logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE RADEON 9550 - błąd podczas wgrywania biosu. Pomocy!

Prodig 17 Gru 2005 23:28 2295 9
REKLAMA
  • #1 2093464
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam!

Mam kartę graficzną Gigabyte Radeon 9550 128MB/128bit. Niestety te karty mają blokadę przed możliwością zmiany biosu. Istnieje jednak program, dołączony do tej karty o nazwie GVFlashw.exe. Jest to program działający pod windowsem. Za pomocą tego programu możemy wgrac biosa do grafy. Jednak gdy zacząłem wgrywac tego biosa to wyskoczył jakis błąd windowsa i program się zawiesił. Po restarcie kompa okazało sie, że karta padła - ciemny obraz. Jednak system ładuje się. Uruchomiłem "na ślepo" pod dosem program "gvf15.exe" i udało mi się zgrac bios z karty na dysk. Okazało się jednak, że jest to plik pusty (tzn. w notatniku są same korpki) - ma ok. 128kB. Z tego wynika, że bios jest uszkodzony. Czy istnieje jakaś możliwośc wgrania biosu (posiadam oryginalny)? Jednak nie może to byc dokonane za pomocą programów Atiflash, flashrom, gvf15, ponieważ te programy nie omijają zabezpieczenia. Proszę o pomoc!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2093488
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Oczywiście. tylko musisz postarać się o jakąś grafikę na PCI, odpalić OS i załadować BIOS.

A tak na marginesie, na większości stron związanych z upgradem biosu w grafice uprzedzają przed bawieniem się w te klocki pod Windowsem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2093509
    AssLess
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Wszelkie Biosy wgrywa się najlepiej z przygotowanej dyskietki startowej!
  • REKLAMA
  • #4 2093517
    Prodig
    Poziom 20  
    Wiem, że pod windowsem to rozyko, jednak tylko program pod windowsem omija te zabezpieczenia.

Zastanawia mnie jednak jeden fakt, czy teraz ten program windosowski wykryje tą kartę? Co robi jeżeli nie wykryje? Są jakieś inne programy "serwisowe", które potrafią wymusic wgranie biosu?

PS Z dyskietki startowej się nie dało, ponieważ karty produkowane przez Gigabyte mają zebezpieczenia przed zmianą biosu programami ogólnie dostępnymi.
  • Pomocny post
    #5 2093558
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    http://www.techpowerup.com/bios/
    Tu na tej stronie są biosy i na samym dole flashery.
    Sprawdź różne wersje aż do skutku.Jeżeli biosu nie ma to chyba zabezpieczenia też.
  • #6 2093559
    jokrasa
    Poziom 28  
    Czytałem gdzieś na forum że nowsza wersja flasromu radzi sobie z wgrywaniem biosów do grafik
    Cytat:
    ,,Po odpaleniu dyskietki startowej wpisałem komendę flashrom -p -f 0 f21.rom i bios elegancko "wszedł""
    Ale grafikę na PCI powinien wykryć bez problemów.
  • Pomocny post
    #7 2093569
    AssLess
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Zaryzykowałeś... i miałeś pecha, pewnie jakiś program chodził w tle.
    Prawdopodobnie stary Bios został skasowany, a nowy się nie zdążył wgrać.
    Zanieś do serwisu niech tam Ci wgrają stary, a potem Twój nowy jak da radę.
  • REKLAMA
  • #8 2093594
    Prodig
    Poziom 20  
    Sprawdzałem najnowszego flashroma - nie dał rady. Nie nadaje się do kart Gigabyte. Do flashowania tych kart niezbędy jest flasher Gigabytu. Jedyny, który zadziałał to ten co mi rozwalił biosa. Czytałem gdzieś na jakimś forum, coś o programie gvflash.exe ale nigdzie go nie ma - myślę, że jest to poprostu GVF10.exe.

Przy okazji. Błąd, który wyskoczył jest typowym błędem XP - "(...) pamięc nie może byc "writeln" (...)" :evil:
  • Pomocny post
    #9 2093653
    jokrasa
    Poziom 28  
    Przewiń po postach do tyłu (na elektrodzie), ktoś już miał z ta płytą Gigab.. problem i biosem. na tym forum
  • #10 2093896
    Prodig
    Poziom 20  
    Znalazłem coś takiego:

flashrom -p -f -sst bios.bin >> a.txt

Zaraz to sprawdzę i dam zna. Nie znałem wcześniej parametru -sst. Zrobię zapis loga do pliku a.txt.

Dodano po 28 [minuty]:

Jestem szczęśliwy!!! :D

Zadziałało z parametrem -sst
    Wymusza wgranie biosu - nawet jak świat się będzie walił !! Karta działa !! Szkoda, że w spisie opcji w flashrom nie ma tej opcji wypisanej - kilka godzin w błoto, ale opłacało się :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc. Wesołych Świąt!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej Gigabyte Radeon 9550 128MB/128bit, która posiada zabezpieczenia uniemożliwiające standardową zmianę BIOS-u. Próba wgrania BIOS-u za pomocą programu GVFlashw.exe pod Windows zakończyła się błędem i uszkodzeniem BIOS-u, co skutkowało brakiem obrazu, mimo że system się uruchamiał. Próba zgrania BIOS-u programem gvf15.exe pod DOS dała pusty plik, potwierdzając uszkodzenie BIOS-u. Standardowe narzędzia takie jak Atiflash, flashrom czy gvf15 nie omijają zabezpieczeń Gigabyte. Zalecane jest użycie karty graficznej na PCI do uruchomienia systemu i wgrania BIOS-u z dyskietki startowej, jednak w przypadku Gigabyte zabezpieczenia utrudniają ten proces. Nowsze wersje flashrom z parametrem -sst pozwoliły wymusić wgranie BIOS-u, co zakończyło się sukcesem i przywróceniem działania karty. Wskazano również na konieczność korzystania z dedykowanego flashera Gigabyte, gdyż inne programy często zawodzą. Wskazówki obejmują unikanie flashowania pod Windows oraz korzystanie z narzędzi i BIOS-ów dostępnych na stronach takich jak techpowerup.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA