logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kemppi Minarc Evo 180 Niskie napięcie obwodu otwartego, odgłos klikania - co sprawdzić w pierwszej k

tkoivuro 13 Cze 2025 09:11 1140 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21577984
    tkoivuro
    Poziom 1  
    Kemppi Minarc evo 180 nagle stracił napięcie w obwodzie otwartym.

Witam! Mój zaufany EVO 180 padł dzisiaj podczas budowy. Usterka jest dziwna; włącza się, elementy sterujące działają, ale nie mogę uruchomić żadnego pręta bez spiłowania końcówki pręta do gołego metalu i dotknięcia jasnego metalu na obrabianym przedmiocie. Gdy już zajarzę łuk, spawa tak jak wcześniej, ale uruchomienie jest bolesne. Wydaje się, że napięcie wyjściowe w obwodzie otwartym nie jest bliskie 90 VDC.

Ponadto spawarka wydaje odgłosy klikania lub tykania, jeśli mocno zwarłem wyjście, czego wcześniej nie robiła.

Znam się na falownikach i budowałem półprzewodnikowe cewki Tesli i nagrzewnice indukcyjne, ale nigdy nie otwierałem spawarki Kemppi. Szukam sugestii, co przetestować lub czego się spodziewać.

AI: Czy wydarzyło się coś niezwykłego tuż przed tym, jak spawarka zaczęła działać - skok napięcia, przeciążenie, spadek napięcia lub inne zdarzenie, które mogło wywołać problem?
    Dzień wcześniej spawał zupełnie normalnie. Odłożyłem go do magazynu i następnego dnia zaczął działać.
    AI: Czy zauważyłeś jakieś kody błędów, lampki ostrzegawcze, dziwne zapachy lub widoczne uszkodzenia (takie jak ślady przypalenia) na spawarce, wewnątrz lub na zewnątrz?
    Nic niezwykłego. Nie otworzyłem jeszcze urządzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21578055
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Sprawdzić jakość połączeń na zewnątrz i w środku oraz objawy przegrzania.
  • #3 21578206
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    >>21577984 Zdemontuj obudowę i sprawdź jakie masz napięcie na kondensatorach filtru zasilania przetwornicy mocy. Jeżeli będzie niższe od 370V - masz uszkodzony obwód PFC.
REKLAMA