logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woda cieknie z sufitu przy lampie – wyciek po zakręceniu CO u sąsiadów wyżej

angela19960 14 Cze 2025 20:53 1797 16
REKLAMA
  • #1 21579502
    angela19960
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Mam mały problem, może podpowiecie, co zrobić.
    Mieszkam na 1. piętrze (blok 3-piętrowy). Wprowadziłam się 4 lata temu, do tej pory nie było problemów. Dwa dni temu z kinkietu lampy w suficie zaczęła lecieć woda. Odkręciłam lampę, okazało się, że woda leci z kołka po wkręcie od lampy,

. Zawołałam hydraulika, który zakręcił zawór od ogrzewania centralnego u sąsiadów wyżej i do nocy kapanie ustąpiło. Po ponownym odkręceniu zaworu nic już nie leci, jednak w drugim miejscu, przy drugiej lampie, pokazała się niewielka plama wody na suficie.
    Co może być problem?
    Sąsiad twierdzi, że u nich nic się nie działo i nie widzą problemu, chociaż nawet mnie nie wpuścili, żeby to sprawdzić. W poniedziałek będę się kontaktować ze wspólnotą mieszkaniową. Co mogę jeszcze zrobić i jaka może być przyczyna? Dołączam zdjęcia i film.
  • REKLAMA
  • #2 21579519
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Czy sufit jet podwieszany?. Ogrzewanie centralne … podłogowe ? U mnie ostatni spuszczali wodę z centralnego. Może u ciebie też spuszczali ostatnio i przy obniżaniu ciśnienia ujawniła się jakaś nieszczelność. W każdy razie raczej nieszczelność wyżej.
  • #3 21579520
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2645
    Ja miałem podobnie ale okazało się że w szafce z rozdzielaczem C.O. była nieszczelność i leciało w płytę żerańską.
  • #4 21579524
    angela19960
    Poziom 5  
    >>21579519
    Sufit nie jest podwieszany, brak ogrzewania podłogowego, dowiedziałam się, że 4 lata temu podczas szykowania mieszkania zmieniali położenie grzejnika.
    Czy po 4 latach wyszłaby taka awaria?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21579520
    Jak sobie z tym poradziliście? Jestem zielona w tym temacie, nie mam pojęcia, jakie dalsze kroki podjąć.
  • REKLAMA
  • #5 21579529
    Kris52
    Poziom 24  
    Jak remontowałem mieszkanie i zmieniałem położenie kaloryferów … wszystko nowe. Po kilku latach właśnie podczas spuszczania wody i obniżeniu ciśnienia zaczęło się lać. Okazało się że musiałem podokręcać wszystkie zawory przy kaloryferach bo powstały luzy może od zmian ciśnienia a może od zmian temperatur.

Najpewniej teraz już będzie ciężko znaleść jeśli spuścili wodę i wyjdzie dopiero podczas napełniania na jesień.
  • #6 21579531
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2645
    U mnie wystarczyło pierw naprawić rozdzielacz u sąsiadów a u mnie wiercenie sufitów w miejscach gdzie były plamy i spuszczanie wody z sufitu.
  • #7 21579534
    angela19960
    Poziom 5  
    >>21579529
    Z sąsiadami ciężko się dogadać, mieszkają nade mną, czyli raczej pewne, że problem jest po ich stronie. Poprosić ich, żeby dokręcili zawory?
  • REKLAMA
  • #8 21579535
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Skąd hydraulik wiedział że problemem jest CO? Chociaż to nie musi być problem CO.
    Są w pobliżu jakieś instalacje hydrauliczne albo CO?
    Jeżeli to nowe budownictwo to stropy są pewnie zrobione z płyty kanałowej. Zdarzało się że
    po 2-3 latach znajdowała się tam jeszcze woda ale 4 lata to już dosyć długi okres czasu i raczej nie powinno
    jej tam być. A zdarza się też że woda wpłynie w jednym miejscu a wypłynie w innym.
    Tak czy inaczej to raczej nie Twój problem tylko Wspólnoty. Jeżeli zalanie pochodzi z instalacji
    sąsiada (woda) to on odpowiada. Jeżeli z instalacji wspólnej (woda albo CO) to odpowiada Wspólnota.
  • #9 21579537
    angela19960
    Poziom 5  
    >>21579531
    Wspólnota mieszkaniowa powinna się tym zająć?
    A jak w tym przypadku z ubezpieczeniem?
  • #10 21579540
    Kris52
    Poziom 24  
    Moja rada może słaba ale ja bym dobrze ubezpieczył mieszkanie od zalania.
  • #11 21579541
    badboy84
    Poziom 43  
    Kris52 napisał:
    Najpewniej teraz już będzie ciężko znaleść jeśli spuścili wodę i wyjdzie dopiero podczas napełniania na jesień.

A od kiedy to się wodę spuszcza z instalacji? I w jakim celu niby? Żeby wszystko korodowało? Elektroda bawi i uczy :lol:
  • #12 21579545
    angela19960
    Poziom 5  
    >>21579535
    Hydraulik zasugerował, że to może być CO, chociaż pewności na to nie ma.
    W poniedziałek ma kontaktować się ze wspólnotą.
    Martwię się, bo mieszkanie jest dość nowe, sama na tym się kompletnie nie znam i boję się, że będzie potrzeba remontu.
  • REKLAMA
  • #13 21579550
    Kris52
    Poziom 24  
    W bloku wspólnoty w którym mieszkam na lato spuszczają wodę z pionów by można było przeprowadzać remonty. Zazwyczaj informują o tym. U mnie wczoraj spuszczali (słyszałem w 3 pionach na raz) a czy informowali to nie wiem bo od kilku dni chory w łóżku leżę i nie sprawdzałem informacji.

Wolałbym by nie spuszczali. Później wychodzą na jesień niespodzianki.
  • #14 21579552
    badboy84
    Poziom 43  
    Nie masz się czym martwić. Zgłosić problem do Administratora/Zarządcy Wspólnoty to oni muszą ustalić gdzie jest problem.
    Jeżeli problem nie leży po stronie Wspólnoty czyli nie pochodzi z części wspólnych wtedy należy się udać do sąsiada z góry.
    Jeżeli sąsiad nie będzie zbytnio skory do rozmowy a posiadasz ubezpieczenie to zgłosić sprawę swojemu ubezpieczycielowi.
    Oczywiście nie ze swojego ubezpieczenia ale celem wyegzekwowania odszkodowania. Ważne jest oczywiście posiadanie
    dokumentacji która będzie wskazywała na przyczynę.

Kris52 napisał:
    W bloku wspólnoty w którym mieszkam na lato spuszczają wodę z pionów by można było przeprowadzać remonty.

To jest jakaś abstrakcja już dla mnie. Od kiedy to mieszkańcom wolno dotykać się do instalacji która jest częścią wspólną? Takich rzeczy się nie robi w cywilizowanym świecie. Każda zmiana powinna być poprzedzona pismem z uzasadnieniem dlaczego ktoś np zmienia grzejniki. Powinna być tam też ujęta kalkulacja nawet orientacyjna czy nowe grzejniki są odpowiadające tym obecnym. Jeżeli ktoś tylko zdejmuje na czas remontu to jeszcze ok, ale takich rzeczy się raczej nie praktykuje. A uwierz mi że mam i miałem do czynienia z różnymi Wspólnotami.
  • #15 21579570
    Kris52
    Poziom 24  
    Nie wiem czemu tak robią ale kojarzę na jesień zawsze informację że dnia tego i tego nastąpi napełnianie instalacji co.
  • #16 21579602
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Czemu nikt nie bierze pod uwagę najprostszego wyjaśnienia czyli awarii pralki, zmywarki i zwykłego zalania mieszkania? Sąsiedzi nie chcieli wpuścić bo pewnie stali po kostki w wodzie. Skąd to wiadomo? Bo najprawdopodobniej instalacja oświetleniowa jest ułożona u sąsiada na podłodze i przepuszczona otworem w suficie. Jak będą robić remont ze zmianą paneli to na bank byli zalani. No i zalane mieszkanie wymaga intensywnego wietrzenia więc okna są na okrągło otwarte.
    Zalania przerabiałem kilkakrotnie bo mieszkanie powyżej jest od lat na wynajem i różni tam mieszkają. Jedna taka będąc w mieszkaniu nie słyszała, że woda z pralki leci poza wannę bo wąż wypadł. Woda po pionie centralnego lała się do nas i jeszcze dwa piętra niżej a jak żona pobiegła na górę to przez zamknięte drzwi usłyszała, że u niej jest sucho.
    Dwa tygodnie temu była jakaś awaria i na kilka godzin wyłączono wodę. W mieszkaniu nad nami został odkręcony kran przy umywalce, najemczyni w pracy, dzieciaki w szkole, udało się telefonicznie wydzwonić najstarszą córkę i woda nie zdążyła wypłynąć na klatkę.
  • #17 21579886
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Na pewno coś jest nie tak u sąsiadów nad Tobą.
    Ja tych nade mną nazwałem "wodnikami" bo łazienkę i przedpokój zalali już kilkanaście razy i prawie zawsze temu zaprzeczali.
    Dawniej jak w łazience miałem plafon, to w nim była woda.
    Nawet zalali mi zabudowę szafy w salonie - u siebie mieli w tym miejscu duże akwarium. :-)

Koniecznie powiadom administrację i zgłoś do ubezpieczyciela.
    U mnie zalania skończyły się, jak sąsiedzi dostali z ubezpieczalni kilka pokaźnych rachunków do zapłacenia.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu na pierwszym piętrze w bloku trzy-piętrowym pojawił się problem z przeciekającą wodą z sufitu przy lampie. Woda wyciekała z kołka montażowego lampy, a hydraulik zasugerował nieszczelność instalacji centralnego ogrzewania (CO) u sąsiadów z wyższego piętra. Po zakręceniu zaworu CO u sąsiadów kapanie ustało, jednak pojawiła się plama wody przy innej lampie. Sufit nie jest podwieszany, brak ogrzewania podłogowego, a cztery lata wcześniej podczas remontu zmieniano położenie grzejnika. Wskazano, że nieszczelności mogą ujawnić się po spuszczaniu wody z instalacji CO, co jest praktykowane w blokach na czas remontów. Zalecane jest zgłoszenie problemu do wspólnoty mieszkaniowej lub administratora, którzy powinni ustalić źródło awarii. W przypadku braku współpracy sąsiadów i posiadania ubezpieczenia mieszkania, warto zgłosić szkodę ubezpieczycielowi. W dyskusji pojawiły się sugestie, że awaria może wynikać z luźnych zaworów przy kaloryferach, nieszczelności rozdzielacza CO lub zalania spowodowanego przez urządzenia AGD u sąsiadów. Zalecane jest także dokładne sprawdzenie instalacji i ewentualne wiercenie sufitów w miejscach plam w celu osuszenia. Problem jest typowy dla instalacji CO w budynkach wielorodzinnych i wymaga współpracy wspólnoty oraz sąsiadów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA