logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Esab Artisto 400 – krzaki na wyświetlaczu, reset ustawień, co może być przyczyną?

reneeww 16 Cze 2025 14:44 177 3
REKLAMA
  • #1 21580948
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    Dzisiaj przy próbie załączenia mojej spawarki Esab artisto 400 (którą używam kilka razy do roku tak naprawdę), wyskoczyły na panelu przednim krzaczki. Dało się przełączać pomiędzy menu, ale na wyświetlaczu nie było normalnych nazw tylko jakieś krzaki. Po którymś ponownym uruchomieniu pojawiło się to co na zdjęciach, a potem zaczęła normalnie pracować. No prawie normalnie bo przedtem musiałem napięcie ustawiać dla danego posuwu drutu np. -3,8V teraz dla tego samego posuwu drutu musze robić korektę -7,3V żeby stabilnie spawała. Coś jest na rzeczy, i chciałbym dopytać bo pewnie zaraz się to może powtórzyć, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z nią i co zaczyna się dziać? jeden z błędów dotyczył pamięci wewnętrznej zapisanych ustawień spawania. Tak się zastanawiam czy ona nie ma gdzieś w środku baterii/akumulatorka do pootrzymywania np. pamięci i że już zaczyna siadać napięcie i wysypuje się pamięć albo coś? Ewentualnie zimne luty? zaśniedziałe wtyczki?

Esab Artisto 400 – krzaki na wyświetlaczu, reset ustawień, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 21581047
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    Na początek sprawdź czy masz transmisję światłowodem w przewodzie pomiędzy pulpitem a maszyną. Elementy optoelektroniki - również się starzeją!
  • REKLAMA
  • #3 21581103
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    to wchodzimy w tematy mi jeszcze nie znane. Nawet nie wiedziałem że jest tam światłowód. Ten pulpit od wielu lat mam uwiązany przy maszynie, i nawet go nie rozwijałem jeszcze. Twierdzisz że ten przewód pomiędzy pulpitem a inwerterem jest światłowodem? To mam dwa pytania: jak jest realizowane zasilanie pulpitu? czy są w tym przewodzie jeszcze normalne kable a światłowód idzie gdzieś pomiędzy? oraz jak sprawdzić transmisje światłowodem - co poczytać, jak podejść do tego tematu? O ile trochę z elektronikom miałem doświadczenia to ze światłowodami nigdy.

I przede wszystkim już dziękuje za odpowiedź.

Dodano po 10 [minuty]:

jeszcze wspomnę że u mnie inwerterem jest jednostka LUC400 żebyśmy się dobrze zrozumieli

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

okey, ściągnąłem serwisówkę i tak jest tam światłowód zasilanie panelu jest realizowane dodatkowymi kablami, i okazuje się że w środku są baterie. Hmmm.
    Ale jeszcze pytanie które pozostało jak na razie to jak sprawdzić poprawność działania tego światłowodu?

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Po postoju kilka godzin znowu wyskoczyły znaczki, dało się zauważyć fragmenty napisów na pewno w innym języku niz angielski chyba było to w niemieckim. I bardzo to było porozrzucane. Po ponownym restarcie pracuje normalnie i menu w angielskim
  • #4 21581852
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    To seria ARISTO. Wszystkie sterowane światłowodem. W kablu są2 nitki światłowodu i bodaj 4 normalnych przewodów z miedzi.
REKLAMA