logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PA-2300 ADS – analiza połączeń końcówki mocy, dreny IRFP9240/240 razem, reverse engineering

igala57555 15 Cze 2025 14:46 180 3
REKLAMA
  • #1 21579993
    igala57555
    Poziom 5  
    Witam, ostatnio założyłem temat, z prośbą o podesłaniu zdjęć, lub schematu, do wzmacniacza PA-2300 ADS. Jednak wątpliwe jest to, że ktoś będzie posiadał do niego jakąkolwiek dokumentację, więc otwieram ten temat, aby przeprowadzić reverse engineering tego urządzenia.

Dałbym sobie radę sam, gdyby nie jedna zagwozdka, nad którą spędziłem już kilka dni. Otóż sekcja końcówek mocy, wydaje się źle zaprojektowana. Widać że ścieżki są oryginalne, jest nawet naklejka "ADS testowane". Chodzi o to, że dreny tranzystorów mocy (IRFP9240, IRFP240) są połączone ze sobą. Nie tylko ścieżką na płytce, ale też radiatorem, bo na obudowach mosfetów, nie ma podkładek (jest jedynie duża, plastikowa podkładka która oddziela taki mały radiator na którym są umieszczone tranzystory, od masy która jest na radiatorze głównym). Dodam jeszcze, że rezystory źródłowe nie są ze sobą elektrycznie połączone. Widać również, że ktoś kombinował (albo już w fabryce ktoś to zrobił) i od zacisków do połączenia wyjścia na głośniki i zasilania, podmienił prowadzenie ścieżek (myślę, że dobrze to uchwyciłem na załączonym zdjęciu). Nie mam również pojęcia, co robi tutaj przekaźnik. Obstawiam że jest on od zabezpieczenia, ale wygląda że odcina zasilanie, a nie wyjście głośników.

Pierwszym moim pomysłem, jest to, że jedna taka płytka generuje ujemną części sinusoidy (ta do której jest podłączona ujemna szyna zasilania), a druga to samo tylko że dodatnią część, bo obie płytki są identyczne. To by również wyjaśniało, dlaczego rezystory źródłowe nie są ze sobą połączone. Ale chyba to tak nie działa, bo mosfety IRFP9240 wzmacniają tylko ujemną część, a IRFP240 dodatnią (tak przynajmniej jest na schematach, dotyczących końcówki mocy na tych mosfetach).
    Drugim moim pomysłem, jest to, że układ ten działa na niesymetrycznym zasilaniu, mimo symetrycznego zasilacza. Jednak ten pomysł od razu kasuje, bo na wyjściu nie ma kondensatora, który będzie przepuszczał tylko napięcie przemienne.

Niestety ten wzmacniacz kupiłem w dość słabym stanie, bo w środku było mnóstwo luźnych kabli, więc nie mam możliwości sprawdzenia gdzie szedł jaki kabel.

Załączam zdjęcia pomocnicze w zrozumieniu mojego problemu:
    PA-2300 ADS – analiza połączeń końcówki mocy, dreny IRFP9240/240 razem, reverse engineering
    Za wszelką pomoc, dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21580433
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Jeśli robisz reverse engineering to narysuj po prostu schemat na podstawie rzeczywistego urządzenia. Jak będziesz już miał pełny, narysowany bezbłędnie schemat to będzie dokładnie wiadomo jakimi rozwiązaniami konstrukcyjnymi posłużył się projektant. Takie dziwienie się że coś jest zrobione tak czy siak niczemu nie służy gdyż jeśli to urządzenie działało i było sprawne, to nie ma w nim niczego dziwnego.
  • REKLAMA
  • #3 21581090
    igala57555
    Poziom 5  
    SlawekKedra napisał:
    Jeśli robisz reverse engineering to narysuj po prostu schemat na podstawie rzeczywistego urządzenia. Jak będziesz już miał pełny, narysowany bezbłędnie schemat to będzie dokładnie wiadomo jakimi rozwiązaniami konstrukcyjnymi posłużył się projektant. Takie dziwienie się że coś jest zrobione tak czy siak niczemu nie służy gdyż jeśli to urządzenie działało i było sprawne, to nie ma w nim niczego dziwnego.

A czy bez rysowania schematu na podstawie urządzenia, jest jakaś możliwość sprawdzenia gdzie podłączyć jaki kabel? Chodzi mi tylko o podanie zasilania i wyjście na gniazda głośnikowe, żeby sprawdzić w jakim stanie jest sam wzmacniacz i czy warto go przywracać do życia. Sygnał wejściowy i inne linie zasilania, są w jednej wtyczce, więc z tym nie ma problemu.

Dla mnie, narysowanie takiego schematu na podstawie urządzenia, będzie bardzo trudne i czasochłonne, bo nigdy czegoś takiego nie robiłem. Czy nie lepszym wyjściem, będzie po prostu zostawienie zasilacza, transformatora i zrobienia własnych końcówek mocy? W projektowaniu mam już trochę doświadczenia, więc nie był by to większy problem.
  • #4 21581118
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Nie mając schematu ani urządzenia na stole, w zasadzie nic nie można z nim zrobić sensownego.
    To, co z tym zrobisz to już Twoja rzecz, nie mogę przecież decydować co robisz z własnym urządzeniem. Wstawienie własnego wzmacniacza może być jedyną sensowną opcją jeśli nie jesteś w stanie go naprawić ale równie sensowne byłoby sprzedanie go i zakup jakiegoś sprawnego lub takiego który niekoniecznie jest sprawny ale jest do niego schemat.
REKLAMA