logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Golf 3 - gaśnie przy zmianie biegów i falujące obroty na gazie i benzynie

jarek31 17 Gru 2005 18:12 1626 9
REKLAMA
  • #1 2092477
    jarek31
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam w/w golfika który ma problemy z obrotami. Generalnie problem dotyczy gazu.Kłopot polega na tym za jak jade i zmieniam bieg przy małych obrotach to potrafi zgasnąć. Na bezynie dzieje sie podobnie ale nie az w takiej skali-mianowicie jak dłuzej stoi zapalony to sa falowania obrotów miedzy 800 a 600obr/min. Auto buło u mechanika i K... CH.... nic nie zrobił a skasował 250 za wymiane podstawki pod wtryskiwaczem i niby zerwany kabel przy sądzie. Troche czytałem na forum na podobne tematy ale jakoś nikt nie napisał w koncu czy poradził sobie wkoncu z tym tematem bo z tego co czytałem to dość czesty problem w tych autach z gazem...

z góry dzieki za odpowiedzi....
  • REKLAMA
  • #2 2092533
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam ! Podłączał ktoś to autko pod komputer ? Jeżeli tak to jakie miał błędy ?
  • REKLAMA
  • #3 2092631
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    odłącz akumlator na 24 godziny tym sposobem zresetujesz komputer jeżeli po tym zabiegu bedzie chociaż przez 1 dzień ok to winę ponosi komputer a raczej jego błędy które zapychaja pamięć kompa
    w tedy będziemy dalej szukać
  • #4 2092724
    jarek31
    Poziom 14  
    mam tez pytanie -- mechanik(który niezna sie na gazie) stwierdził ze był zerwany kabel od sądy , ale wczesniej czytałem coś ze u kogos tez jeden kabel od sady wisi luzem w aucie z gazem czy tak ma być, jezeki tak to od czego jest ten kabel i który zebym go mógł z powrotem odłączyć jesli tak ma być
  • REKLAMA
  • #5 2093150
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witaj!!!
    sonda ma być podłączona !!!(i sprawna) podłącz autko pod komputer....
  • #6 2104389
    jarek31
    Poziom 14  
    autko juz działa - problemem był niełączący kabel przy sondzie. Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Wszystko wyszło pod kompem. Mam tez pytanie -jak mozna zrobic sobie takiego VAG'a.
  • #7 2114565
    robert10
    Poziom 15  
    na allegro są vag-i , ale wiesz mi że nie zawsze samo podłączenie i sprawdzenie błędów rozwiązuje problemy , są usterki takie że potrzeba dużej wiedzy o naprawie zaistniałego błędu a to, to już lata praktyki ,
    pracuję na vag-u 4 lata i czasami siedzę kilka lub kilkanaście godzin żeby rozwiązać problem błędu ,porozmawiaj z innymi czy mam rację . mając
    za małą wiedzę można zrobić więcej złego niż dobrego ...pozdr.
  • #8 2235349
    margolf2
    Poziom 1  
    WITAM

Ja mam pytanko do pana " ROBERT10 " mianowicie posiadam taki vog-com i nawet działa tylko niewiem jak odczytywać wskazania BLOKU POMIAROWEGO głównie chodzi mi o wskazania LAMBDA FAKTOR jaka powinna być poprawna wartość na zimnym silniku i ciepłym silniku i w jakiej jednostce jest ten pomiar.

pozd MARIUSZ
  • REKLAMA
  • #9 2235609
    autoz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    pierwszego vaga kupilem w 90 roku i kosztowal tyle ze nawet boje sie wymieniac

a obsluga czyli procedury do tego sa tysiackrotnie cenniejsze
    nie sadze zeby takich informacji chcial ktos udzielac

kazdy samochod ma inne kolejnosci w bloku wartosci
    a sa opisane w instrukjach serwisowych do danego modelu
    po roku 97 sa na plytach zbiorcze dokumentacje
    i kosztuja koszmarne pieniadze
    posiadanie fejsika moze czasami pomoc ale czesciej przysparza pieniedzy serwisom:)
  • #10 2946535
    robert10
    Poziom 15  
    przepraszam ,.ze dopiero teraz ale miałem kłopoty z komp. i żadko bywam na forum ale kolega ,,autos ,,już to wyjaśnił -tylko ksążki serwisowe pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Volkswagen Golf 3 z problemami z gaśnięciem silnika przy zmianie biegów oraz falującymi obrotami zarówno na gazie, jak i benzynie. Problem nasila się na gazie, gdzie przy niskich obrotach podczas zmiany biegu silnik potrafi zgasnąć. Na benzynie występują nieregularności obrotów między 600 a 800 obr./min po dłuższym postoju. Diagnostyka komputerowa wskazała na problem z kablem sondy lambda, który był zerwany lub nieprawidłowo podłączony. Po naprawie połączenia sondy lambda problem ustąpił. Zalecane jest podłączenie auta do komputera diagnostycznego (VAG) w celu odczytu błędów i dalszej analizy. Użytkownicy podkreślają, że samo podłączenie do VAG nie zawsze rozwiązuje problem, wymagana jest wiedza i doświadczenie w interpretacji błędów. Wskazano również na możliwość resetu komputera poprzez odłączenie akumulatora na 24 godziny, co może pomóc w usunięciu błędów pamięci sterownika. Dyskusja zawiera także pytania o interpretację parametrów lambda i dostępność narzędzi diagnostycznych VAG na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA