logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer do biura: jaki wybrać do podstawowych zastosowań

MQKris 23 Cze 2025 11:24 822 34
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tani, najlepiej używany komputer z Windows 11 Pro kupić do małego biura jako prosty „serwer” do backupu, udostępnienia drukarki i uruchomienia programu księgowego dla dwóch stanowisk?

Najlepiej kupić nie klasyczny serwer, tylko nowszy desktop/workstation z Windows 11 Pro, bo do takiego zastosowania Windows Server zwykle nie jest wart kosztów [#21587704][#21596082] Do tego scenariusza sensowne minimum to procesor co najmniej 8. generacji Intela, 16–32 GB RAM i dwa SSD w RAID1, ale backup i tak warto trzymać jeszcze na osobnym NAS-ie, a nie tylko na tym samym komputerze [#21587704][#21596535] Konkretna propozycja z wątku to Dell Optiplex 7080 MT z i3 10. generacji i chipsetem Q470, bo ma wsparcie RAID1 na PCIe/M.2 i bywa dostępny od ok. 1300 zł [#21596535] Trzeba tylko dopytać sprzedawcę, czy RAID1 na dyskach M.2 PCIe jest bootowalny, jeśli ma z tego startować system [#21596535] Lenovo P330 też może się nadać, jeśli spełnia te wymagania i da się na nim uruchomić planowany układ dysków [#21596557]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21586997
    MQKris
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Dzień dobry szukam prostego rozwiązania serwerowego, otóż mamy 2 komputery w biurze pod nie chce podłączyć jakiś komputer serwerowy (2 dyski w raid wystarczą) a jego rolą ma być backup, udostępnienie drukarki oraz programu biurowego (np. fakt płatnik itp.) czy wystarczy np. ts150 ? Patrzyłem też na synology, ale muszę zainstalować na tym komputerze serwerowym program fakt i go rozdzielić na 2 komputery więc chyba musi być to serwer z Windowsem. Proszę o poradę, co mogę zakupić, aby działało i nie było zbyt stare (mogą być to sprzęty używane).
  • REKLAMA
  • #2 21587564
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    A może TRUENAS?
    A ten program to do czego ma być?
  • #3 21587578
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    MQKris napisał:
    czy wystarczy np. ts150

To tylko seria produktu która ma wiele konfiguracji
    MQKris napisał:
    2 dyski w raid wystarczą

raid to nie kopia, pamiętaj o tym, a przy pracach na systemach z baza danych liczy się szybkość, wiec tutaj stawiał bym na dyski ssd w sas
    MQKris napisał:
    jego rolą ma być backup

Backup nie może być na tym samym serwerze co źródło danych, taka kopia nie ma sensu - przynajmniej kopia w chmurze (najlepiej szyfrowana) i do tego kopia na dysku zew i na innym komputerze w firmie
    MQKris napisał:
    programu biurowego (np. fakt płatnik itp

Konkretnie jakie programy - platnik pracuje na sql czy ms access?
    MQKris napisał:
    otóż mamy 2 komputery w biurze

Jakie to biuro, rachunkowe?
    MQKris napisał:
    Patrzyłem też na synology

roman_partyka napisał:
    A może TRUENAS?

Musiał byś wgrać ms sql w kontenerze, brak pełnego wsparcia dla filestream po stronie sql (choć może się coś zmieniło - nie obserwuje tematu od jakiegoś czasu), do tego musisz mieć szybkie dyski, cache ssd i duzo ram - nie wyjdzie tanio, a dobrze tym bardziej
    MQKris napisał:
    Proszę o poradę, co mogę zakupić

Jaki budzet?
    Pamiętaj ze nowe dyski serwerowe read intensive np Samsung PM1653 1.92TB 2.5" SSD SAS 24G to koszt 2 tys brutto za sztuke
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21587704
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8245
    Patrząc na zastosowania warto mieć na uwadze, że może to się nazywać szumnie serwer, bo taką będzie pełnić rolę, ale z wielu względów zastanowiłbym się nad komputerem desktopowym odpowiednio wyposażonym.

Serwery wraz z licencjonowanym Windows Server są drogie i do wymienionych zastosowań nie ma chyba sensu brnąć w takie wydatki. Są też starsze serwery poleasingowe. Minus jest taki, że zwykle mają one, jeśli w ogóle, stary Windows Server. Niby fajnie, tyle że za chwile program, który sobie na nim uruchomisz stwierdzi, że masz zaktualizować system, albo że kolejne wersje będą wymagać aktualizacji. Koszt nowego systemu Windows Server jest dość wysoki i jeszcze raz - warto się zastanowić, czy taki system jest niezbędny.

Na Windowsie 11 Home czy Pro można przecież obsłużyć maszynę wyposażoną w RAID, która będzie serwerem plików, serwerem kopii i może na niej latać program księgowy, czy cokolwiek jest tam potrzebne (w praktyce pewnie będzie to tylko baza tego programu).

Szczerze mówiąc ostatnio składałem do zaprzyjaźnionego biura taki "serwer" i na nowych częściach nie musi to kosztować majątku. Miało być tanio, więc wybór był między I5-12400 albo Ryzenem 5600G, do tego 32 GB DDR4 i 2x SSD WD RED SN700 500GB w RAID1 i Win 11. Działa fajnie. Na plus to, że Win11 będzie jeszcze dłuższą chwilę wspierany. Ten system ma swoje minusy, ale do takich zadań wystarczy (nawet sztywno limitowana ilość połączeń do tego serwera nie będzie przeszkodą przy dwóch komputerach, a nawet pięciu). Złożyłem w małej obudowie, która poziomo mieści się na półkę szafy rack (Chieftec Uni BE-10B). W przeciwieństwie do niektórych serwerów jest on w zasadzie niesłyszalny już z metra, więc to jest też ważny czynnik, jeśli ma on stać gdzieś w biurze blisko stanowisk pracy (nie wszystkie, ale niektóe serwery potrafią być dość głośne nawet bez szczególnego powodu). Dyski wybrałem dość małe, ponieważ w firmie mają oddzielny NAS na dane i na kopie zapasowe. NAS również warto wziąć pod uwagę, RAID-1 jest fajny, ale nie wyklucza awarii, jest sporo scenariuszy, w których może zawieść, więc kopie warto mimo RAID-1 nadal robić na inne urządzenie.

Tak więc warto się zastanowić, czy ten serwer to musi być serwer, czy ma to być po prostu komputer wystarczający z powodzeniem do pełnienia jego roli. Warto przemyśleć, czy przy takim scenariuszu wystąpią jakieś realne ograniczenia. Warto się zastanowić, jakie ograniczenia mogą wyniknąć z zakupu starszej maszyny serwerowej. To wszystko warto zestawić z posiadanym na ten sprzęt budżetem. Warto się mimo wszystko również zastanowić nad osobnym NASem.
  • REKLAMA
  • #5 21588838
    MQKris
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za opinie, właśnie o to mi chodziło czyli serwer z nazwy ale oczywiście ma to być komputer z który podzieli na 2 stanowiska drukarkę program księgowy i będzie na nim kopia danych, oddzielny NAS też rozważę aby dokupić jako dodatkowe zabezpieczenie danych. Ja myślałem nad Lenovo TS150 widzę że można go nabyć z win 11 pro za kilkaset zł. Ale może dołożę do nowej jednostki lub może znacie państwo inne nowsze jednostki 3-4 letnie . Dodam też że w biurze mamy już podobną konfigurację(komputer serwerowy oraz 2 komputery do pracy ) ale jest to stary sprzęt na win 8 i chcemy po latach wymienić na coś coś będzie działać na win 11.

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Mam pytanie na jakiej płycie pan postawił ten komputer ?
  • #6 21589064
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wariant, który wtedy został finalnie wybrany był na I5-12400, co wymusiło zastosowanie płyty Z790 (gdyż B760 nie mają możliwości ustawienia RAID na dyskach PCIe). Pod tym względem AMD jest mniej upierdliwe, bo tanie płyty na B550 obsługują RAID na PCIe.

W maszynie, o której pisałem, wylądował finalnie droższy wariant - I5-12400 (uwaga na brak literki F) wraz z płytą Asrock Z790M PG Lightning/D4.
  • #7 21590224
    MQKris
    Poziom 8  
    Czy do takiego zastosowania będzie dobry lenovo P330 z i7 gen i win 11 pro? Budżet mam ograniczony więc coś max 1500 zł ale jeśli na nim mogę uruchomić dyski w raid 1 i do tego jakiś zewnętrzny backup nas dokupię to chyba wystarczy jako host na 1,2 programy i drukarkę ? Czy się mylę proszę o poradę.
  • #8 21590266
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @MQKris
    Wybierając serwer konstrukcyjnie, a co jeszcze ważniejsze programowo, kieruj się kompatybilnością wzajemną względem tego, co masz w biurze, a co chcesz na owym serwerze uruchomić/postawić.
    To niestety nie jest tak, że sobie zainstalujesz coś darmowego jako soft na serwerze i będzie działać jak strzała ze wszystkim, co masz w biurze.
    Wszystkie TrueNAS czy inne FreeNAS i im podobne softy, to nie jest tylko instalacja pakietu i wszystko tam masz.
    Tu wiele rzeczy musisz ręcznie wydłubać, doinstalować ręcznie z repozytorium - masa z tym roboty.
    No i nie wszystko jest dostępne.
  • #9 21595757
    MQKris
    Poziom 8  
    >>21590266
    Może mi pan doradzić prosty niedrogi komputer/ workstacja która obsłuży raid 1 (mirror ) dla dwóch dysków sata bądź NVMe, będzie pracować na windows 10/11 pro. Zainstaluje tam program Fakt, drukarkę i podzielę na 2 stanowiska do pracy i to tyle, mamy już taki sprzęt tylko jest stary i działa na Windows 8 i chcemy na Nowszy wymienić. Może są jakieś gotowe woekstacje ?
  • #10 21596082
    KOCUREK1970
    @MQKris
    - nowy serwer dla firmy,
    - Windows 11 z licencją na firmę...
    Bez kilku tys. zł, nie podchodź.

Jakich programów w biurze używacie?
    Czy da się zainstalować i przenieść kopię/bazy danych na nowy sprzęt, w tym na nowy Windows 11?
    Co z licencjami na oprogramowania, które już tam macie w sensie przenosin?

Jaki dokładnie teraz macie serwer, być może nie będzie potrzeby zakupu wszystkiego, a wystarczy szkielet (CPU, MABO, RAM, GPU) a reszta zostanie (HDD, zasilacz, obudowa...).
  • REKLAMA
  • #11 21596303
    MQKris
    Poziom 8  
    >>21596082
    Właśnie problem w tym że budżet jest ograniczony a mi nie chodzi o taki stricte serwer z prawdziwego zdarzenia a bardziej o komputer co taką rolę będzie pełnił (będzie na nim hostowana drukarka i program biurowy które ma rozdzielić na dwa podłączone do niego komputery- na tej zasadzie działa obecny serwer (dwa stare dyski HDD 2tb w raid 1 z danymi a na dysku ssd sata system win 8 pro), dlatego szukam jakiejś używanej workstacji lub komputera z win 10/11 która umożliwi sprzętowy RAID 1 w celu zwiększenia bezpieczeństwa danych ( dodatkowo podepnę pod to NAS aby tworzył kopie danych ). Także na tym „serwerze” nie będą odbywały się jakieś zaawansowane operacje tylko z niego ma się uruchamiać program fakt w wersji LAN na 2 komputery i to tyle. Jeśli znacie państwo konkretne modele komputerów które umożliwiają sprzętowy raid 1 na dyskach SSD NVMe (ostatecznie Sata) to będę wdzięczny za podpowiedź. Rozważam też złożenie nowego komputera jak u kolegi kilka postów wyżej ale jeśli była by gotowa (używana) jednostka z systemem bo byłoby idealnie

Program to fakt jest to program księgowy
    Na obecną chwilę jest tam jakiś stary HP jaki to model to postaram się dodać później jak będę miał możliwość sprawdzenia.
  • #12 21596440
    KOCUREK1970
    @MQKris
    Ja to wszystko rozumiem, tylko tu problemem jest system operacyjny Windows 11, który ma dość wyśrubowane wymagania TPM i procesora.
    Chcecie mieć do niego aktualizacje, chcecie mieć do niego wsparcie, to odpada sprzęt kilkuletni, bo po prostu na tym nie zainstalujecie najnowszego Windowsa 11.

Inaczej wygląda sytuacja, jeśli będziecie chcieli tylko sprzętowo wzmocnić swój obecny komputer.
    Czyli nowszy procesor, nowsza płyta, więcej pamięci RAM, ale zostaje stary system operacyjny, stare dyski, stare programy – tutaj takie gotowce poleasingowe można kupić w dobrych pieniądzach i posłużą jeszcze długie lata.
  • #13 21596535
    dt1
    Admin grupy komputery
    Budżet będzie nieco mały na to, zaraz napiszę dlaczego.
    Szukamy de facto nie serwera, tylko desktopa, do tego w cenie dwóch dysków i systemu, z pominięciem reszty.
    To nam daje wąskie pole manewru. Urzeczywistniając wymagania potrzebujemy:
    Komputer klasy desktop, rodzaj obudowy mniej istotny ze względu na brak konieczności użycia dodatkowej karty graficznej czy innych kart rozszerzeń, tak więc SFF, Tower, Desktop - wszystko wchodzi w grę, w zależności od planowanego miejsca eksploatacji można sobie później to ograniczyć do wybranej formy.
    Z wymagań sprzętowych mamy minimum ósmą generację Intela, gdyż ta formalnie jest wspierana przez Windows 11. W zależności od tego, co się będzie na tym serwerze działo, pewnie 16 GB RAM starczy, ale doświadczenie uczy, że 32 GB to nie będzie krzywda (mamy jednak ograniczony mocno budżet, o czym trzeba pamiętać). Dalej mamy dyski, na które, jeśli już zdecydujemy się kupować komputer, nie ma już budżetu :) Więc budżet albo naciągniesz, albo postawisz to na używanych dyskach, które będą działać dobrze, chyba że przestaną. To w sumie tak jak w przypadku nowych dysków. Co do procesora I5 byłby fajny, ale znowu - budżet, więc można też zjechać do i3, maszyna nie zapowiada się na mocno obciążoną, więc czterordzeniowe I3 nie będzie krzywdą, a jak będzie, to się go wymieni w przyszłości.

To tyle z wymagań. Jako że najczęściej kupuję Della z poleasingowych, to przejrzałem sobie jego sprzęty. I tak większość z nich jeśli ma gniazdo M.2, to pojedyncze. To się zmienia dopiero około 10 generacji, gdzie bywają już dwa gniazda. Przy czym w przypadku płyt 8 i 9 generacji jest możliwość zastosowania adaptera M.2 PCIe do PCIe, natomiast powstaje pytanie, czy BIOS obsługuje RAID na dyskach PCIe? W przypadku komputerów z jednym gniazdem M.2 producent mógł (ale nie musiał) wyciąć tę funkcję. Zresztą w przypadku posiadania dwóch gniazd też mógł, więc należy doczytać w dokumentacji, czy sprzęt obsługuje RAID z dysków M.2 PCIe.

Kandydatem do wzięcia pod lupę może być Optiplex 7080. Zaczynają się gdzieś od 1300 złotych. Ja bym wybrał coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/mocny-komputer-10-t...l-7080-mt-32gb-512gb-m-2-nvme-w11-17565324149
    lub
    https://allegro.pl/oferta/mocny-komputer-10-t...7080-mt-32gb-2x512gb-m-2-nvme-w11-17565329712

Pierwszy wariant w przypadku gdy Kolega chce zakupić nowe dyski, drugi wariant jeśli będzie Kolega jechał na używkach (w drugim wariancie są dwa dyski 512). Procesor w tym to I3 10 generacji, więc Windows 11 będzie działał, chipset Q470 ma obsługę RAID1 na PCIe, więc o ile producent tego nie zablokował z nieznanych nikomu powodów, to jest OK (można napisać zapytanie do sprzedawcy, czy sprzęt obsługuje RAID-1 na dyskach M.2 PCIe i czy można z niego bootować, jeśli w dokumentacji nie będzie to wprost wyszczególnione).

W przypadku chęci zakupu nowych dysków rekomendowałbym dyski o podwyższonej niezawodności dedykowane do podobnych zastosowań - https://www.ceneo.pl/Komputery;szukaj-wd+red+sn700

Wariant 250 GB się nie opłaca bo praktycznie kosztuje tyle co 500-tki, wariant 500 GB kosztuje około 230 za sztukę, wariant 1000 GB około stówę więcej za sztukę, wszystko zależy od realnych potrzeb.

Na tej samej zasadzie można sprawdzić, jak wyglądają na przykład sprzęty desktopowe Lenovo i HP pod tym względem.
  • #14 21596538
    MQKris
    Poziom 8  
    >>21596440 Obecnie jest tam HP Proliant ML10 V2 z win 8.1 pro 4 GB ramu G3240 dwa dyski HDD 3tb w raid 1 i to się sprawdza od wielu lat ale chcieliśmy coś nowszego założyć co by miało właśnie win 11 dyski NVMe i np procesor 8,9 lub nowszej gen. Czy może Pan polecić jakieś modele które by wspierały raid 1 i żeby można było tam założyć 2 dyski nvme lub jeśli nie ma w tej cenie to wystarczy Sata.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21596535 Myślałem też nad Lenovo Workstation p330 ma dwa sloty m2 NVMe i można uruchomić raid 1 tylko że raid 1 można uruchomić z jednym dyskiem w slocie m2 i jednym w slocie PCI-e na adapterze, tylko nie wiem czy to zadziała jako bootowalne dyski choć w teorii nie muszą bo mogę system osobno dać na dysku sata tak ja jest to obecnie, czy taki p330 będzie ok ? .
  • #15 21596557
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli P330 spełnia Kolegi wymagania to jak najbardziej.
  • #16 21596564
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    O serwerze Koledzy wszystko ładnie napisali, ale piszesz , że chcesz pod ten "serwer" podłączyć i udostępniać drukarkę. Jest to trochę bez sensu, ponieważ większość drukarek biurowych ma wbudowaną kartę sieciową i najlepiej ustawić jej stały adres, podłączyć do switcha, zainstalować ja poprzez ten adres na każdym komputerze bezpośrednio, a nie przez kolejny komputer, chyba że drukarka ma tylko USB, ale takie to raczej są nieopłacalne dla biura.
  • #17 21596641
    MQKris
    Poziom 8  
    >>21596557 Wybiorę ten podany przez Pana, pytałem sprzedawcy i ma sprzętowy RAID 1 Dell 7080MT, ma też nowszy procesor niż P330 więc dokonam zakupu i zobaczę jak to gra. Pozdrawiam
  • #18 21694106
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Po co w ogóle pchać się w Windows Server? Szkoda na to pieniędzy a działa beznadziejnie.
    Wystarczy Debian.
  • #19 21694125
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    roman_partyka napisał:
    Starczy Debian.

Koszt obsługi IT jest większy, pozostaje kwestia typowo programów pod windows, praca zdalna na serwerze z takowymi programami, linux przy tym kuleje. Nie postawisz tak łatwo na linuxie typowo programów sprzedażowy, czy biurowych jak np Symfonia, Insert, Comarch optima, po np platnika, do tego klucze certyfikatów sprzętowych - musza być podpinane po stronie usera i mapowane do serwera
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21694184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21729079
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    U mnie backup jest ogarnięty na Qnap TS-251, NAS na procesorze Celeron J1800, 2 dyski WD RED 2TB w RAID1, pamięć 8 GB. Do backupu służy Ferro Backup System 6 - polski soft, prosty do ogarnięcia, nawet średnio inteligentna małpa sobie z nim poradzi. Codziennie jest wykonywana różnicowa kopia zapasowa z 5 komputerów, raz w tygodniu jest wykonywana pełna kopia. W weekend dodatkowo leci kopia backupu z NAS do chmury OneDrive. NAS działa od 8 lat bez zająknięcia.
    Już kilka razy backup ratował 4 litery - a to dysk się sypnął, odtworzenie obrazu dysku z kopii po LAN trwało jakieś 2 godziny. Raz szefowa skasowała sobie ważne sprawozdanie i zorientowała się po 2 dniach, kiedy miała iść na komisję - również kopia na NAS uratowała podbramkową sytuację.
    Dla 2 komputerów w firmie stawianie serwera to trochę strzelanie z armaty do muchy. U nas zrezygnowaliśmy z utrzymywania serwera MAK+ dla biblioteki - przy zużyciu prądu średnio 100W i stawce 2,14 zł/kWh wyszło na to, że koszty dzierżawy serwera z MAK+ w podmiocie zewnętrznym to jakieś 300 zł więcej rocznie, gdzie dodatkowo teraz odpadają nam backupy z tego serwera i zawracanie sobie gitary potencjalnymi awariami.
  • #22 21729091
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Prąd kosztuje 89gr brutto więc własny NAS ma sens. A jeszcze większy sens ma odpalanie serwera NAS tylko jak go potrzeba anie praca 24h.
  • #23 21729192
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    >>21729091 NAS pracuje 24h, podczas typowej pracy bierze 16W, obciążony na max 21-25W. Częste wyłączanie znacznie zwiększa ryzyko usterki (zwłaszcza dysków) niż praca 24h.
    Pisałem o serwerze MAK+, gdzie w minimalnej konfiguracji był zalecany procesor co najmniej klasy Core i5. Taki komputer weźmie spokojnie kilka razy prądu tyle co NAS.
  • #24 21730625
    jprzedworski
    Ocena: 827
    MiroLord napisał:
    Do backupu służy Ferro Backup System 6 - polski soft, prosty do ogarnięcia, nawet średnio inteligentna małpa sobie z nim poradzi.

O! Wreszcie trafiłem na kogoś, kto się na tym poznał. Dodam że tani jak barszcz i mało "waży". Licencja jest jednorazowa bez limitu czasowego. A może backupować np. bazy danych i maszyny wirtualne.
  • #25 21730713
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Są także darmowe programy także bez limitu czasowego. I tańsze niż barszcz.
  • #27 21730719
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Jakie unikalne możliwości ma Ferro Backup System 6?
  • REKLAMA
  • #29 21730727
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Nie potrzebuję linku.
    Sam napisałeś
    jprzedworski napisał:
    Ale nie z takimi możliwościami.

To teraz nie rzucaj słów na wiatr tylko napisz jakie to możliwości są na tyle unikalne że warto zainwestować w ten konkretny program.
  • #30 21730745
    jprzedworski
    Ocena: 827
    No to pokaż mi całkiem darmowy program (nazwę), który backupuje działającą bazę danych i serwer pocztowy, ma wersjonowanie i jeszcze taki stopień kompresji i tak prostą obsługę. Nawet gdy wysiądzie oprogramowanie, rozpakować archiwum można zipem. Komercyjne tak, ale nie darmowe. Pracowałem wiele lat z różnymi programami, mam porównanie. Również np. z Veeam. Robi backup maszyn wirtualnych VMWare.
    Może czegoś nie znam, chętnie się dowiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prostego serwera do biura, który miałby obsługiwać backup danych, udostępnianie drukarki oraz programów biurowych (np. Fakt, Płatnik) na dwóch stanowiskach. Wskazano, że zamiast tradycyjnego serwera z Windows Server, lepszym i tańszym rozwiązaniem może być komputer desktopowy lub poleasingowa stacja robocza z Windows 10/11 Pro, obsługująca sprzętowy RAID 1 na dyskach SATA lub NVMe. Podkreślono, że RAID to nie kopia zapasowa, dlatego zalecane jest dodatkowe zabezpieczenie danych, np. NAS (Synology, QNAP) z backupem do chmury. Wskazano na konieczność kompatybilności sprzętu i oprogramowania, zwłaszcza pod kątem wymagań Windows 11 (TPM, procesor). Jako przykłady polecanych urządzeń wymieniono Lenovo ThinkStation P330, Lenovo TS150, Dell 7080MT oraz HP Proliant ML10 V2. Dyskusja poruszała także kwestie konfiguracji RAID na płytach głównych (np. Z790 dla Intela, B550 dla AMD) oraz praktyczne aspekty udostępniania drukarki w sieci. Zwrócono uwagę, że serwery NAS są energooszczędne i stabilne, a ich użycie do backupu jest efektywne i bezpieczne. Odradzano stosowanie Windows Server ze względu na koszty i złożoność, a także systemy Linux (TrueNAS, Debian) ze względu na ograniczoną kompatybilność z typowym oprogramowaniem biurowym pod Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA