / 5-8A
    po 15 sekundach wartość = 30-38V / 5-8A

połączenie RÓWNOLEGŁE:

Jeden moduł 180w ustawiony w pozycji poziomej pod kątem 90 stopni - pochmurny dzień
    Na Inwerterze:
    Gdy załączam panele: wartość napięcia startuje od 20V / 0 A
    po 15 sekundach wartość spada do 13V / 0A
    po 15 sekundach wartość spada do 13V / 0A - nie mogę zrozumieć dlaczego te wartości nie wzrastają gdy są dwa moduły spięte

po 15 sekundach wartość = 14-18V / 3-4A
    po 15 sekundach wartość = 14-18V / 11-14A - i TUTAJ PYTANIE ______________ Czy akumulator 110Ah może taki amper przyjąć ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia dwóch paneli solarnych (180W każdy) do przetwornicy Sinus Pro 1000S oraz akumulatora 100Ah. Zastanawia się, czy lepiej połączyć panele równolegle, aby uzyskać stabilne natężenie prądu, czy szeregowo, aby zwiększyć napięcie. W dyskusji podkreślono, że przy połączeniu równoległym, w przypadku zacienienia jednego panelu, pozostałe mogą nadal generować prąd, co jest korzystne w warunkach zmiennego nasłonecznienia. Użytkownicy sugerują również, aby unikać połączeń szeregowych w przypadku wędrującego cienia, ponieważ prąd będzie ograniczony przez najsłabszy panel. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące ładowania akumulatora oraz jego pojemności, a także zalecenia dotyczące monitorowania napięcia i prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA