logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CUB CADET LT3 PR105 – rozrusznik nie reaguje, silnik nie odpala

kalwi2 08 Cze 2025 13:20 564 4
REKLAMA
  • #1 21573058
    kalwi2
    Poziom 3  
    Traktorek CUB CADET LT3 PR105 - nie kręci rozrusznikiem.
    Witam. Mam problem - traktorek nie reaguje na przekręcenie kluczyka. Podłączanie akumulatora powoduje pstrykanie przekaźników, światełko na stacyjce mruga co kilka prób.
    Sprawdziłem bezpiecznik i jest ok.
    Sprawdzałem rozrusznik, także jest ok.
    Wszystkie czujniki prawidłowo działają.

Co to może być???? Miał ktoś podobny problem.
    AI: Jaki jest stan akumulatora – był sprawdzany pod obciążeniem, jakie ma napięcie spoczynkowe i podczas próby rozruchu?
    naładowany
    AI: Czy sprawdzałeś przewody zasilające (masy, klemy, przewody do rozrusznika) pod kątem korozji, luzów lub uszkodzeń?
    tak
  • REKLAMA
  • #2 21573185
    _siekier
    Poziom 24  
    Ocena: 113
    A przekaźnik rozrusznika jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #3 21573330
    kalwi2
    Poziom 3  
    to podpowiedz jak to sprawdzić.....
  • REKLAMA
  • #4 21573424
    _siekier
    Poziom 24  
    Ocena: 113
    Jeśli masz taki jak na zdjęciu, to sprawdź, nawet przy pomocy żarówki 12V, chociażby od świateł pozycyjnych, czy na cewkę - czyli tam, gdzie przyłącza się cienkie przewody, czy tam właśnie dochodzi napięcie w momencie, gdy przekręcasz kluczyk w pozycję rozruch. Żarówka powinna się zaświecić. Jeśli nie, to nie ma sterowania przekaźnika rozrusznika, chociażby przez uszkodzoną stacyjkę, awarię czujnika pod siedzeniem itp. Generalnie, zwykła kontrolka z żarówką dużo Ci powie i ułatwi.
    W przekaźniku rozrusznika jeszcze mogła się uszkodzić cewka, czasem po prostu drut się odlatuje/oderwie od wstrząsów, albo styki się wypalą. Żeby sprawdzić cewkę, odepnij cienkie przewody, podaj w miejsce jednego z nich plus z akumulatora,a na drugi minus - jeśli jest ok, przekaźnik kliknie, jeśli styki są w porządku, to rozrusznik zadziała, jeśli są wypalone, to nie. Spróbuj zewrzeć te dwa terminale, gdzie przykręcone są dwa grubsze kable, choćby kluczem - rozrusznik powinien zadziałać.
    Załączniki:
    • CUB CADET LT3 PR105 – rozrusznik nie reaguje, silnik nie odpala 1257_img1_67-749_b_lnnm.jpg (45.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21575317
    kalwi2
    Poziom 3  
    Przekaźnik sprawdzony, rozrusznik też działa i dalej nic.
    Podmieniłem stacyjkę i też nic.

Zauważyłem, że nawet światła się nie włączają.
REKLAMA