logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć access point bez wymaganego kontrolera? Cechy AP z konfiguracją przez www

Janek088 22 Cze 2025 19:22 615 16
REKLAMA
  • #1 21586530
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    W jaki sposób mam znaleźć sobie acces point do modemu, który wpinam, konfiguruje przez przeglądarkę i on wtedy działa?
    Nie szukam tu pomocy, żeby ktoś mi znalazł tylko pomocy jak mam to wyszukać. Kupiłem już dwa acces pointy do swojej sieci domowej i uwaga potrzebują one kontrolera za ponad 1000 zł.
    Jeden to jakiś cisco a drugi nie pamiętam. Chcę kupić trzeci i ostatni raz coś normalnego, że podpinam skrętką z jednej i z drugiej strony, zasilanie (ewentualnie poe) i to działa. I żeby to faktycznie działało a nie, że zwiększa tylko zasięg a transfer prawie zerowy jak w tych wzmacniaczach gniazdkowych

Nikt na tym allegro nie opisuje, że te ap potrzebują kontrolerów a ja potem bujam sie ze zwrotami.
    Jest gdzieś jakaś lista czy coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21586550
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Witaj.
    Każdy system posiada dokumentację. Jeśli nie chcesz podpowiedzi i wskazania konkretnych urządzeń, które działają, to musisz ich dokumentację studiować.

Niektóre systemy wymagają kontrolera, ale można jego ekwiwalent uruchomić na komputerze, skonfigurować wszystko i dalej AP może działać z odłączonym kontrolerem.

Jeśli chodzi o Cisco to często do jednego sprzętu występują różne rodzaje oprogramowania i tak na przykład AP przeznaczony do pracy z kontrolerem można zmienić w AP typu stand-alone.

Nie podajesz jednak modeli urządzeń, więc ciężko ocenić, czy masz możliwe jakieś dodatkowe opcje z nimi związane.
  • Pomocny post
    #3 21586578
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    Mogę podpowiedzieć co ja używam. Mam w domu trzy APeki TP-LINK WR-802N (plus w głównym ruterze). Działają tylko na pasmo 2.4GHz, ale mi to wystarcza. Ten jest nalepiony koło futryny okiennej abym miał zasięg na ogródku kiedy zdarza mi się tam pracować z laptopem.
    Tanie, pobór mocy 1.3W. Dodatkowo wyleciał switch PoE C3560 a przyszedł maluszek TL-SG608E. Przy trzech AP + switch miałem pobór mocy na poziomie 50W teraz 5W. Maluchy są bardzo oszczędne. Rocznie daje mi 400kWh.

Jak znaleźć access point bez wymaganego kontrolera? Cechy AP z konfiguracją przez www

Wszystko jest dziecinne proste w konfiguracji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21586580
    KOCUREK1970
    Ocena: 5456
    Janek088 napisał:
    Nikt na tym allegro nie opisuje, że te ap potrzebują kontrolerów a ja potem bujam sie ze zwrotami.

A są i tacy, co opisują - sam kupiłem swego czasu 2 x Aruba IAP-215, działają jak złoto do dziś.

A druga sprawa - idziesz w sprzęt korporacyjny i jesteś zdziwiony wymaganiami?
    Przecież to wszystko, to sprzęt z likwidowanych sieci.
  • #5 21586675
    jprzedworski
    Ocena: 828
    KOCUREK1970 napisał:
    A druga sprawa - idziesz w sprzęt korporacyjny i jesteś zdziwiony wymaganiami?
    Przecież to wszystko, to sprzęt z likwidowanych sieci.

Właśnie. Jak firma miała np. od 5 szt. w górę, bo spora przestrzeń, nie będą się bawić w indywidualne konfigurowanie i uaktualnianie każdego AP. Tylko kontrolerem.
  • #6 21586731
    KOCUREK1970
    @jprzedworski
    Dokładnie.

@Janek088
    Zwłaszcza że taki sprzęt ma zupełnie inne wsparcie samego producenta w oprogramowaniu czy łatki security – i teraz ktoś ma kilkadziesiąt takich AP pod opieką i co, będzie każdego indywidualnie z palca updatował?
    A przez kontroler zrobi update testowo np. kilku sztuk, wyizoluje je, zapisze logi, przejrzy je i dopiero wtedy decyzja działu IT: "lecimy z resztą, all jest ok".
    Albo co się zdarza, zaobserwowano problemy i jest szansa to zgłosić producentowi, który indywidualnie nas wesprze w załataniu problemu, czy dajesz dostęp do problematycznych AP i niech sam producent się przyjrzy, co tu jest nie halo.

Taki sprzęt corpo, no też ma swój czas i też przychodzi moment jego wymiany, bo okazuje się, że taniej wyjdzie zakup nowego sprzętu z przypisaną już licencją wsparcia, niż płacić po okresie wsparcia dodatkową kasę za licencję i support.
    A jest i tak, że sprzęt dostaje definitywną notkę EOL i za żadne pieniądze nie przedłużysz jego życia – koniec i czas na wymianę, jeśli zależy ci w firmie na bezpieczeństwie, a to rzecz podstawowa i kluczowa.
    I to jest właśnie najczęściej taki sprzęt oferowany na Allegro.

Swego czasu kupiłem Cisco Meraki 16 z wgranym OpenWRT - 2 sztuki, też działały spoko i mam je awaryjnie w razie problemów z HP Aruba 215.
    Te Aruby, co kupiłem, to wersja HP Aruba IAP-215 (Instant Access Point) i mogę je zrobić pod kontroler, a mogę je zrobić jako samodzielne i autonomiczne.
    Co więcej, w wersji IAP (Instant Access Point) mogę zrobić tak, że same AP mają swego rodzaju wbudowany wirtualny kontroler i dzięki temu może 1 taki AP zarządzać (Master-Slave) pozostałymi AP z klastra.
    Niestety, już sprzęt jako taki zakończył żywot u producenta i nie dostanie nowszych rewizji oprogramowania - mam tego świadomość, ale w domu aż nadto wystarczające.
    Ale ma nadal update'y łatek bezpieczeństwa, jeśli idzie o domeny i zagrożenia (DRT).
    Ale co istotne - taki sprzęt corpo nie jest dla każdego, a już tym bardziej laika.
    Mnogość ustawień, wzajemnych zależności jest tak rozbudowana, że to NIE jest tak, że sobie coś 2 razy klikniesz jak w sprzęcie SOHO i działa.
    Czyli jak zrobisz reset do fabryki, to nie masz kompletnie żadnych ustawień i działającej sieci Wi-Fi - masz tylko utworzone 2 kanały techniczne do nawiązania połączenia i dopiero wtedy, od podstaw tworzysz swoją sieć, SSID, klucz szyfrowania, moc nadawania i jeszcze miliard innych ustawień.
    Ale co fajne, zrobisz ustawienia, zapiszesz je jako kopię na dysku i uwaga, możesz te ustawienia edytować i zmieniać i taki zmieniony plik wgrać na AP i sprawdzić działanie.

I kolejna sprawa, właśnie oprogramowanie producenta, produktów typu corpo - nie każdy producent daje najnowsze oprogramowanie każdemu, kto daną jednostkę AP kupił, czasami trzeba założyć u producenta konto, czasami musimy wykupić dodatkowe wsparcie, a czasami wsparcie dostanie tylko pierwszy kupujący.
    Oczywiście w internecie można znaleźć strony, gdzie taki soft jest dostępny bez utrudnień z akapitu wyżej.
    I dlatego, lepiej publicznie tego nie wskazywać, co by nie zablokowali danej www.
  • #7 21587359
    Janek088
    Poziom 11  
    @dt1 @sanfran @KOCUREK1970 @jprzedworski
    Panowie, na wstępie dziękuję za liczne odpowiedzi. Jestem mile zaskoczony.
    dt1 napisał:
    Każdy system posiada dokumentację. Jeśli nie chcesz podpowiedzi i wskazania konkretnych urządzeń, które działają, to musisz ich dokumentację studiować.

Byłem pewien, że znajdę to podobnie jak z oponami, że muszę znać przykładowo indeks prędkości maksymalnej i po tym wyszukam.
    dt1 napisał:
    Nie podajesz jednak modeli urządzeń, więc ciężko ocenić, czy masz możliwe jakieś dodatkowe opcje z nimi związane.

Tak na prawdę to nie mam ulubionego producenta, jak dla mnie to ma po prostu działać i to tyle. Czy to będzie cisco, tp link czy huawei.
    sanfran napisał:
    Mam w domu trzy APeki TP-LINK WR-802N

I to już dla mnie jakaś wskazówka. A za routerami się nie rozglądałem bo mam dwa, które niby tworzą bridge mode ale w praktyce są to dwie osobne sieci wifi.
    KOCUREK1970 napisał:
    druga sprawa - idziesz w sprzęt korporacyjny i jesteś zdziwiony wymaganiami?

Ja nie jestem w stanie odróżnić który sprzęt hest komercyjny a który korporacyjny niestety. Moja wiedza kończy się na zarobieniu skrętki.
    Poczytałem o tym open wrt i przyznam, że nawet mając nawet tego extreme networks to i tak pewnie bym go uwalił bo to dla mnie czarna magia z wgrywaniem tych softów.
  • REKLAMA
  • #8 21587413
    KOCUREK1970
    Janek088 napisał:
    Ja nie jestem w stanie odróżnić który sprzęt hest komercyjny a który korporacyjny niestety.

Nie ma w tym nic dziwnego.
    Bo obraz jest taki, że NIE ma jednego nazewnictwa w sensie rozpoznawalności urządzenia.
    Każdy producent nazywa daną rzecz/funkcjonalność po swojemu, co by innemu producentowi nie nadepnąć w nazewnictwie na odcisk i nie wylądować w amerykańskim sądzie z pozwem na 20 mln dolarów o zawłaszczenie nazwy/patentu czy innego dolarodajnego błędu.
    Często jest też tak, że materiały pomocnicze w postaci PDF czy innego dobrodziejstwa są tak poukrywane, że konia z rzędem, zanim to znajdziesz. A jeszcze all wszystko per English i nie znając specyfiki ni dialektu, leżysz.

Wrzuć sobie w Google frazę: Cisco controller contra lightweight
    Czaszka dymi, a to dopiero 1-den producent :D
    Potem na podobnej zasadzie wbij w Google: HPE Aruba controller contra Instant
    :D

Zatem nic dziwnego, że taki oferowany sprzęt na aukcjach ma opis tylko potoczny, by nie powiedzieć żaden.
    Kupujesz na pałę, własne ryzyko i odsyłasz jak problem.
    Janek088 napisał:
    Poczytaĺem o tym open wrt i przyznam, że nawet mając nawet tego extreme networks to i tak pewnie bym go uwalił bo to dla mnie czarna magia z wgrywaniem tych softów.

Niekoniecznie, jest całkiem spora baza wiedzy od entuzjastów, są fora dedykowane.
    Fakt, ustawień też masa, ale to daje pełną swobodę działania i jaki banan na twarzy, jak pokonasz skurczybyka 👍

Idźmy dalej, są strony z softem (cicho :D), gdzie można przerobić AP tak, by pewne sztuki/modele niby tylko pod controller, były po przeróbce konfigurowalne przez www.
    Fakt, potrzeba komputera, odpowiedniego kabelka, owego softu, kilku programów działających w tle, jednocześnie... i wola, mamy sukces.

Jest sprzęt też prosty typu AP DECO od TPlinka.
    Są też od TPLinka routery z fabryczną opcją AP np TPlink C6v4 (tu ta 4 jest istotna, bo to rewizja sprzętowa z fabryczną opcją AP).
    Ja się człek zakręci, dajesz spinaczem w reset i ustawiasz od nowa.

Sprzęt konsumencki łatwiejszy do ustawienia, pewnie... nie miała baba problemu, to kupiła sobie MikroTika 😁

Dasz radę!
  • #9 21587625
    Janek088
    Poziom 11  
    EAP 225, czy w tym przypadku to domowy sprzęt, który po zakupie podłączam pod modem i dwoma kliknięciami mam rozprowadzone wifi? Coś tam kombinuje, doszukuje i nie ukrywam wspomagam sie GPT ale ten bydlak pomimo prośb i tak często popełnia błędy przez co ostatnio straciłem 4h na robieniu modemu w bridge mode i co się okazało to byłem królikiem doświadczalnym
  • #10 21587681
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Janek088 napisał:
    I to już dla mnie jakaś wskazówka. A za routerami się nie rozglądałem bo mam dwa, które niby tworzą bridge mode ale w praktyce są to dwie osobne sieci wifi.

Możesz to ustawić przecież, żeby sieć była jedna. Szybkiego roamingu nie będzie, ale wszystkie będą rozgłaszały tę samą nazwę i urządzenia będą się łączyć z tym samym hasłem, po uwierzytelnieniu się na jednym urządzeniu jeśli znajdziemy się w zasięgu drugiego też będzie to działać.

Janek088 napisał:
    EAP 225, czy w tym przypadku to domowy sprzęt, który po zakupie podłączam pod modem i dwoma kliknięciami mam rozprowadzone wifi?

Nie. EAP-225 to punkt dostępowy zarządzany w systemie Omada. Wymaga więc kontrolera, ale możesz sobie ten kontroler zainstalować w formie oprogramowania na komputerze i tak go skonfigurować, po konfiguracji można tego oprogramowania już nie włączać. Jest to urządzenie starszej generacji (standard ac). Warto kupić tylko wtedy, gdy cena jest atrakcyjna.
  • #11 21587760
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    >>21587681
    Kolego urządzenia systemu Omada można skonfigurować bez kontrolera, mogą działać każde niezależnie. Tylko jest mała uwaga, jeśli ap-kami nie zarządza na bieżąco kontroler, to nie pracują w meshu, ani nie będzie żadnego roamingu. A na marginesie to ten system nie jest dla początkującego, lepiej kupić w tym przypadku jakiegoś Archera Tplinka za 200 zł, można z nich zrobić mesha i nawet jakoś to działa.
    Np. coś takiego:https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/archer-ax10/
    Ostatnio podłączałem 2 podobne, najpierw nie miały mesha, a po aktualizacji dostały, jeden stał się kontrolerem, a drugi urządzeniem podrzędnym, można też wziąć jeden taki i do tego ekstender, na stronie tp linka jest co z czym współpracuje.
  • REKLAMA
  • #12 21588395
    Janek088
    Poziom 11  
    Dobra, czyli samemu sobie z tym chyba nie poradzę. W takim razie czy są anteny do wifi takie jak te do gniazdka za 50 zł, tylko potrzebna mi taka, która nie tylko zwiększy zasięg ale i rozprowadzi w swoim zasięgu transfer. Bo te wpinane do gniazdka to jakie bym nie testował to z transferem nie da się netflixa w 4k oglądać.
  • #13 21588416
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Żadną anteną Wi-Fi nie uratujesz sytuacji. Te 2-4 dB ewentualnej zauważalnej poprawy nie zapewni. Instaluje się dodatkowe AP połączone kablami do routera.
  • #14 21588468
    Janek088
    Poziom 11  
    jprzedworski napisał:
    Żadną anteną Wi-Fi nie uratujesz sytuacji. Te 2-4 dB ewentualnej zauważalnej poprawy nie zapewni. Instaluje się dodatkowe AP połączone kablami do routera.

Przecież ja od początku o tym pisze, że to potrzebuję. Potrzebuję właśnie AP.
  • #16 21588545
    Janek088
    Poziom 11  
    @panzewsi kabel już położony

Dodano po 4 [minuty]:

Kolego i to dobrze działa? Że z drugiego piętra czy u sąsiada w domu obok to zadziała?
  • #17 21588565
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Janek088 napisał:
    @panzewsi kabel już położony

Dodano po 4 [minuty]:

Kolego i to dobrze działa? Że z drugiego piętra czy u sąsiada w domu obok to zadziała?

Jak masz kabel, to nie wiem nad czym się zastanawiasz. Weź dwa takie TP-Linki jak Ci wcześniej pisałem, albo jednego i do niego ekstender, na stronie, którą wcześniej podałem są odnośniki do sprzętu, który ze sobą współpracuje - jest to opisane jako one mesh.
    A odnośnie PLC to działa to najlepiej na tej samej fazie w obrębie jednego licznika (do sąsiada raczej nie dojdzie). Prędkości osiąga ok. kilkadziesiąt Mbit/s. Jak nie ma kabla, to na pewno lepiej działa niż wifi przez sufit, ale jak jest kabel to nie ma o czym dyskutować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru access pointów (AP) do sieci domowej, które nie wymagają dedykowanego kontrolera do konfiguracji i działania. Wiele profesjonalnych AP, zwłaszcza korporacyjnych, wymaga kontrolera do zarządzania, aktualizacji i konfiguracji, co komplikuje użytkowanie w domu i generuje dodatkowe koszty. Niektóre modele, jak Cisco, mogą mieć oprogramowanie pozwalające na tryb stand-alone, ale wymaga to znajomości dokumentacji i konfiguracji. Propozycją dla użytkowników domowych są proste AP z konfiguracją przez przeglądarkę, np. TP-LINK WR-802N, które działają samodzielnie i są energooszczędne. Urządzenia z serii TP-Link Archer (np. Archer AX10) oferują funkcję mesh i łatwą konfigurację bez kontrolera. Model EAP-225 z systemu Omada wymaga kontrolera, ale można go uruchomić lokalnie na komputerze i po konfiguracji wyłączyć. Rozwiązania typu PLC (transmitery sieciowe przez instalację elektryczną) są alternatywą do rozprowadzenia sieci bez kabli, ale ich efektywność zależy od warunków lokalnych i nie zastąpią pełnoprawnego AP z kablowym podłączeniem. Anteny Wi-Fi nie zapewnią znaczącej poprawy transferu, dlatego rekomendowane jest stosowanie dodatkowych AP połączonych kablem. Wskazano, że brak jasnego nazewnictwa i różnorodność oprogramowania utrudnia wyszukiwanie AP bez kontrolera, a producenci często ukrywają szczegóły w dokumentacji. Użytkownikom początkującym zaleca się wybór prostych, domowych modeli z konfiguracją webową i funkcją mesh, unikając sprzętu korporacyjnego wymagającego kontrolera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA