logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie procesora dźwięku ULTRAFEX do miksera BEHRINGER UB 1002 - jak?

Bartex-Dj_dB 17 Gru 2005 21:54 3891 10
REKLAMA
  • #1 2093148
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem gdyż zamierzam kupić procesor dzwięku i nie zabardzo wiem jak go podłączyć.W mikserze BEHRINGER UB 1002 jest wejście na Jack (gróby) opisane jest FX.To tam>??Prosiłbym o jakiś schemacik lub opisik.Pozdrawiam i zgóry dziękuje.!!!!:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2093796
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Przez to urządzenie sygnał musi przechodzić a następnie trafiać do dalszych torów audio. Niedopuszczalne jest (bo nie miało by większego sensu) miksowanie sygnału ultrafexa z sygnałem z przed niego- tak jak to się robi w przypadku efektów typu delay czy reverb. Jednym słowem do wejścia ultrafexa podłączasz wyjście miksera a do jego wyjścia np. wzmacniacz. Jest jeszcze kilka innych sposobów na poprawne podłączenie tego urządzenia ale wydaje mi się że najbardziej eleganckim było by użycie insertów (np.sumy) pod warunkiem że w stole takowe posiadasz.
  • REKLAMA
  • #3 2094269
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ale poco w Ultrafex'sie cztery gniazda (styłu) canon i jack????????Jak to podłączyć?Które to wejście a które wyjście????Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2094974
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Wejście to input, a wyjście to output. Każde z wejść i wyjść ma gniazdo XLR i TRS.
    Podłączasz to w następujący sposób: z wyjść miksera (main out) do wejść efektu (przewody TS-TS), z wyjść efektu do końcówki mocy czy czegoś innego (TRS lub XLR).
    TS to jack mono, TRS stereo :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2095393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2097327
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Bardzo serdecznie wszystkim dziękuje za porady!!
    mam tylko jeszcze jedno pytanie po co w mikserze BEHRINGER UB 1002 wejśćie FX SEND ?????????????:?::?::?:
  • #7 2097335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2097348
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Nie bardzo rozumiem...Co można podłączyć pod wejśćie FX??To wejśćie jest stereo czy mono!!!!(mało sie znam na efektach więc nie kojaże co te wszystkie nazwy oznaczają)
  • Pomocny post
    #10 2097909
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Na tym mikserku masz jedynie FX send co oznacza że jest to wyjście na zewnętrzny efekt. Oczywiście nie musisz koniecznie do niego podłączać efekt możesz tam podłączyć np. odsłuch. Na mikserze masz gałeczkę FX send która jest sumą wysyłanego sygnału, składającego się z proporcji ułożonych przy pomocy gałek FX send na poszczególnych wejściach. Powrót efektu wpinasz na jedno z wejść miksera (stereo lub mono)
    Załączniki:
    • Podłączenie procesora dźwięku ULTRAFEX do miksera BEHRINGER UB 1002 - jak? UB1002.jpg (71.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2098224
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Bardzo wszystkim dziękuje za zainteresowanie sie moim tematem.Teraz wiem jak podłączyć efekty.Wszystkiego najlepszego na święta...:D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Procesor dźwięku ULTRAFEX należy podłączyć do miksera BEHRINGER UB 1002 poprzez wysłanie sygnału z wyjścia miksera (np. main out) do wejścia procesora (input), a następnie z wyjścia procesora (output) do wzmacniacza lub innego urządzenia końcowego. ULTRAFEX posiada wejścia i wyjścia zarówno w formacie XLR (canon), jak i jack TRS, co umożliwia różne konfiguracje połączeń. W mikserze BEHRINGER UB 1002 znajduje się wyjście FX send, które służy do wysyłania sygnału do zewnętrznych efektów takich jak delay czy reverb. Powrót sygnału z efektu należy podłączyć do jednego z wejść miksera (mono lub stereo). Wejście FX w mikserze to wyjście sygnału (send), a nie wejście, dlatego do podłączenia efektu używa się FX send jako wyjścia, a powrót efektu podłącza się do kanału miksera. Kabel TS to jack mono, a TRS to jack stereo. Najbardziej eleganckim sposobem podłączenia procesora efektów jest użycie insertów miksera, jeśli są dostępne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA