logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Haier Revive Plus multisplit – czy obie jednostki muszą działać jednocześnie, by chłodzić?

wojmax 19 Cze 2025 23:59 600 4
REKLAMA
  • #1 21584286
    wojmax
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Dzień dobry.
    W zimie ( bo taniej niż w sezonie ) zakładałem w domu klimatyzację Haier revive plus multisplit, mającą chłodzić dwa osobne pokoje. Zrobiło się ciepło i chciałem schłodzić tylko jeden pokój i moje wielkie zdziwienie że klimatyzacja nie chłodzi, tylko "wieje" sam wiatrak. Sprawdzam w drugim pokoju i tu o dziwo po chwili zaczyna być odczuwalny zimny podmuch. Wracam do pierwszego pokoju i tu zostawiona wcześniej włączona klima też zaczęła dmuchać zimnem. Wyłączyłem zatem klime w drugim pokoju bo tam mi nie była potrzebna, znowu wracam do pierwszego a tutaj przestaje chłodzić. I teraz moje pytanie do znawców tematu - czy aby to chłodziło muszą być włączone obydwie jednostki jednoczesnie ? jeśli tak to bez sensu zrobiłem zakup i montaż.
  • REKLAMA
  • #2 21584306
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 231
    Nie znam konkretnie tego modelu, ale nie spotkałem się z taką konstrukcją, w której 2 jednostki musiałyby działać jednocześnie.
    Obstawiam, że sytuacja u Ciebie wynika z jakiejś losowej korelacji. Spróbuj jeszcze raz włączyć tylko 1 jednostkę. Bo to, że na początku nie wystartowała chłodzenia, może wynikać, że większość multi musi działać w 1 trybie (wszystkie jednostki w chłodzeniu/wszystkie jednostki w grzaniu).
    Sytuacja, że jednostka przestała chłodzić, mogła wynikać z tego, że albo termostat ją wyłączył (wokół klimatyzatora zrobiło się wystarczająco zimno) lub wyłączyłeś obie, po czym włączyłeś tą 1 (w tej drugiej sytuacji musisz odczekać kilka minut na to, by sprężarka mogła ponownie wystartować- w klimatyzatorach szczególnie jeśli chodzi o multi opóźnienie ponownego startu sprężarki może być kilkanaście minut nawet). Mogło też być tak, że termostat wyłączył tą jedną, obniżyłeś temperaturę, ale opóźnienie startu sprężarki nie pozwoliło na chłodzenie przez jakiś okres.

Przetestowałbym dłużej to/skontaktował się z montującym. Choć nie wykluczam, że ktoś mógł wpaść na taki dziwny pomysł, by ten multi tak dziwnie działał.
    Z pewnością nie może być tak, że jeden jest ustawiony w chłodzenie, drugi w grzanie (nawet czasem, jeśli jest wyłączony). Przy okazji upewnij się, że tryb który włączyłeś to chłodzenie (zwykle oznaczone śnieżynką) i temperatura ustawiona na pilocie jest niższa od temperatury pomieszczenia(przy próbie możesz ustawić minimum, później tą którą ma utrzymywać). Bo w Auto(zwykle A- ale nie to auto przy wentylatorze, bo tamto dotyczy obrotów wentylatora) czy osuszaniu (kropelka wody) klimatyzatory potrafią się zachowywać w dziwny sposób, a ludzie tego często używają przez pomyłkę/z niewiedzy/bo firma kazała ustawiać auto(co z jakichś powodów jest promowane przez działy techniczne, ale nie koniecznie w każdym urządzeniu działa tak jak powinno)
  • REKLAMA
  • #3 21584587
    wojmax
    Poziom 13  
    Zrobiłem kolejną próbę, każda jednostka wewnętrzna ma identyczne nastawy. W grupie działają i chłodzą, pojedynczo przestają chłodzić. Nie wiem czy ten typ tak ma czy może to jakiś błąd montażu. Chyba będe musiał napisać do serwisu
  • REKLAMA
  • #4 21602384
    Redemptor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy udało się rozwiązać problem?
    Być może kable sterujące są zamienione w agregacie. Pomyłone A z B.
  • #5 21603231
    wojmax
    Poziom 13  
    prawdopodobnie tak było aczkolwiek nie mam pewności, montażysta coś poprawiał z kablami i jest już OK.
REKLAMA