logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Abit BE6 obsłuży procesor powyżej 700 MHz z najnowszym BIOS-em?

KaziuWichura 17 Gru 2005 20:52 1260 8
REKLAMA
  • #1 2092932
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam! Chcialem sie dowiedziec jak to jest w praktyce z procesorem na tej plycie(i ogolnie na plytach). Chcialbym kupic wiekszy procesor(mam 500-tke). W dokumentacji jest, ze obsluguje do 700. Ale podobno mozna kupic wiekszy. Wiec juz nie wiem.

Dodam, ze mam najnowszy bios(ze str producenta).

Jezeli nie, to jaka plyte i procek warto kupic? Tak ok 1G.
  • REKLAMA
  • #2 2092970
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Do tej plyty wstawisz bez problemu procesory na rdzeniu Coppermine. Sprawdz na stronie producenta jakie FAB i rdzenie obsluguje.
    Z pewneymi trudnosciami mozna uruchomic procesory tualatin.
  • REKLAMA
  • #3 2092977
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Kurcze, mi to nic nie mowi ;D
    Teraz jak patrze na allegro, to duzo trudniej i drozej kupic na SLOTA.
    Tylko wlasnie nie wiem za czym sie rozgladac :/
  • REKLAMA
  • #4 2092986
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Kolega ma tego Abita BE6 v2 i chyba zakładał na nia 1.1Ghz pIII z tego co pamiętam. Moge się mylić.
  • #5 2093039
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    UUUU...a nie czasem BE6-II v2 ?
  • #6 2093062
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Mozesz kupic przejsciowke FCPGA na Slot1 lub procesor z przejsciowka w komplecie.
  • #7 2093152
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    KaziuWichura napisał:
    UUUU...a nie czasem BE6-II v2 ?

Masz rację :)
  • REKLAMA
  • #8 2135242
    jaszin
    Poziom 1  
    Chce się również włączyć do rozmowy, bo mam podobną płytkę Abit BH6, a na niej celka 333.
    Pożyczyłem tego kompa sąsiadowi i o nim trochę zapomniałem, ale chyba mu go zabiorę i poddam lekkiej modernizacji - będzie drugi sprzęcik dla tatki. Taki uniwersalny (multimedialny) z różnymi programami ale bez gier, z winXP, ofisem, dostępem do netu, winampem, divxem i p2p itp.
    Trochę posprawdzałem i popytałem ludków, co by tam można było wrzucić.
    Napewno procki na jądrze Coppermine i fsb 100MHz, jednak jest pytanie: czy lepszy jest celek 1Ghz, czy może nieco słabszy PIII z większym keszem??
    Myślałem o lekkim o/c, więc co by było lepsze pod tym kątem?
    Oczywiście trzeba będzie zamontować przejściówkę ze Slot1 na FCPGA.
    Pytanie mam także kolejne - a co z Tualatinami, które się ponoć bardzo fajnie podkręcają?
    Większość twierdzi, że na tej płytce nie ruszą, pomimo zastosowania dodatkowej przejściówki z FCPGA na FCPGA2. Przecież one chodzą na fsb100, więc teoretycznie powinny spokojnie zaskoczyć z dwoma przejściówkami.
    Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym względzie to proszę o info.
    Pozdro
  • #9 2135758
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    jaszin napisał:

czy lepszy jest celek 1Ghz, czy może nieco słabszy PIII z większym keszem??

Gdybym ja mial wybierac to wzialbym PIII.

Cytat:
    a co z Tualatinami, które się ponoć bardzo fajnie podkręcają?
    Większość twierdzi, że na tej płytce nie ruszą, pomimo zastosowania dodatkowej przejściówki z FCPGA na FCPGA2. Przecież one chodzą na fsb100, więc teoretycznie powinny spokojnie zaskoczyć z dwoma przejściówkami.

O tym raczej zapomnij, Tualatina obsluguja plyty glowne z mostkami 694T i 694X (i to nie zawsze).

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Abit BE6 oficjalnie obsługuje procesory do 700 MHz, jednak w praktyce można na niej uruchomić procesory Pentium III na rdzeniu Coppermine o wyższych częstotliwościach, nawet około 1,1 GHz, zwłaszcza z najnowszym BIOS-em. Procesory Tualatin są trudniejsze do uruchomienia na tej płycie, gdyż wymagają chipsetów 694T lub 694X, które nie zawsze są kompatybilne. Aby użyć procesora FCPGA na płycie z gniazdem Slot1, konieczne jest zastosowanie przejściówki FCPGA na Slot1. Wybór między procesorem Celeron 1 GHz a Pentium III z większą pamięcią cache zależy od planowanego zastosowania i ewentualnego podkręcania. Płyty Abit BE6 i podobne modele z chipsetem i mostkiem 440BX najlepiej współpracują z procesorami Coppermine na FSB 100 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA