logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-NR818 – jaki zestaw głośników 7.2 polecacie, nowe i używane

ernestdamiandzwonkow 07 Cze 2025 21:47 252 8
REKLAMA
  • #1 21572618
    ernestdamiandzwonkow
    Poziom 3  
    Witam, posiadam Onkyo TX-NR818. W chwili obecnej jest w naprawie (wymiana DTS, takiego dostałem) i zastanawiam się, jaki zestaw głośników do niego był dedykowany. Rozważę każdą propozycję i pragnę zaznaczyć, że chciałbym wykorzystać wszystkie wyjścia... Chciałbym zobaczyć propozycje nowych, jak i używanych zestawów. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 21573613
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    17 lat temu jak kupowałem sprzęt, również chciałem wszystkie kolumny do 5.1. Sprzedawca zapytał do czego będą służyć, powiedziałem że do kina domowego, bo za niecałe dwa lata kończę remontować dom i wtedy kupię TV i tak dalej. Pan powiedział, skoro obecnie nie będę korzystał z kina 5.1 lepiej teraz kupić dwie lepsze kolumny a potem jak już przyjdzie czas dokupić resztę i na końcu jeszcze zapytał się do czego go będę używał. Przyszło mi do głowy, że jako odsłuch do grania na perkusji, zaproponował 300 watowe Jamo S-708. Minęło 17 lat sprzęt co kupiłem używam do dzisiaj a 5.1. dalej nie dokupiłem, okazało się, że nie jest potrzebny, bo tak dużo filmów nie oglądam.
    Jak go chcesz naprawdę używać? Czy celem jest oglądanie filmów w 5.1 czy słuchanie muzyki czy to i to albo jeszcze inaczej. Do filmów 5.1 (7.1) jak najbardziej do słuchania muzyki niekoniecznie, gdyż tylne kolumny powinny służyć tylko od wypełnienia przestrzeni a przednie do jakości i głównego odsłuchu. Ile chcesz wydać?
  • REKLAMA
  • #3 21573624
    ernestdamiandzwonkow
    Poziom 3  
    Wiesz, chciałbym poznać jego potencjał, bo to jednak nie tuzinkowy sprzęt. Myślałem podobnie, żeby kupić dwie konkretne kolumny i z czasem dokupić resztę. Ogólnie słucham muzyki, zależy mi na przestrzeni i szarpaniu nogawek, ale nie mogę się określić dokładnie, ponieważ nie znam potencjału tego sprzętu. Widziałem fajne kolumny Bose podłogowe 200 W oraz B&W, bardzo dużo osób mi je poleca, a z zestawów 7.1 mógłbym coś chcieć, ale zależałoby mi wtedy na tym, ażeby subwoofer miał powyżej 500 W.

Dodano po 4 [minuty]:

Dwie wolnostojące kolumny głośnikowe z czarno-szarym wykończeniem, widoczne kable wystające z otworów z tyłu. Dwie podłogowe kolumny głośnikowe marki Bose ustawione obok siebie na jasnej podłodze. Dwie stojące kolumny głośnikowe Bose o sześciennym kształcie i ciemnym wykończeniu, ustawione na drewnianej podłodze.
  • #4 21573635
    gadek80
    Poziom 31  
    Jak ma szarpać to te co ja mam :P Co prawda nie jest to jakaś super jakość dźwięku jak w droższych kolumnach, ale bez subwofera dają mocno radę. Tyle imprez przegrały, że transformator z moim Denonie stopił izolację na zwojach a potem jeszcze końcówki mocy :) Moje Jamo, na pewno lepiej brzmią jak grają głośniej niż na 1/4 czy 1/3 mocy. Na bocznej ściance mają głośnik basowy z basrefleksem wypuszczonym na przód.
    Jamo S-708

Dwie kolumny głośnikowe Jamo S-708 po bokach telewizora, ustawione w salonie.
  • REKLAMA
  • #5 21573639
    ernestdamiandzwonkow
    Poziom 3  
    Jaki to model, sprawdzę sobie zaraz, bo już mnie zaciekawiłeś 😁
  • REKLAMA
  • #6 21573647
    gadek80
    Poziom 31  
    Jamo S-708 Zdjęcie wyżej dorzuciłem. 50 metrów od domu słychać muzykę przy otwartym oknie.
    B&W też mogą być dobre, szczególnie w jakości dźwięku, chociaż nie jestem znawcą. Teraz jak kupowałem słuchawki nauszne wybór był między B&W a Audio-Technica. Padło na te drugie.
    Gdybym miał teraz kupować, gdzie już mi tak na mocy nie zależy, wybrałbym Indiany. Słuchałem u kolegi na Yamaha Musiccast stereo i grało bo bardzo wyraźnie i detalicznie co bardzo lubię.
  • #7 21573655
    ernestdamiandzwonkow
    Poziom 3  
    Widziałem filmik teraz i robią hałas niezły. Cena też przystępna za 1k parę. No dobra, a o 7.1 coś mi byś polecił? Mam taki zestaw Teufel Concept 5.1 i subwoofer jest naprawdę godny podziwu. 350 W szczyt, 175 W muzycznej. Ładnie schodzi i nie zamula, ale mam go rok i czegoś mi brakuje. W sumie to cały czas coś dokładam, to się nigdy nie kończy 😁 Miałem kiedyś zestaw 5.1 M Audio HTS, też pięknie grał, tylko bez suba, i wtedy z Yamahą 5930 po przeróbce to grało.
  • #8 21573660
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak naprawdę nie potrafię doradzić, bo nie siedzę w tym temacie, ale na pewno mogę stwierdzić, że w mocy, niesieniu dźwięku jest ważna ich wielkość a ten Tuefel to jakieś malutkie chuderlaki.
    Same preferencje Twojego ucha to ważna sprawa a potem jeszcze kasa. Wiem, że ja lubię detaliczność w dźwięku i dlatego słuchawki kupiłem od Audio-Technica i oczywiście budżet też był ważny, nawet droższe Sony 1000-xm4 grały znacznie gorzej.
    Słyszałem i wiem, że sprzęt wspomniany kolegi grał zdecydowanie bardziej detalicznie niż mój dlatego tak mi się podobał, lecz u Ciebie może być inaczej. Warto też wejść na forum audio założyć temat i na pewno zastanowić się zanim napiszesz czego tak naprawdę chcesz.
  • #9 21573667
    ernestdamiandzwonkow
    Poziom 3  
    Ok dzięki za podpowiedz.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Onkyo TX-NR818 poszukuje rekomendacji zestawu głośników 7.2, zarówno nowych, jak i używanych, z zamiarem wykorzystania pełnego potencjału amplitunera. Dyskusja podkreśla, że do kina domowego 5.1 lub 7.1 warto rozważyć zestawy z mocnym subwooferem (powyżej 500 W) oraz dobrej jakości kolumny frontowe, które odpowiadają za główny odsłuch i jakość dźwięku, natomiast tylne kolumny służą do wypełnienia przestrzeni. Wskazano na popularne i cenione modele takie jak Jamo S-708, które cechują się mocnym basem i trwałością, a także na marki Bose i B&W, znane z wysokiej jakości dźwięku. Użytkownik posiada doświadczenie z zestawem Teufel Concept 5.1 z subwooferem 350 W, który dobrze sprawdza się w basie, ale szuka czegoś bardziej rozbudowanego. Wskazano również na znaczenie indywidualnych preferencji odsłuchu oraz budżetu przy wyborze zestawu. Zalecane jest stopniowe dokupywanie kolumn, zaczynając od dwóch mocnych frontowych, a następnie rozbudowa do pełnego systemu 7.1 lub 7.2. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące słuchawek Audio-Technica jako przykład sprzętu o wysokiej detaliczności dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA