logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy S23 Ultra – jak wgrać czysty soft EUX/XEO zamiast brandu Plus?

kingtip 14 Cze 2025 15:32 2847 17
REKLAMA
  • #1 21579226
    kingtip
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    Zakupiłem używany Samsung Galaxy S23 Ultra z brandingiem Plusa.
    Moje pytanie: jak zainstalować czysty soft EUX, ponieważ próbowałem Odinem i nic to nie daje?
    Dodam, że wgrywałem XEO Odinem wg instrukcji, a na koniec przywracanie ustawień fabrycznych i był sukces.
    Znalazłem taką jedną odpowiedź na elektroda.pl: "Wgraj mu CSC -> ILO i cały soft. Dostanie nagrywanie rozmów wbudowane. Mam aktualizacje na biegu wpadają. Polecam. Gwarancji nie tracisz. Co do blokad to lecą po numerze seryjnym." - o co kaman?
    Dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 21579349
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1288
    Musisz zmiec CSC (np na EUX) i przywrocic ustawienia fabryczne z poziomu systemu. Nic wgrywac nie trzeba. Pamietaj tylko, w telefonach z Plusa, po zmianie CSC na EUX nie bedziesz mial rowniez aktualizacji OTA.

Dla S23 polecalbym zmienic na THL. Tel bedzie czysty, a aktualizacje OTA beda przychodzic.
  • #3 21579444
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21579349
    Posługiwałem się tylko programem Odin (pobranie 5 plików – dodanie do Odina i instalacja, jest też opcja z jednym plikiem MD5 dodać w pole AP w Odinie), jak po prostu zmienić na THL czy EUX to nie wiem, czy chodzi o odblokowanie bootloadera i td.?

Dodano po 27 [minuty]:

>>21579349
    Jeszcze jedno co do EUX i OTA – czy ręcznie można będzie zaktualizować, czy już w ogóle nie będzie możliwości?
  • #4 21579490
    blahfff
    Poziom 42  
    kingtip napisał:
    jak po prostu zmienić na THL czy EUX to nie wiem

ODIN sluzy tylko do wgrania oprogramowania. Zmianie CSC na za darmo mozna zrobic np aplikacja SamFW Tool. Potrzebne jest jedynie wlaczone debugowanie adb.

kingtip napisał:
    Jeszcze jedno co do EUX i OTA - czy ręcznie można będzie zaktualizować czy już w ogóle nie będzie możliwości?

Mozesz poprzez wgranie oprogramowania ODINem, wybierajac plik HOME_CSC w miejscu CSC zeby nie wymazac danych. Lepiej wiec zmienic np na THL, czy SEK i miec spokoj i dzlajace OTA. W obu tych CSC nie ma zadnych smieci, logo operatora itp. ILO tez jest ok, ale tam zmianie ulega kalendarz, gdzie pierwszym dniem tygodnia jest niedziela, a nie poniedzialek.
  • REKLAMA
  • #5 21579509
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21579490
    Czy ten jeden plik HOME_CSC dodać w miejscu CSC, czy wszystkie 5 plików wg instrukcji? Dodam, że wgrywając 5 plików EUX nadal mam branding Plusa.
    SamFw jest na starsze modele. AI doradziło mi stronę i program Chimera.

Dodano po 12 [minutach]:

>>21579490
    Jakby co, to zamierzam zainstalować THL - ma się rozumieć, że jest język PL?
  • #6 21579532
    blahfff
    Poziom 42  
    kingtip napisał:
    Czy ten jeden plik HOME_CSC dodać w miejscu CSC czy wszystkie 5 plików wg instrukcji. Dodam że wgrywając 5 plików EUX nadal mam branding Plusa.

Nie masz wgrywac zadnych plikow, tylko zmienic CSC i zrobic reset do fabrycznych z poziomu ustawien telefonu. Przy aktualizacji softu recznie, musisz wrzucic wszystkie 4 pliki z softem, tylko w miejsce CSC wskazac ten z nazwa HOME_CSC.

kingtip napisał:
    SamFw jest na starsze modele. AI doradziło mi stronę i program Chimera.

Program dziala z kazdym wspolczesnym Samsungiem. Chimera jest platna.

kingtip napisał:
    Jakby co to zamierzam zainstalować THL - ma się rozumieć że jest język PL?

Oczywiscie, ze tak.
  • #7 21579543
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21579532
    To się jeszcze odezwę, jak mi poszło.
    Na razie dziękuję.
  • #8 21580404
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21579532
    Witam,
    Zamieniłem (po mojemu wgrałem) ten plik CSC Plusa na THL i różnica jest jak przy czystym oprogramowaniu – nie ma logo Plusa przy wyłączaniu/włączaniu telefonu, ale przy początkowej konfiguracji telefonu, gdzie są do zaznaczenia/odznaczenia aplikacje Samsunga i Google, też są aplikacje Plusa.
    Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21580711
    blahfff
    Poziom 42  
    Masz problem ze zrozumieniem prostego tekstu czy liczysz na jakis cud? Nie masz wgrywac softu na nowo bo to nic nie daje. Musisz zmienic CSC np na THL i zrobic reset do fabrycznych z ustawien. Wtedy brand zniknie ci w pelni. Co tu jest skomplikowanego?
  • #10 21580809
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21580711
    To jak się zmienia?
  • #11 21580882
    blahfff
    Poziom 42  
    kingtip napisał:
    To jak się zmienia?

Nie chce byc zlosliwy, ale:

blahfff napisał:
    Zmianie CSC na za darmo mozna zrobic np aplikacja SamFW Tool. Potrzebne jest jedynie wlaczone debugowanie adb.

Taki duzy przycisk "Change CSC" w zakladce MTP.
  • #12 21580960
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21580882
    ????⬇️
    Samsung Galaxy S23 Ultra – jak wgrać czysty soft EUX/XEO zamiast brandu Plus?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21580970
    zenekrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    W tym programie.
  • #14 21581138
    blahfff
    Poziom 42  
    >>21580970

Tak, w tym. Musisz wlaczyc debugowanie ADB, i wylaczyc automatyczna blokada w ustawieniach bezpieczenstwa.
  • #15 21585579
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21580970
    Dzięki, chyba wszystko OK, tylko czy ten skrót wersji oprogramowania CSC widoczny na zdjęciu z końcówką ...../EUX/PLS to normalne?
  • #16 21585731
    blahfff
    Poziom 42  
    Tak, to normalne.
  • #17 21585749
    kingtip
    Poziom 10  
    >>21580711
    Dziękuję. Zamykam temat. A co do rozumienia tekstu, to z matematyki, z zadań tekstowych, groziła mi 6-tka, ale była 5-tka🙂
  • #18 21585753
    kingtip
    Poziom 10  
    Ściągasz, instalujesz, otwierasz program SamFw Tool (na ten czas to wersja 4.9), następnie podłączasz telefon w trybie debugowania. Gdy widzisz, że jest połączony z portem USB (prawe górne okno programu), to zaznaczasz MTP > Change CSC > w małym oknie, które się pojawi, zaznaczasz odpowiedni region CSC.

Podsumowanie tematu

✨ W celu usunięcia brandingu Plusa z używanego Samsunga Galaxy S23 Ultra i wgrania czystego softu EUX lub THL, nie należy ponownie wgrywać całego oprogramowania przez Odin. Kluczowe jest zmienienie kodu CSC na odpowiedni (np. EUX lub THL) za pomocą narzędzia SamFW Tool, które wymaga włączonego debugowania ADB oraz wyłączenia automatycznej blokady w ustawieniach bezpieczeństwa. Po zmianie CSC konieczne jest wykonanie resetu do ustawień fabrycznych z poziomu systemu telefonu, co usuwa branding operatora i pozwala na czysty soft. Wgrywanie pliku HOME_CSC zamiast standardowego CSC podczas instalacji przez Odin pozwala zachować dane, ale nie usuwa brandingu. CSC THL jest polecane, gdyż umożliwia otrzymywanie aktualizacji OTA oraz zawiera język polski. Program Chimera również umożliwia zmianę CSC, lecz jest płatny. Po zmianie CSC na THL lub EUX branding Plusa znika, choć w początkowej konfiguracji mogą pojawić się aplikacje operatora. Skrót wersji oprogramowania z końcówką EUX/PLS jest normalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA