logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Commax DPV-4HP – falujący obraz przez najprawdopodobniej elektrozaczep w furtce

jacek1313t 09 Cze 2025 01:42 258 17
REKLAMA
  • #1 21573764
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam,

wideodomofon Comax z monitorem DPV-4HP: obraz faluje od czasu do czasu przez elektrozaczep w furtce

Sprzęt: Zestaw Comax Korea
    Monitor: DPV-4HP
    Pamięć: VM-32H
    Kamera: DRC-40P
    Unifon: DP-4VR

Mam od 20 lat wideodomofon Comax w zestawie powyżej opisanym, a od kilku miesięcy mam problem z falującym obrazem z powodu zakłócenia od czasu do czasu przez elektrozaczep w furtce.

Cały zestaw był sprawdzone tydzień temu w serwisie Comax i wymieniono zasilacz w monitorze oraz zestaw optyczny kamery na nowy.

Będę wdzięczny za sugestię, co mam dalej naprawiać lub wymienić?
    Elektrozaczep czy może transformator, czy może coś innego mam sprawdzić

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co powinienem zrobić.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 21573784
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Wymiana samego zasilacza w DPV-4HP to niewiele, tam zapewnię potrzeba wymiany większości kondensatorów elektronicznych jak i w kamerce. Za przeproszeniem dałeś do złego serwisu a sam raczej tego nie ogarniesz.
  • #3 21573814
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2063
    jacek1313t napisał:
    wideodomofon Comax z monitorem DPV-4HP: obraz faluje od czasu do czasu przez elektrozaczep w furtce

Dlaczego piszesz, że przez elektrozaczep?
    Elektrozaczep w tym systemie uruchamiany jest z oddzielnego obwodu i nie powinien mieć żadnego wpływu na obraz. Jeżeli faktycznie ma wpływ, to trzeba szukać problemu w przewodach.
  • #4 21574164
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Jeszcze raz proszę o wszelką możliwą pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Fakty wyglądają tak:
    Zestaw był już dwukrotnie w ostatnich 3 miesiącach sprawdzany w GDI Polska, ul. Świątnicka 88, 32-031 Włosań, tj. w autoryzowanym serwisie i w tam też był przeze mnie zakupiony w 2004 roku.

Pod koniec kwietnia 2025 wymieniono zasilacz monitoraDPV-4HP, podobno z kondensatorami, a w czerwcu 2025 wymieniono optykę kamery DRC-40P.

Zestaw Commax jak nie działał od początku 2025 (w styczniu zaczął migotać obraz z kamery i czasami nie działał domofon przy furtce), tak nie działa nadal dzisiaj.
    Takie mam objawy z tym zestawem domofonowym:
    Średnio w 7 razy jest obraz na 10 podglądów z kamery na monitorze DPV-4HP, a w tych 3 czy 4 przypadkach są smugi i nic nie widać z kamery DRC-40P.
    Natomiast po naciśnięciu pamięci VM-32H i usunięciu obrazu i ponownym naciśnięciu kamery wyświetla się ostatni obraz z pamięciVM-32H, a nie z kamery DRC-40P.
    Przy furtce raz działa domofon, a raz nie działa po naciśnięciu dzwonka kamery DRC-40P.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo wygląda na to że autoryzowany serwis nie może tego naprawić.

Jacek
  • #5 21574173
    Ircys
    Specjalista Domofony
    To archiwalny system i jeżeli są z nim problemy, to raczej trzeba szukać coś nowego niż zajmować się takimi starociami. Przed zakupem trzeba by też sprawdzić przewody, bo one też mają duży wpływ na stabilne działanie systemu.
  • REKLAMA
  • #6 21574186
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Dokładnie to chce zrobić.

Chce kupić Commax zestaw HD, który będzie mnie z dwoma monitorami 10,1" i kamerą HD kosztował prawie 3.000 zł, co zaproponował mi dystrybutor Commax firma GDI Polska.

Ale żeby nie zostać z nowym nie działającym sprzętem HD chciałem najpierw naprawić stary zestaw z 2004, który miała te same objawy w 2019 roku i po wymianie w monitorze zasilacza na nowy działał beż żadnego zarzutu przez pełnych 6 lat od daty naprawy w GDI.

Jestem inżynierem, ale nie elektrykiem i w zasadzie wszystkie rzeczy poza elektroniką naprawiam sam.
    Dodam także zdjęcie monitora z pamięcią sprzed minuty, który tym razem zadziałał.
    Stary monitor wideo-domofonu Commax podłączony do ściany, z wyświetlonym obrazem z kamery.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne sugestie.
    Jacek
  • #7 21574194
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Naprawy tych staroci, nawet u tak poważnego dostawcy jak GDE, nie dają spokoju na zawsze (wiem to z autopsji), więc nie oczekuj cudów.
    Jako inżynier zapewne jesteś w stanie sprawdzić okablowanie i od tego bym zaczął, a dopiero później decydował się na zakup nowego systemu.
  • #8 21574210
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Niestety nie mam żadnych mierników.
    Zauważyłem tylko, że jak pomajstruje przy elektrozaczepie przy furtce, to pojawia się obraz w kamerze.
    Natomiast dziwi mnie, że autoryzowany serwis GDI Commaxa nie potrafi tego naprawić lub oświadczyć, że tej rzeczy nie da się naprawić.
    Łatwiej jest dla nich po wymieniać dobre części i za każdym razem wystawić fakturę.
    Jacek
  • #9 21574224
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Nie narzekaj na GDE, bo sam twierdzisz, że "jak pomajstrujesz przy elektrozaczepie przy furtce, to pojawia się obraz w kamerze", więc ewidentnie, to wskazuje na problem z przewodami. GDE przecież "nie majstruje w Twoich przewodach przy furtce", gdy naprawiają sprzęt w warsztacie.
  • #10 21574242
    jacek1313t
    Poziom 8  
    1. To jest jedna z dwóch możliwości spróbowania przywrócenia działania dzwonka i obrazy w kamerze przy furtce.

2. Druga możliwość spróbowania przywrócenia działania dzwonka i obrazy w kamerze nie ma nic wspólnego z elektrozaczepem, bo po naciśnięciu pamięci VM-32H i usunięciu obrazu i ponownym naciśnięciu kamery wyświetla się ostatni obraz z pamięci VM-32H, a nie z kamery DRC-40P, a zatem tak nie powinno być.
    Jak można to wyjaśnić, że zamiast obrazu z kamery DRC-40P wyświetla się ostatni oraz z pamięci VM-32H?
    Jacek
  • REKLAMA
  • #11 21574262
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ad 2
    Zapewne uszkodzenie w module pamięci. Do testów można ją odłączyć nawet na kilka dni.
  • #12 21574281
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Ircys napisał:
    "jak pomajstrujesz przy elektrozaczepie przy furtce, to pojawia się obraz w kamerze", więc ewidentnie, to wskazuje na problem z przewodami.

Albo z napięciami (prądami), to że włożyli nowy zasilacz wcale nie oznacza ze sprawny on też pewnie w magazynach sporo leżał wiec nie można mówić że "nowy" raczej powinien powiedzieć że leżak magazynowy.
  • #13 21574376
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Odnalazłem - jeden z 4 kabli do kamery jest poluzowany i musze go zlutować.
    Pamięć VM-32H jest ok.

Zanim kupię nowy wideodomofon HD za ok. 3.000 zł musze posprawdzać resztę kabli, bo odkryłem ze nie działa słuchawka dodatkowa na I piętrze, tzn. powoduje zwarcie i znika obraz na monitorze DPV-4HP z kamery.
    Po sprawdzam do końca tygodnia i jeszcze raz zawiozę ten starty zestaw do sprawdzenia w serwisie GDE.

Jacek
  • #14 21574416
    Ircys
    Specjalista Domofony
    jacek1313t napisał:
    Pamięć VM-32H jest ok.

Skąd to wiesz, skoro wcześniej pisałeś, że "podaje" obraz z pamięci zamiast z kamery?
  • REKLAMA
  • #15 21574446
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Odłączyłem pamięć i przestał działać monitor.
    Zawiozę w przyszły poniedziałek starty zestaw do sprawdzenia w serwisie GDE, sami to zaproponowali dzisiaj, żebym przewiózł to oni zmostkują pamięć w monitorze, bez zmostkowania monitor nie działa.
  • #16 21574498
    Ircys
    Specjalista Domofony
    jacek1313t napisał:
    Odłączyłem pamięć i przestał działać monitor.

A zwarłeś złącza 3-4? To jest niezbędne przy odłączonym module pamięci.
  • #18 21574513
    Ircys
    Specjalista Domofony
    jacek1313t napisał:
    Nie. Ale nie che tego robić samodzielnie, bo cały zestaw jest na gwarancji 3 miesięcznej GDE od dnia naprawy w dniu 6.6.2025.
    Nie chce stracić gwarancji i wolę im to zawieść

O jakiej utracie gwarancji piszesz? Odłączasz moduł pamięci, w to miejsce wpinasz (fabryczną!) złączkę ze zwartymi stykami 3-4 i co miałbyś w ten sposób tracić?

Podsumowanie tematu

✨ Wideodomofon Commax z monitorem DPV-4HP i kamerą DRC-40P wykazuje problemy z falującym obrazem, które pojawiają się sporadycznie i są powiązane z elektrozaczepem przy furtce. Zestaw z 2004 roku był dwukrotnie serwisowany w autoryzowanym serwisie GDI Polska, gdzie wymieniono zasilacz monitora oraz optykę kamery, jednak problem nie został rozwiązany. Obraz często jest zakłócony, a po naciśnięciu pamięci VM-32H wyświetla się ostatni zapisany obraz zamiast aktualnego z kamery, co może wskazywać na uszkodzenie modułu pamięci lub problemy z okablowaniem. Użytkownik zauważył, że poluzowany kabel kamery wymaga przylutowania, a dodatkowa słuchawka na piętrze powoduje zwarcie i zanikanie obrazu. Sugerowano sprawdzenie i naprawę przewodów, gdyż elektrozaczep jest zasilany z oddzielnego obwodu i nie powinien wpływać na obraz. Zalecane jest również sprawdzenie kondensatorów w monitorze i kamerze, a w przypadku dalszych problemów rozważenie wymiany całego systemu na nowy zestaw HD Commax. Moduł pamięci VM-32H wymaga mostkowania styków przy odłączeniu, co serwis GDI Polska oferuje wykonać w ramach gwarancji. Problemy z okablowaniem i zwarciami są kluczowe dla stabilności działania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA