logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Soundbar Philips Fidelio B97 – dlaczego przestały działać głośniki satelitarne?

DAREK-2 14 Cze 2025 22:31 885 4
REKLAMA
  • #1 21579604
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Mam problem ze swoim soundbarem Philips Fidelio B97, kupionym około 3 lata temu. Od niedawna przestały działać oba odłączane głośniki satelitarne, co jest dla mnie dość dziwnym zbiegiem okoliczności, że dotknęło to obu jednocześnie.

Opis problemu:
    - Po zadokowaniu do belki głównej soundbara dioda na obu głośnikach satelitarnych cały czas miga na czerwono.
    - Z głośników satelitarnych nie słychać żadnego dźwięku.
    - Po odłączeniu od belki i podłączeniu kablem USB do ładowania/zasilania dioda na głośnikach satelitarnych najpierw miga na biało-czerwono, zaś następnie zapala się ciągłym czerwonym światłem i z obu satelitów słychać wtedy wyraźne buczenie.
    - Kiedy odłączę kabel USB, to buczenie znika ale głośniki nie grają i nie pali się żadna dioda. Ręczna próba włączenia na satelitach nic nie daje - głośniki nie startują.

Co już zrobiłem i okazało się bezskutecznie:
    - Wyczyściłem styki zarówno na belce, jak i na głośnikach satelitarnych za pomocą sprężonego powietrza oraz wpiąłem je kilkukrotnie ponownie dociskając do soundbaru.
    - Sprawdziłem instrukcję obsługi – nie ma w niej opisanego manualnego procesu parowania satelitów, parowanie powinno być automatyczne po podłączeniu do belki.

Czy wie ktoś, dlaczego głośniki nie mogą się sparować z soundbarem i gdzie leży problem?
    Dodam, że główn belka działa prawidłowo, jest podłączona do TV za pomocą kabla HDMI 2.1 jako eARC, a także sparowana z domową siecią WiFi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21580231
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    Uszkodzenie wzmacniacza mocy w postaci jednego układu scalonego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21580445
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Albo brak zasilania w tym obwodzie.
    Pomiary jeszcze raz pomiary.
  • REKLAMA
  • #4 21580699
    DAREK-2
    Poziom 16  
    @Telo - uszkodzone akumulatorki w głośnikach?
    Jeżeli tak, to dziwne, że padły oba jednocześnie.
  • #5 21610928
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Głośniki wylądowały w serwisie, zostały wymienione akumulatorki i działają bez zarzutów. :-)
    Tak więc jakbyście mieli takiej same objawy, jak opisywałem, to na 99,99% winne są akumulatorki, które trzeba wymienić.
    Polecam Serwis ATV, ul. Jagiellońska 2, tel. 791 264 536, @: serwis(_at_)atv-video.pl który wymienił akumulatory.
REKLAMA