logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POSZUKIWANY znawca:Yamaha EQ-500 vs EQ-550, EQ-630 vs EQ-1100 – różnice, pilot, magnetofony szpulowe

Arecki42 16 Cze 2025 07:29 885 3
REKLAMA
  • #1 21580573
    Arecki42
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników serwisu "elektroda". Szukam kogoś, kto zna się dobrze lub bardzo dobrze na sprzęcie audio vintage Yamahy. Mam kilka pytań związanych z tym sprzętem, a konkretnie dotyczących equalizerów tej firmy.

1) Czym różnią się korektory EQ-500 i EQ-550?
    2) Czy do korektora EQ-550 był pilot zdalnego sterowania, bo kiedyś gdzieś widziałem fotkę 550-ątki razem z pilotem na jakimś portalu "kupię-sprzedam" (taki w chwili obecnej posiadam w stanie tzw. "gabinetowym")?
    3) Czym różnią się korektory EQ-630 i EQ-1100 oraz który z nich jest lepszy (lub ewentualnie który z nich jest bardziej godny polecenia, i tutaj o ile się nie mylę pilot zdalnego sterowania był do obu tych modeli)?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące sprzętu Yamahy, a mianowicie spotkałem się w necie kiedyś z bardzo krótką notatką w formie wzmianki, że Yamaha produkowała magnetofony szpulowe. Starałem się w sieci znaleźć coś więcej na ten temat, ale niestety nie udało mi się to kompletnie.

*) Czy istotnie Yamaha produkowała i miała w swojej ofercie kiedykolwiek jakieś magnetofony szpulowe, a jeśli tak, to bardzo proszę o info odnośnie ich typów i symboli oraz gdzie mogę znaleźć jakieś informacje i zdjęcia takiego sprzętu?

Z góry bardzo pięknie dziękuję osobie lub osobom, które będą w stanie udzielić mi pomocy i odpowiedzieć na frapujące mnie pytania.
    Pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu "elektroda" i życzę wszystkiego najlepszego. Arkadiusz z Legnicy (miłośnik i kolekcjoner sprzętu vintage audio Yamahy).
    AI: Czy interesują Pana głównie różnice techniczne, brzmieniowe, funkcjonalne czy może wizualne pomiędzy wymienionymi korektorami?
    Naturalnie tylko różnice techniczne i brzmieniowe mnie interesują, bo wizualne widać "od ręki" na zdjęciach.
    AI: Czy w przypadku pilotów do korektorów Yamaha chodzi Panu wyłącznie o oryginalne piloty tej marki, czy również o zamienniki lub piloty uniwersalne?
    Interesują mnie najbardziej piloty oryginalne, co jest raczej w moim przypadku zrozumiałe z racji, iż jestem kolekcjonerem sprzętu audio tej marki, co prawda skromnym, ale jednak kolekcjonerem. Nie pogardzę jednak też informacjami na temat pilotów zamienników oraz uniwersalnych obsługujących sprzęt audio tej marki (Yamahy).
  • REKLAMA
  • #2 21580906
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1229
    Arecki42 napisał:
    *) Czy istotnie Yamaha produkowała i miała w swojej ofercie kiedykolwiek jakieś magnetofony szpulowe, a jeśli tak, to bardzo proszę o info odnośnie ich typów i symboli oraz gdzie mogę znaleźć jakieś informacje i zdjęcia takiego sprzętu?

Nie, Yamaha nigdy nie miała magnetofonów szpulowych w ofercie.
    EQ-500 ma 10 pasm korekcyjnych, EQ-550 ma ich 15.
    Arecki42 napisał:
    Czy do korektora EQ-550 był pilot zdalnego sterowania

Nie, fabrycznie nie było go w zestawie.
    Arecki42 napisał:
    Czym różnią się korektory EQ-630 i EQ-1100 oraz który z nich jest lepszy

EQ-630 ma tylko 7 pasm korekcyjnych i generalnie jest dość ubogim sprzętem.
    EQ-1100 ma 10 pasm i szersze możliwości niż EQ-500. EQ-1100 swojego czasu był chętnie wybieranym korektorem do studia ;)
    Mimo że EQ-550 ma 15 pasm korekcyjnych, to ma niższe możliwości od EQ-1100 - szerszy zakres, ale mniej profesjonalny.

Dodano po 3 [minuty]:

Zaznaczę tylko, że znawcą nie jestem, raczej amatorem
  • REKLAMA
  • #3 21580924
    Arecki42
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    >>21580906 Wielkie dzięki. Ale tak, jak zaznaczyłeś, takim znawcą do końca niestety nie jesteś. Coś tu się nie zgadza. Jestem posiadaczem EQ-550 w stanie tzw. "gabinetowym" i ma on też 10 pasm na kanał do korekcji. 500 od 550 wizualnie się nie różnią, stąd też moje pytanie, co je różni. Co do 630, to chyba nie jest ona taka uboga (zła), skoro bardzo trudno ją dostać nawet na eBayu. Już dużo łatwiej jest zdobyć 1100. Ale jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Życzę miłego popołudnia oraz wieczoru. Pozdrawiam. Arkadiusz z Legnicy.

Dodano po 13 [minuty]:

>>21580924 Tak więc moje pytanie nadal pozostaje aktualne. Może ktoś coś więcej konkretnie będzie mi w stanie odpowiedzieć.
  • #4 21630593
    slawek8514
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Ja, w innym temacie, ale też odnośnie EQ-550.
    Mianowicie, mam do sprzedania takowy korektor w bardzo ładnym stanie.
REKLAMA