logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna domowa - jakie przewody do obwodów/obwód oświetleniowy LED 24V

dawid_dec 09 Cze 2025 08:24 225 1
  • #1 21573852
    dawid_dec
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

W załączniku przesyłam projekt instalacji elektrycznej. Czy mogą Państwo odpowiedzieć na moje pytania?

- Czy do obwodu TM/26 prowadzony przewodem 5*4 mm można wyprowadzić przewód 3x2,5 mm na gniazdka w garażu, biorąc pod uwagę użycie odpowiednich gniazd na 16 A?

- Czy do regulatora obrotów rekuperatora mogę poprowadzić zasilanie z TM/8?

- Jaki przewód (ile żył i przekrój) puścić między centralą wentylacyjną a regulatorem?

- Chcę nowym obwodem (nie zaznaczonym w projekcie) puścić na piętro zasilanie małej rozdzielnicy na piętrze, będą tam 2 obwody oświetleniowe, 2 obwody gniazdkowe, obwód łazienki i obwód pralka z suszarką. Czy przewód 3-fazowy 5*4 mm będzie w porządku? Czy może obwód pralki i suszarki puścić do dolnej rozdzielnicy, a resztę na tym mniejszym rozdzielaczu?

- Czy na obwodzie TM/20 3x2,5 mm, gdzie jest zaplanowane oświetlenie LED 24 V i będą rozprowadzone taśmy LED na:
    1. salon z dolnym korytarzem – 26 m taśm, łączone co 5 m przewodem 3x1 mm do osobnego zasilacza 24 V
    2. łazienka - 6 m taśmy, łączona przewodem 3x1 mm na osobnym zasilaczu 24 V
    3. schody z górnym korytarzem – łącznie 17 m taśm, 3 tuby LED, łączone głównym przewodem 3x1,5 mm, a każdy schodek 3x0,75 mm łączony z głównym przewodem, do tego również osobny zasilacz i łączniki schodowe krzyżowy

- Czy do obwodu TM/9 prowadzony przewodem 3x2,5 mm można wyprowadzić przewód 3x2,5 mm na oświetlenie lustra takim samym przewodem, biorąc pod uwagę wybranie lustra z oświetleniem pod zabezpieczenie na 16 A?
    AI: Proszę o podanie przybliżonych długości tras kablowych dla poszczególnych obwodów, zwłaszcza do rozdzielnicy na piętrze, pralki i suszarki oraz regulatora rekuperatora – to pozwoli dokładniej dobrać przekroje przewodów.
    rozdzielnica na piętrze 6 m, pralka i suszarka od rozdzielnicy na dole 10 m, pralka i suszarka od rozdzielnicy na górze 6 m, regulator rekuperatora od gniazda TM/8 - 2 m
    AI: Jakie są moce (lub prądy znamionowe) planowanych odbiorników, szczególnie: taśm LED (dla każdego zasilacza), rekuperatora, pralki i suszarki?
    10 W/1 m taśmy 24 V, rekuperator max 1850 W, pralka 2000 W, suszarka 2000 W
    Załączniki:
    • projekt elektryki parter.pdf (345.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21573897
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    dawid_dec napisał:
    W załączniku przesyłam projekt instalacji elektrycznej. Czy mogą Państwo odpowiedzieć na moje pytania ?
    Pytania skieruj do autora projektu.
    Autor projektu robił "wizje lokalną.
    dawid_dec napisał:
    1. salon z dolnym korytarzem – 26 m taśm, łączone co 5 m przewodem 3x1 mm do osobnego zasilacza 24 V
    2. łazienka - 6 m taśmy, łączona przewodem 3x1 mm na osobnym zasilaczu 24 V
    Tak ne wolno robić !
    dawid_dec napisał:
    Czy może obwód pralki i suszarki puścić do dolnej rozdzielnicy, a resztę na tym mniejszym rozdzielaczu?
    Co to jest mniejszy rozdzielacz ?
REKLAMA