logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca Bull 5 – napęd nie reaguje, świeci czerwona dioda LED, reset nie działa

qbawozniak 19 Cze 2025 14:26 294 7
REKLAMA
  • #1 21583786
    qbawozniak
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim użytkownikom elektrody.pl.

Mam problem z napędem Beninca Bull 5, który od pewnego czasu spędza mi sen z powiek.
    Napęd działał bezproblemowo przez około 2 lata, ale niestety jakieś 2–3 miesiące temu przestał współpracować.
    Pierwsze objawy były takie, że po np. otwarciu przestawał się zamykać i nie reagował na pilota. Po kilku godzinach można było z powrotem zamknąć/otworzyć bramę z pilota. I na chwilę problem znikał. Starałem się samodzielnie zlokalizować przyczynę usterki, rozkręciłem napęd i go przeczyściłem, poprawiłem wszystkie styki, sprawdziłem fotokomórki mostkując odpowiednie porty (phot i com) – nic nie rozwiązywało problemu. Skończyło się na wezwaniu serwisu, ale gdy przyjechał, brama oczywiście działała bez zarzutu. Zabrali płytę główną do sprawdzenia, ale wszystko według nich było ok. Po odebraniu płyty na 2 miesiące problem zniknął. Teraz znowu przestała reagować na pilota.
    Na płycie głównej cały czas świeci się ciągłym światłem czerwona dioda LED. Próbowałem zresetować płytę zgodnie z instrukcją, ale dalej po podpięciu zasilania trzy razy miga zielona dioda, raz zamiga czerwona i zapali się na stałe. Nie reaguje ani na pilota, ani na przyciski z płyty głównej. Czy ktoś ma pomysł, co może być przyczyną?

Dołączam zdjęcia, jak mam wykonane podpięcie, bo może będzie to pomocne.

Dziękuję z góry za wszelkie pomysły i sugestie.

Kuba

• REKLAMA
  • #2 21583800
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1002
    Co się dzieje jak zrobisz tak, w centrali X4, w niektórych K4, sekcja J17 zaciski sterowania impulsowego 5 i 6, zewrzyj je na chwilkę, brama powinna ruszyć, następne chwilowe zwarcie powinno ją zatrzymać, następne odwrócić jej ruch.

Jeżli będzie tak jak piszę to jest coś nie tak z radiem.
  • REKLAMA
  • #3 21583818
    qbawozniak
    Poziom 2  
    >>21583800

Masz na myśli zaciski P.P. i COM?
  • #4 21583822
    rokbok
    Poziom 40  
    Jeżeli to inna centrala niż ta o której myślę to tak P.P. i COM.
  • #5 21583832
    qbawozniak
    Poziom 2  
    >>21583822

Po zwarciu słychać cyknięcie, ale brama nie rusza.
    Zapala się też zielona dioda LED.
  • REKLAMA
  • #6 21583835
    rokbok
    Poziom 40  
    Będę gdybał, może kondensator przy silniku.
  • #7 21583844
    qbawozniak
    Poziom 2  
    >>21583835

Teraz nie ma już nawet cykania po zwarciu.

A centrala to Core.
    Co do kondensatora, jest jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy to jego wina?
  • REKLAMA
  • #8 21583865
    rokbok
    Poziom 40  
    qbawozniak napisał:
    Co do kondensatora jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy to jego wina?

Zmierzyć jego pojemność odpowiednim miernikiem, np. multimetrem.
    Najpewniejsze jest kupić nowy o takich samych parametrach i podmienić, nie jest to droga rzecz.

Dodano po 2 [minuty]:

qbawozniak napisał:
    Teraz nie ma już nawet cykania po zwarciu.

I to jest zastanawiające, raz jest tak, drugim razem inaczej, może serwis się pomylił i jednak elektronika szwankuje.

Podsumowanie tematu

✨ Napęd bramowy Beninca Bull 5 przestał reagować na pilota, a na płycie głównej świeci się ciągłym światłem czerwona dioda LED. Problem pojawił się po około dwóch latach bezawaryjnej pracy i charakteryzuje się nieregularnym działaniem – brama otwiera się, ale nie zamyka, a po kilku godzinach funkcjonuje poprawnie. Próby samodzielnej diagnostyki obejmowały czyszczenie napędu, poprawę styków oraz mostkowanie fotokomórek (zaciski phot i com), bez efektu. Serwis po sprawdzeniu płyty głównej nie wykrył usterek, a problem na pewien czas ustąpił. W dyskusji zasugerowano testowanie sterowania impulsowego poprzez chwilowe zwarcie zacisków P.P. i COM na centrali Core (sekcja J17, zaciski 5 i 6), co powinno uruchomić i zatrzymać bramę. Brak reakcji na ten test oraz brak cyknięcia wskazuje na możliwą usterkę kondensatora przy silniku. Zalecane jest zmierzenie pojemności kondensatora multimetrem lub jego wymiana na nowy o tych samych parametrach, gdyż kondensator jest niedrogim elementem i często przyczyną takich problemów. Różne objawy i brak jednoznacznej diagnozy sugerują, że elektronika napędu może być uszkodzona mimo wcześniejszych testów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA