logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Behringer XENYX X1222USB – słaby sygnał prawego kanału, szumy i trzaski EQ

aserwaczek 08 Cze 2025 08:54 261 3
REKLAMA
  • #1 21572810
    aserwaczek
    Poziom 2  
    Witam, posiadam Behringer XENYX X1222USB, mam z nim dwa problemy. Pierwszy to nie działa prawy kanał, przeanalizowałem całą płytę, doszedłem do tego, że w tym miejscu jest sygnał, ale bardzo słaby:
    Płyta główna miksera Behringer XENYX X1222USB z zaznaczeniem problematycznego układu czerwoną i niebieską obwódką.

Lecąc po ścieżkach doszedłem do układu, na którym teoretycznie powinny być 4 sygnały, na tym układzie mam tylko trzy sygnały, brakuje jednego sygnału, dodaję zdjęcie. Na czerwonej nóżce jest sygnał, ale bardzo słaby (nie mogę dojść do tego, skąd ten sygnał dochodzi).

Zbliżenie na układ scalony IC38 na płytce drukowanej, z zaznaczonymi kolorowymi okręgami wokół kilku nóżek.

Druga rzecz, przy włączaniu korektora mam dziwne zakłócenia, szumy oraz trzaski.

Może ktoś z forumowiczów jest w stanie coś doradzić.
  • REKLAMA
  • #2 21572869
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1697
    Sprawdź dokładnie zasilania symetryczne na wzmacniaczach operacyjnych.
    Możesz się posiłkować schematem do 1832FX bo to chyba podobne tylko bez USB.
    Załączniki:
    • behringer_xenyx_1832fx_sch.pdf (6.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21572915
    aserwaczek
    Poziom 2  
    >>21572869

Stabilizatory na zasilaczu są nowe, napiecia +15, -15 oraz +5 są, przy włączeniu eq in, main mix, fbq diody na equalizerze mrugają, spadku napięcia nie ma ani na - ani na +

spróbuję jakieś informację wyciągnąć z tego schematu ale widzę że też inne są układy u mnie na płycie jest do max IC59 a tu na kanałach pokazują IC68
  • #4 21572923
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1697
    Sprawdź napięcia bezpośrednio na układach. Te trzaski to może być kondensator, albo WO lub brak jednego z zasilania na jakiejś sekcji - czyli przelotki.
REKLAMA