logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CASE CVX 170 błąd SGR 048 – ciągnik nie rusza po wrzuceniu biegu, co sprawdzić?

newfuture2546 21 Cze 2025 12:47 609 8
REKLAMA
  • #1 21585445
    newfuture2546
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z CASE CVX 170. Wywala błąd SGR 048. Po wrzuceniu biegu do przodu lub do tyłu na LCD wyświetla się, że niby wrzucił bieg, ale po dodaniu gazu ciągnik nie rusza. Co oznacza ten błąd? Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć. Co sprawdzić najpierw?
    Dodam, że był znajomy z diagnozą, ale ciągnik się łączył, a po chwili rozłączał, nie mógł "wejść głębiej", żeby zobaczyć, co go boli.

Added after 5 [hours] 35 [minutes]:

Dodam, że w gnieździe od diagnozy jest + i -
    Jedynie na liniach CAN jest na jednej 2.46V, a na drugiej 2.56V, więc podejrzewam, że przez to jest problem z diagnoza. Z tego co wiem to na lini High powinno być około 4.5V
  • REKLAMA
  • #2 21585861
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    Napięcie na lini CAN masz prawidłowe, więc to nie to.
  • REKLAMA
  • #3 21586150
    dejv42
    Poziom 22  
    Ocena: 198
    Wystarczyło poszukać w google. Niskie napięcie na linii 30 tzn., że stale napięcie zasilające sgr jest za niskie albo go tam nie ma w ogóle. Sprawdź bezpieczniki i zasilanie modułu sgr powinno być po zapłonie 12 i stale 12 najlepiej sprawdź żarówka bo miernik ci pokaże nawet jak będzie kabel wisiał na włosku albo styk będzie kiepski na kostkach.
  • REKLAMA
  • #4 21586289
    newfuture2546
    Poziom 2  
    >>21586150 Szukałem na necie, ale nie mogłem właśnie znaleźć. Na pewno to sprawdzę.

Added after 7 [minutes]:

>>21586150 Jedyne, co znalazłem na necie, to takie coś:
    "Błąd SGR 048 w kontekście ciągnika oznacza problem z czujnikiem prędkości obrotowej wału korbowego lub jego obwodem. Ciągnik może nie ruszać po wrzuceniu biegu z powodu braku odczytu prędkości obrotowej silnika przez sterownik."
    Ale raczej wątpię, że tu może być problem, bo ciągnik normalnie odpala itp.

Added after 49 [seconds]:

To nie wiem, czemu miał problem z łączeniem.
  • REKLAMA
  • #6 21586325
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    Żeby potwierdzić @dejv42

SGR - 48 Supply voltage (potential 30) too low
    Cause:
    The controller detects low voltage on the permanent power supply line potential 30 below 9V.
    Possible causes:
    1. Battery voltage low.
    2. A fuse is burned.
    3. Alternator regulator malfunction.
    4. The controller has a bad connection to power or is not grounded properly.
    Solution:
    Check for fuse faults, battery voltage, alternator regulator output and the controller connection to power and ground.
    Fault is stored, warnlamp signals and stopp tractor slowly. Main switch solenoid valves is off.
    1. Check fuse F9.
    2. Check other ECCU's for stored errors concerning under voltage.
    If yes:
    • Check for actual Battery voltage. Please measure directly on the batterie.
    • Check alternator output voltage.
    If no:
    • Unplug connector X16/21 of SGR, mount adapter, measure voltage between PIN12 and PIN3 (switch igni-
    tion OFF). The voltage should have Battery level. If so, switch on big electrical consumers like working-
    lights, or fans. If the voltage drops, the error occured due to a low charged battery. If the voltage is
    already without extra consumers below 9V, measure Voltage between PIN12 and chassis ground. If the
    voltage is higher, then the failure can be found in the ground line (PIN3 of X16/21) else look in supply line
    from F9 to PIN12 of X16/21.
  • #7 21586340
    newfuture2546
    Poziom 2  
    >>21586325 Dzięki, bardzo się przyda, na pewno na przyszły weekend dam znać, czy coś się udało znaleźć. A można wiedzieć, skąd zaczerpnąłeś te informacje?

Added after 2 [minutes]:

Spróbujemy jeszcze raz, może coś się uda.
  • #8 21586601
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    To z serwisówki do Steyr CVT 6135, 6145.... w zasadzie to to samo co Case.
  • #9 21588513
    newfuture2546
    Poziom 2  
    Jeszcze jedno pytanie, czy może być taki olej do hydrauliki?
    RENOLIN B 46 HVI
    Tak mi podaje wyszukiwarka, czy polecacie coś innego?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W ciągniku CASE CVX 170 pojawia się błąd SGR 048, który oznacza zbyt niskie napięcie zasilania stałego (potencjał 30) poniżej 9V w module SGR. Objawem jest brak reakcji ciągnika na wrzucenie biegu mimo wskazania na wyświetlaczu LCD. Przyczyną mogą być: niskie napięcie akumulatora, przepalony bezpiecznik (szczególnie F9), uszkodzony regulator alternatora lub złe połączenia zasilania i masy modułu sterującego. Zaleca się sprawdzenie bezpieczników, napięcia akumulatora bezpośrednio na zaciskach, poprawności działania alternatora oraz połączeń elektrycznych modułu SGR. Problem z diagnostyką może wynikać z nieprawidłowego napięcia na liniach CAN (powinno być około 4,5V na linii High). Dodatkowo wskazano, że informacje o błędzie pochodzą z serwisówki do Steyr CVT 6135/6145, które mają podobną elektronikę jak CASE. W dyskusji pojawiło się także pytanie o olej hydrauliczny RENOLIN B 46 HVI, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA