logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP C2003/C2503 – błąd autoryzacji skanowania na maila Onet po zmianie SSL/TLS

wzkpol 20 Cze 2025 13:25 627 9
REKLAMA
  • #1 21584641
    wzkpol
    Poziom 7  
    Mam problem na 2 urządzeniach Ricoh MP C2003 oraz MP C2503. Przez długi czas scan na maila działał ok, a dzisiaj nie skanuje. Pojawia się komunikat, że autoryzacja z tym odbiorcą nie powiodła się. Skrzynka pocztowa na Onet Poczta. Co może być przyczyną?
    Na Onet znalazłem taką informację:

17 czerwca br. wyłączyliśmy możliwość łączenia się z Onet Pocztą przez nieszyfrowane połączenia (np. bez SSL/TLS).

Jeśli Twój program pocztowy nie jest odpowiednio ustawiony, może po prostu przestać pobierać i wysyłać wiadomości.

Jeśli korzystasz z programu do obsługi maili (np. Outlook, Thunderbird, aplikacja w telefonie), upewnij się, że łączysz się z naszą pocztą w bezpieczny sposób.
  • REKLAMA
  • #3 21585854
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Miałeś (masz) zapewne konfiguracje bez szyfrowania o porcie 25. Musisz ustawić z szyfrowaniem i port 465 lub 587.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21586261
    wzkpol
    Poziom 7  
    Ricoh MP C2003/C2503 – błąd autoryzacji skanowania na maila Onet po zmianie SSL/TLS

Tak mam ustawione i nie działa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21586602
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Dodatkowa sprawa to autoryzacja na serwerze onetu - tu tez mogli przyblokować. Powinieneś mieć włączoną weryfikacje dwuetapową, włączony protokół smtp i wygenerowane hasło dla aplikacji i takie wpisane do urządzenia.

Pozdrawiam
  • #7 21586837
    wzkpol
    Poziom 7  
    Ustawiałem wszystko i nie chce ruszyć. Może polecicie jakąś inną pocztę. Kiedyś miałem na WP, ale też coś pozmieniali i zmieniłem pocztę na Onet. Na Gmail wiem, że też są problemy, ale może coś trzeba też włączyć na poczcie w Google.
  • REKLAMA
  • #8 21589589
    Romeoo
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    A włączyłeś SSL z poziomu panelu? jest w ustawienia smtp. Na gmailu działa, trzeba zrobić o czym pisał cefram, w sieci jest pełno tutorali, chyba trzeba usunąć spacje w wygenerowanym haśle.
  • #9 21589719
    wzkpol
    Poziom 7  
    Temat można uznać za zamknięty. Przeszedłem na płatną domenę pocztową naszą firmową. Dziękuję również "Cefram" za prywatną wiadomość i chęć pomocy zdalnej.
  • #10 21590003
    gregoryse78
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Skonfiguruj to lepiej na Gmailu – tam wszystko działa bezproblemowo.
    Ustawianie skanowania z własnej domeny to zaproszenie do problemów. RODO? Prywatność? W przypadku jakiegokolwiek wycieku czy incydentu – to wyszło w teorii od Ciebie. To nie tylko zły pomysł – to zwyczajna głupota/bezmyślność.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z funkcją skanowania na maila na urządzeniach Ricoh MP C2003 i MP C2503 pojawiły się po zmianach w polityce bezpieczeństwa serwera pocztowego Onet, który wyłączył obsługę nieszyfrowanych połączeń SMTP. Konieczne jest skonfigurowanie urządzeń do korzystania z szyfrowanego połączenia SSL/TLS na portach 465 lub 587. Dodatkowo, na serwerze Onet może być wymagana weryfikacja dwuetapowa oraz wygenerowanie hasła aplikacji do autoryzacji SMTP. Pomimo poprawnej konfiguracji, problem mógł wynikać z blokad po stronie serwera lub niepełnej obsługi protokołów bezpieczeństwa przez urządzenia. Wskazano alternatywę w postaci korzystania z konta Gmail lub płatnej domeny pocztowej, które oferują stabilniejsze i bezpieczniejsze połączenia SMTP. Zalecane jest również usunięcie spacji w wygenerowanym haśle aplikacji oraz włączenie opcji „Użyj bezpiecznego połączenia SSL” w panelu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA