logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować aplikację ze sprawdzarki cen na Androidzie bez dostępu do pulpitu?

206cc 06 Cze 2025 19:41 297 7
REKLAMA
  • #1 21571667
    206cc
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Witam
    Mam sprawdzarkę cen na Androidzie. Urządzenie to tablet wraz z wbudowanym czytnikiem kodów kreskowych. Na urządzeniu zostały przywrócone ustawienia domyślne i obecnie nie mam na nim aplikacji, która się ładowała od razu po uruchomieniu sprawdzarki. Mam natomiast identyczną sprawdzarkę i zastanawiam się, czy mógłbym przekopiować apkę z jednego do drugiego. Na tym urządzeniu, gdzie jest ta aplikacja, mogę jedynie wejść do ustawień Androida, czyli wyświetlacz, dźwięk, sieć i internet, ale nie widzę pulpitu Androida i nie wiem, czy mogę jakoś na ten pulpit się dostać celem zainstalowania apki czy skopiowania jej.
    Ma ktoś może pomysł, jak zgrać apkę i wgrać ją do drugiego urządzenia? Może w trybie recovery zrobić jakoś obraz systemu i wgrać go na tę sprawdzarkę, gdzie nie ma apki?
    Pozdrawiam i za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21571735
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 795
    Instalacji aplikacji też niedostępna?
  • REKLAMA
  • #3 21571753
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    >>21571667

A na działającym urządzeniu potrafisz podłączyć się przez USB i przeglądać pliki? Jeśli tak to zgraj wszystko i szukaj pliku .apk .

Tyle tylko, że jeśli dostawca rozwiązania był zapobiegliwy to aplikacja będzie dedykowana pod numer seryjny urządzenia i nie ruszy na innym.
  • REKLAMA
  • #4 21571816
    206cc
    Poziom 16  
    >>21571753
    niestety po podłączeniu przez kabel USB z komputerem urządzenie jest nie widoczne. Instalacja aplikacji nie dostępna ponieważ producent podchodzi do tematu aby zakupić całe nowe urządzenie
  • #5 21571829
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Włącz opcje programistyczne i w tym menu włącz Debugowanie USB.
    Następnie pobierz na komputer ADB AppControl z https://adbappcontrol.com/en/
    Podłącz czytnik po USB do kompa i spróbuj wyciągnąć interesującą cię appkę
  • REKLAMA
  • #6 21572094
    206cc
    Poziom 16  
    Witam
    Niestety opcje programistyczne są niedostępne w ustawieniach androida. Będzie lipa z tym zgraniem
  • #7 21572208
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Nie znam urządzenia, ale dostęp do ADB bywa też czasem możliwy w trybie Recovery.
    Tylko że wtedy już to mozolne grzebanie w linii komend, no i w ogóle ustalenie jak pakiet tej aplikacji dokładnie się nazywa. Bo nazwa wewnętrzna będzie czymś w podobie do com.cvte.hotkey.dispatcher...
  • #8 21573107
    ZnAl
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Często w tego typu urządzeniach jest jakaś ukryta możliwość wejścia do systemowej aplikacji ustawień, skąd już można włączyć debugowanie po USB.
    Co producent to inne rozwiązanie, czasami trzeba kilka(naście) razy dotknąć w jakimś miejscu (np. jakieś pole z numerem wersji), czasami podłączyć klawiaturę po USB-OTG i wcisnąć jakiś klawisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tablet z Androidem wyposażony w czytnik kodów kreskowych, na którym po przywróceniu ustawień fabrycznych zniknęła aplikacja ładowana automatycznie przy starcie. Pytanie dotyczy możliwości skopiowania pliku APK z działającego urządzenia na to bez aplikacji. Urządzenie z aplikacją nie jest widoczne po podłączeniu przez USB, a instalacja aplikacji jest zablokowana przez producenta, który wymaga zakupu nowego sprzętu. Opcje programistyczne i debugowanie USB są niedostępne, co utrudnia użycie narzędzi takich jak ADB AppControl do ekstrakcji APK. Sugerowano próbę dostępu do ADB w trybie recovery oraz poszukiwanie ukrytych metod wejścia do systemowych ustawień, np. wielokrotne dotknięcie numeru wersji lub podłączenie klawiatury USB-OTG, aby aktywować debugowanie USB. Wskazano również, że aplikacja może być powiązana z numerem seryjnym urządzenia, co uniemożliwia jej działanie na innym tablecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA