logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 64-bit – Reinstalacja bez formatu i odzyskanie usuniętych plików

elektronikq 07 Cze 2025 21:08 708 15
REKLAMA
  • #1 21572576
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Witajcie. Mój Windows 7 64bit już troszkę szwankuje. Nie mogę zainstalować niektórych programów, niektóre programy już nie działają. Potrzebuję go odświeżyć.
    Obecnie nie mogę zrobić formatu dysku i zrobić nowego systemu.
    Czy mogę jakoś zainstalować system aby pliki które zginęły/zostały usunięte przywrócić? Tak aby system działał normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 21572589
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    elektronikq napisał:
    Nie mogę zainstalować niektórych programów, niektóre programy już nie działają

Jakie "już" nie działają ?

Jak się używa wiele lat po zakończeniu wsparcia, to tak czasem się ma, to normalne.
    Na TE przypadki reinstalacja nie pomoże

Dodano po 2 [minuty]:

elektronikq napisał:

Czy mogę jakoś zainstalować system aby pliki które zgineły/zostały usunięte przywrócić? Tak aby system działał normalnie.

NAWET jeśli niektóre pliki przywrócisz, nie ma to nic wspolnego z "systemem pięknie działajacym". To błedne wyobrażenie
  • REKLAMA
  • #3 21572596
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Instalator wykryje instalację windowsa na partycji C, zmieni folder windows na windowsold i zainstaluje windowsa w nowym czystym folderze. Stary windows nie bedzie dostępny dla rozruchu. Aby był, możesz nowego windowsa zainstalować na partycji D, nie zmieniając partycji C, odblokuje ci się wybór systemu przy starcie boot loader i wybierzesz którą wersję uruchamiasz.
    Po prostu wybierasz to na początku instalacji.
  • #4 21572637
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 599
    elektronikq napisał:
    Czy mogę jakoś zainstalować system aby pliki które zginęły/zostały usunięte przywrócić?

Dlaczego instalowanie systemu ma niby przywracać pliki które usunąłeś?
  • #5 21572659
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    A nie pomyślałeś o punkcie przywracania?
  • REKLAMA
  • #6 21572736
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    elektronikq napisał:
    pliki które zginęły/zostały usunięte przywrócić?

Jeśli masz dysk SSD lub NVMe, to tam jest aktywna funkcja TRIM, a to znaczy, że skasowane pliki zostały usunięte bezpowrotnie.
  • #7 21572801
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    1. Nakładka.
    2.Tylko programy zewnętrzne.

W obu przypadkach konkrety do znalezienia na forum. Nadto to wyłącznie próby "na ślepo", bo przy tej ilości informacji "wsadowych" trudno by otrzymał Pan precyzyjne wskazania co, czym i jak zrobić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 21572821
    elektronikq
    Poziom 25  
    Bardziej mi chodzi o nakładkę.
    Przywracanie systemu nieaktywne - brak punktów przywracania.
    Chodzi o programy które kiedyś się chciały zainstalować a teraz nie chcą się zainstalować bo wyrzuca błędy.
  • #9 21572849
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    elektronikq napisał:
    a teraz nie chcą się zainstalować bo wyrzuca błędy.

Błędy się podaje. Nawet jeśli ty ich nie rozumiesz, mogą zawierac informację użyteczną.
  • #10 21574202
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 452
    elektronikq napisał:
    Czy mogę jakoś zainstalować system aby pliki które zginęły/zostały usunięte przywrócić? Tak aby system działał normalnie.

Proponuję najpierw się zapoznać z tym artykułem
    https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/nap...temowych-79aa86cb-ca52-166a-92a3-966e85d4094e
  • #11 21574393
    elektronikq
    Poziom 25  
    Proszę Bardzo błąd np. taki że nie mogę zainstalować tego programu proszę włącz system jeszcze raz. Uruchamiam system i jest to samo. Chociaż kiedyś normalnie się instalowało.
    Pytanie jak zrobić "nakładkę" tak aby wszystko stare zostało ale windows " ponaprawiał swoje pliki" jest to rozwiązanie na ok 2 miesiące.
  • #12 21574474
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    cmd
    SFC /scannow
  • #13 21764616
    elektronikq
    Poziom 25  
    Stanęło na tym że Windowsa zainstalowałem od początku po formacie dysku.
    Tylko po jakimś czasie wyskoczył mi komunikat że mam nieoryginalny system. Instalowałem to z klucza OEM (lapek) i nigdy nie miałem takiego komunikatu. Ktoś ma na to radę? Jak próbuje aktywować na tym numerze co zawsze był (OEM) to nie mogę tego zrobić.
  • REKLAMA
  • #14 21766969
    Recoil83
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    @kindlar Komenda SFC /scannow przeważnie naprawia wszystko, ale trzeba zaktualizować kilka rzeczy żeby naprawdę zadziałała, później w logach są wypisane problemy których nie można naprawić, mały filmik który porusza i tłumaczy tą kwestię.

• #15 21816662
    elektronikq
    Poziom 25  
    elektronikq napisał:
    Stanęło na tym że Windowsa zainstalowałem od początku po formacie dysku.
    Tylko po jakimś czasie wyskoczył mi komunikat że mam nieoryginalny system. Instalowałem to z klucza OEM (lapek) i nigdy nie miałem takiego komunikatu. Ktoś ma na to radę? Jak próbuje aktywować na tym numerze co zawsze był (OEM) to nie mogę tego zrobić.

Czy z tym mogę jakoś sobie poradzić?
  • #16 21817032
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Albo nośnik producenta zestawu lub partycja recovery, albo dowolny, ale wtedy trzeba użyć klucza "z naklejki" (która gdzieś tma jest/była - obudowa, wnętrze itp.).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system Windows 7 64-bit, który działa niestabilnie – niektóre programy nie instalują się lub przestają działać. Nie może wykonać formatu dysku, a chce odświeżyć system bez utraty danych. W dyskusji wyjaśniono, że reinstalacja systemu bez formatu tworzy folder Windows.old, zachowując stare pliki, ale nie gwarantuje przywrócenia usuniętych plików ani pełnej naprawy systemu. Przywracanie usuniętych plików jest trudne, zwłaszcza na dyskach SSD/NVMe z aktywną funkcją TRIM, która usuwa dane bezpowrotnie. Zaproponowano użycie narzędzia SFC (System File Checker) do naprawy uszkodzonych plików systemowych oraz rozważenie punktów przywracania systemu, jeśli są dostępne. Autor potwierdził brak punktów przywracania i potrzebę "nakładki" systemowej, czyli reinstalacji zachowującej stare pliki i naprawiającej system, co może być rozwiązaniem tymczasowym. Po ostatecznym formacie i reinstalacji pojawił się problem z aktywacją systemu Windows 7 OEM, który wcześniej działał poprawnie, co wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA